Το τσάι του βουνού στην «Ελένη» Άρωμα της Ροδόπης σε όλο τον κόσμο

Για ακόμα μια φορά τα Πομακοχώρια κα οι Πομάκοι είχαν την τιμητική τους στην ελληνική τηλεόραση. Την Πέμπτη, 7.4.16, η Ελένη Μενεγάκη στην εκπομπή της «Ελένη» στο κανάλι «Alpha» είχε αφιέρωμα στην ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού Πομάκων οι οποίοι μένουν στο χωριό Πίλημα Ξάνθης και καλλιεργούν επαγγελματικά τσάι του βουνού.

Ο τίτλος του τηλεοπτικού ρεπορτάζ ήταν «Στα Πομακοχώρια υπάρχει ένα βουνό που μυρίζει τσάι». Το συνεργείο της «Ελένης» τράβηξε πανέμορφα πλάνα από το χωριό Πίλημα, αλλά και από τη διαδικασία καλλιέργειας.

Οι Πομάκοι πρωταγωνιστές ήταν η Νουριέ Χασάν και ο Αλιντίν Ντελή Χασάν.

Το ρεπορτάζ ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια, 60 χωριά στην περιοχή , τα περισσότερα από αυτά Πομακοχώρια, καλλιεργούν σε αναξιοποίητα χωράφια τσάι του βουνού.

Η Νουριέ σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος φυτικής παραγωγής στην πόλη της Λάρισας. Δήλωσε πως παρόλες τις επιλογές που της προσφέρθηκαν αυτό που ήθελε ήταν να γυρίσει πίσω στον τόπο της και να μεταδώσει τις γνώσεις που έμαθε στους συνανθρώπους της. Όλα ξεκίνησαν όταν παραβρέθηκε σε μια συνάντηση με θέμα συζήτησης το τσάι του βουνού. Από τότε πείστηκε για την αξία του εγχειρήματος και μαζί με τον σύζυγό της Αλιντίν το έκαναν πραγματικότητα.

Η Νουριέ αναφέρει ότι η καλλιέργεια είναι εύκολη, αποφέρει σημαντικό κέρδος ενώ δεν θέλει πολύ κόπο. Κρατάει επτά χρόνια και είναι μια πολύ καλή εναλλακτική επαγγελματική λύση για τους νέους της περιοχής. Μάλιστα η εταιρεία που συσκευάζει και πουλάει το τσάι συνάπτει συμβόλαιο επτά χρόνων με τους καλλιεργητές γεγονός που εξασφαλίζει καλή τιμή αλλά και μέλλον.

Το όνειρο της Νουριέ είναι να καταφέρουν να μεταφέρουν το άρωμα του τσαγιού σε όλον τον κόσμο ενώ δηλώνει «χαίρεσαι όταν βλέπεις το προϊόν σου να το πίνουν άλλοι, ξέροντας ότι αυτό το προϊόν βγήκε από τον δικό μας τόπο».

Ο Αλιντίν συγκινημένος λέει «η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, τα χωριά μας είναι μοναδικά και αυτό το πράγμα δεν υπάρχει πουθενά! Θέλω και θα χαρώ πάρα πολύ αν όλοι μου οι φίλοι που δουλεύουν στο εξωτερικό γυρίσουν πίσω και ασχοληθούν με κάτι»!

Τεύχος 84, Απρίλιος - Μάιος 2016

Κατηγορία: