Συνεργασία της Ζαγάλισα με εφημερίδα του Ζλάτογκραντ

Πυκνώνουν οι σχέσεις.

Κοινό μέτωπο κατά του τουρκικού εθνικισμού

Συνάντηση με τον εκδότη-δημοσιογράφο κ. Εφήμ Ούσεφ, της εφημ. Ζλατογκράτσκι Βέστνικ, είχε αντιπροσωπεία της Ζαγάλισα, αποτελούμενη από τον εκδότη της, κ. Ιμάμ Αχμέτ και τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, κ. Κεμάλ Φαρζλή, στις 8 Φεβρουαρίου 2014, στην πομακική κωμόπολη του Ζλάτογκραντ, βόρεια της Ξάνθης.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι στην ελληνική και τη βουλγαρική Θράκη, καθώς και την ανησυχία τους για την αποθράσυνση του τουρκικού εθνικισμού που προκαλεί τα ίδια και χειρότερα προβλήματα και στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων.

Ο κ. Εφήμ είναι φίλος της Ελλάδας και των Πομάκων και έχει επανειλημμένα φιλοξενήσει συνεντεύξεις του κ. Ιμάμ Αχμέτ στην εφημερίδα του. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι στην εφημερίδα του, δημοσιεύει κείμενα στην πομακική γλώσσα με χρήση του πομακικού αλφαβήτου με ελληνικούς χαρακτήρες, όπως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Πομακικών Ερευνών, το 1996, στο Πομακικό Αναγνωστικό.

Έτσι, μπορούν να διαβάζουν οι Πομάκοι της Ελλάδας κείμενα στα πομακικά, αφού δεν είναι εξοικειωμένοι με την κυριλλική γραφή, που χρησιμοποιεί στα υπόλοιπα κείμενα η εφημερίδα. Αυτή η κίνηση αποτελεί μία ακόμη δικαίωση των προσπαθειών μας για καθιέρωση του πομακικού αλφαβήτου με ελληνικούς χαρακτήρες, προσπάθεια που δικαιολογείται για λόγους εκπαιδευτικούς, πολιτικούς και επιστημονικούς.

Θυμίζουμε τη λυσσαλέα αντίδραση του τουρκικού εθνικισμού όταν επρόκειτο να εκδοθεί το Πομακικό Αναγνωστικό με το πομακικό αλφάβητο.

Αφού δεν μπορούσαν να αποτρέψουν την έκδοσή του, προσπάθησαν με τρομερές πιέσεις να επιβάλλουν το λατινικό αλφάβητο του Μουσταφά Κεμάλ.

Δεν τους κάναμε το χατίρι τότε, όπως δεν τους έκαναν τη χάρη και οι Πομάκοι της Τουρκίας, που όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη τη διδασκαλία των πομακικών στο …κυριλλικό αλφάβητο!

Τεύχος 71, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014

 

 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Κατηγορία: