Τα τύμπανα χτυπούν Πομακικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο ή μόνο λόγια;

Ενδείξεις θετικής εξέλιξης για την εισαγωγή της πομακικής γλώσσας στην εκπαίδευση παρουσιάζονται στα πορίσματα και τις προτάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, που ολοκληρώθηκαν στις 17 Μαΐου του 2016.     Μεγάλη ευθύνη πέφτει στο υπουργείο παιδείας αφού ο νυν υπουργός Κωνσταντίνος Γιαβρόγλου, ήταν ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής.
    
Η εν λόγω Επιτροπή μαζί με την Επιτροπή Διαλόγου και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, συμμετείχε στον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 9/2 έως τις 17/3/2016. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων δημοσιεύτηκαν το Μάιο του 2016 στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, σε κείμενο 100 σελίδων με τίτλο «Διαπιστώσεις, προτάσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης».
    
Η έκθεση αναλύει τα προβλήματα που υπάρχουν, προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.


    
Στην ενότητα 5 με τίτλο «Τύποι σχολείων», στην Πρόταση 07 με τίτλο «Δημόσια καταγραφή των προβλημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης και των τρόπων αντιμετώπισής τους» (σ. 90) αναφέρεται ότι: «για την επιτυχή εφαρμογή της ενταξιακής πολιτικής για τα παιδιά της Μουσουλμανικής μειονότητας είναι αναγκαίο να αναδειχθεί το κενό στην υπάρχουσα οργάνωση της προσχολικής εκπαίδευσης . Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μητρική γλώσσα των παιδιών δεν είναι μόνο η τουρκική αλλά και η πομακική και σε μικρότερους αριθμούς η ρομανί». Έτσι λοιπόν στο σημείο 24 των Μακροπρόθεσμων αλλαγών (Ιούνιος 2018 - Μάιος 2022) τίθεται ως προτεραιότητα η πρόσληψη δεύτερου νηπιαγωγού στο δημόσιο νηπιαγωγείο με κριτήριο την εντοπιότητα, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει εκπαιδευτικά μαθητές πομακόφωνους, τουρκόφωνους, ή ομιλούντες ρομανί.
    
Να θυμίσουμε ότι όπως είχαμε καταγγείλει παλιότερα, στα δημόσια νηπιαγωγεία που έγιναν στα Πομακοχώρια είχαμε το φαινόμενο να διδάσκουν νηπιαγωγοί τουρκόφωνοι! Σε ποια γλώσσα γινόταν το μάθημα δεν δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Αυτή είναι η ξεφτίλα του ελληνικού κράτους.
    
Αν και εμείς οι Πομάκοι χορτάσαμε από τέτοιου είδους υποσχέσεις, εκλαμβάνουμε πολύ θετικά την παραπάνω εξέλιξη τονίζοντας όμως ότι το ...2022 είναι πολύ μακριά.
    
Επίσης σημαντικό κομμάτι της ίδιας ενότητας, αποτελεί η ανάδειξη της σημασίας της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου στη Θράκη για τη μείωση της παρατηρούμενης σχολικής διαρροής και την ένταξη της μειονότητας με τρόπο ουσιαστικό και δημοκρατικό.
    
Στο σημείο 29 λοιπόν της έκθεσης αναφέρεται και η «Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας δημόσιου πειραματικού δίγλωσσου δημοτικού και γυμνασίου, που θα ακολουθεί τις σύγχρονες αρχές της δίγλωσσης εκπαίδευσης και θα εισάγει στοιχεία διαπολιτισμικής προσέγγισης, καθώς θα απευθύνεται τόσο σε παιδιά της μειονότητας όσο και της πλειονότητας».
    
Ως Ζαγάλισα διερωτόμαστε για ποια θα είναι η δεύτερη γλώσσα του πειραματικού αυτού σχολείου. Θα υπάρχουν τα πομακικά ως επιλογή; Γνωρίζουμε ότι στα περισσότερα διαπολιτισμικά σχολεία της Ευρώπης αντί για διγλωσσία έχουμε πολυγλωσσία. Θα ξεκινήσει έστω και πιλοτικά η διδασκαλία της Πομακικής; Θα εφαρμοστεί άραγε το μοντέλο που αναφέρεται παραπάνω για τα νηπιαγωγεία ή η δεύτερη γλώσσα θα είναι μόνο τα τουρκικά;
    
Ελπίζουμε πως ο νέος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γιαβρόγλου θα λάβει πολύ σοβαρά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Πομάκων μαθητών και οι προτάσεις να γίνουν άμεσα πράξεις. Υπενθυμίζουμε ότι το 2022 είναι πολύ μακριά και ζητάμε οι παραπάνω αλλαγές να υλοποιηθούν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2018.


Τεύχος 87, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2016

Κατηγορία: