ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΦΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Εμφανίστηκε οργανωμένη αντίδραση

Νέα «μόδα» σε Κομοτηνή και Ξάνθη αποτελούν οι τουρκόγλωσσες πινακίδες σε καταστήματα και γραφεία, που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια, και στις δύο πόλεις της ελληνικής Θράκης.

Ενθαρρυμένοι από την υποχωρητικότητα των ελληνόφωνων πολιτικών και την αδιαφορία και νωθρότητα του ντόπιου χριστιανικού στοιχείου, τουρκόφωνοι εθνικιστές, που ξεσηκώνονται με φασιστικό μένος όταν ακούσουν για Πομάκους ή για την πομακική γλώσσα, τοποθετούν σε μαγαζιά, γραφεία ή ακόμη και σε αυτοκίνητα, πινακίδες στα τουρκικά.

Πρόσφατα κατακλύσθηκε και η πόλη της Κομοτηνής από αφίσες στην τουρκική γλώσσα.

Επιθυμούν την αλλαγή όχι μόνο των συμβόλων, αλλά και του γλωσσικού περιβάλλοντος, ώστε να θεμελιωθούν καλύτερα οι επιδιώξεις τους.

Θεωρεί ο τουρκικός εθνικισμός ότι με το να γεμίσουν οι πόλεις και οι κωμοπόλεις της ελληνικής Θράκης με τουρκόγλωσσες επιγραφές, αποτελεί κίνηση με ευρωπαϊκό αντίκτυπο και προοίμιο για διεκδικήσεις με στόχο τη συνδιοίκηση της περιοχής.

Αυτή η πολιτική υποβοηθήθηκε εδώ και χρόνια από τα ελληνικά κόμματα, από ελληνόφωνους καταστηματάρχες και από τους τοπικούς ελληνόφωνους άρχοντες.

Τα μεγάλα κόμματα (ΝΔ, Πασόκ, Σύριζα, ΚΚΕ) για ψηφοθηρικούς λόγους μοίραζαν προεκλογικά αφίσες στα τουρκικά ενώ έβαζαν καταχωρήσεις σε εθνικιστικές μειονοτικές εφημερίδες, γραμμένες στην τουρκική γλώσσα, δίνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα στους τουρκόφωνους εθνικιστές. Τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία, που θεωρούσαν βλακωδώς πως αν έχουν επιγραφές στα τουρκικά θα τους προτιμήσει ο μειονοτικός τουρκόφωνος πληθυσμός, έδιναν το δικό τους μήνυμα στους τουρκόφωνους εθνικιστές καταστηματάρχες. Και φυσικά, δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, που εδώ και δεκαετίες υποκλίνονται στις τουρκικές εθνικιστικές διεκδικήσεις έστελναν παντού το μήνυμα ότι η παρανομία είναι κάτι το φυσιολογικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Κομοτηνή αποτελεί το κτίριο της Δημαρχίας που εδώ και αρκετά χρόνια έχει ... διακοσμηθεί μέσα στην κεντρική αίθουσα, μπροστά από τα γκισέ των υπαλλήλων, με πινακίδες στα τουρκικά. Ο λαός της Κομοτηνής επιβράβευσε τον εμπνευστή της κίνησης αυτής Γ. Πετρίδη, με μια ακόμη πενταετία και ένα …υψηλό ποσοστό στην επανεκλογή του.

Φυσικά, σύμφωνα με το νόμο όλα αυτά είναι παράνομα, αφού απαγορεύονται οι ξενόγλωσσες επιγραφές. Αναρωτιέται ο μέσος πολίτης: που είναι οι εισαγγελείς, που είναι η αστυνομία, για να εφαρμοστεί ο νόμος; Και ένας μη Θρακιώτης, που επισκέπτεται τη Θράκη, αναρωτιέται: τι κάνουν οι ίδιοι οι Θρακιώτες για τον τόπο τους;

Σοβαρή και οργανωμένη αντίδραση στο φαινόμενο αυτό, εμφανίσθηκε πρόσφατα, με αφορμή την κίνηση της πολυεθνικής εταιρείας Jumbo (των τοξικών και καρκινογόνων κινέζικων παιχνιδιών και των απάνθρωπων εργατικών συνθηκών) να αναρτήσει στο κατάστημά της, στον Ίασμο Ροδόπης, δίγλωσσες πινακίδες (τουρκικά και ελληνικά) και να έχει τις από μεγαφώνου ανακοινώσεις της και στην τουρκική γλώσσα. Φυσικά στο Τζάμπο του Ιάσμου δεν θα βρείτε και δεν θα ακούσετε πουθενά τα πομακικά.

Έτσι, μια ομάδα ανθρώπων, από όλα τα μέρη της Θράκης, δημιούργησαν την Κίνηση Πολιτών «Θράκη» η οποία αντιδρά στην πολιτική του Τζάμπο στην περιοχή. Η Ζαγάλισα θεωρεί πως η συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει η Κίνηση Πολιτών «Θράκη» ενάντια στην πολιτική των Τζάμπο, αποτελεί μία κίνηση για σωστή, σοβαρή και οργανωμένη αντίδραση απέναντι στον τουρκικό εθνικισμό. Όποιος θέλει να βοηθήσει την Κίνηση αυτή μπορεί να υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας στο σάιτ protpolthraki.blogspot.gr ή στέλνοντας μήνυμα με το ονοματεπώνυμό του, την περιοχή του και τη λέξη «Υπογράφω» στο μέιλ protpolthraki@gmail.com

Άρθρο του Κεμάλ Φαρζλή

Τεύχος 74, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2014

Κατηγορία: