Τα Πέτρινα Γεφύρια και ο ορεινός…όγκος!

Πολλοί αναγνώστες θα θυμούνται την εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλα για τηΘράκη, όπου παρενέβη τηλεφωνικά ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης και διέψευδε κατηγορηματικά ότι οι λέξεις Πομάκος-Πομάκοι είναι απαγορευμένες από την νομαρχία Ξάνθης. Να, όμως που η αλήθεια αργεί, αλλά στο τέλος αποκαλύπτεται.
 
Αναφερόμαστε στην σπουδαία δουλειά του Ξανθιώτη Μιχάλη Πασσαλή για «Τα Πέτρινα Γεφύρια της Ξάνθης και της Υπόλοιπης Θράκης».Το υπέροχο βιβλίο-λεύκωμα κυκλοφόρησε το 2005, με εκδότη τη νομαρχία Ξάνθης.
 
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο ίδιος ο νομάρχης Ξάνθης όσο και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ξάνθης κα Ευτέρπη Στάντσιου Παπακωστή, ξεκαθάρισαν στον συγγραφέα ότι η λέξη Πομάκος κλπ πρέπει να αφαιρεθεί από όλα τα κείμενα. Έτσι και έγινε.
 
Ο ίδιος ο νομάρχης Ξάνθης, στον πρόλογο του βιβλίου ξεκινώντας γράφει: «Η ορεινή Ξάνθη, το κομμάτι του ορεινού όγκου της οροσειράς της Ροδόπης…», μόνο και μόνο για να αποφύγει τον όρο Πομακοχώρια! Αλλά και σε άλλες εκδόσεις της νομαρχίας Ξάνθης (πλην κάποιων εξαιρέσεων) απουσιάζει παντελώς η λέξη Πομάκος ή Πομακοχώρια.
 
Αλλά για το νομάρχη Ξάνθης η Ζαγάλισα διαθέτει ένα μοναδικό ντοκουμέντο το οποίο θα αποκαλύψει σύντομα…Υπομονή!
 
Με την ευκαιρία συνιστούμε την ανάγνωση του βιβλίου σε όλους τους αγράμματους τουρκόφρονες εθνικιστές δημοσιογράφους, για να σταματήσουν τις μπούρδες περί οθωμανικών γεφυρών κλπ. Τις περισσότερες φορές οι μαστόροι ήταν Ηπειρώτες χριστιανοί ή εντόπιοι Πομάκοι. Σιγά μην κάθονταν οι Τούρκοι κατακτητές να σπάζουν πέτρες και να χτίζουν γεφύρια…
 
(τεύχος 44, Αύγουστος 2010)
 
 
Κατηγορία: