ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ιμάμ Αχμέτ στη «ΖΟΥΓΚΛΑ»

Το ιστορικό παρελθόν των Πομάκων, ο αλεβιτισμός και η πολιτιστική γενοκτονία.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Zougla.gr φιλοξενεί συνέντευξη του διευθυντή της εφημερίδας μας Ιμάμ Αχμέτ με τίτλο «Γίνεται πολιτισμική γενοκτονία».

Ο κ. Ιμάμ είπε πως το λεγόμενο «τουρκικό» κομμάτι της μειονότητας δεν είναι τουρκικό αλλά αποτελείται από διάφορα εθνοτικά στοιχεία όπως εκτουρκισμένους Βούλγαρους (που οι Πομάκοι αποκαλούν τσιτάκηδες), άλλους εκτουρκισμένους μετανάστες που ήρθαν μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878, νέγρους (οι Αφρικανοί μουσουλμάνοι που ζουν σε χωριά της Ξάνθης), Τσερκέζους (Κιρκάσιους) κ.α.

Ο κ. Ιμάμ μίλησε για το ιστορικό παρελθόν των Πομάκων λέγοντας πως οι αρχαίοι Θράκες είχαν εκχριστιανιστεί.

Oι Πομάκοι έχουν πολλά χριστιανικά έθιμα, απλά η γραφή δεν έφτασε σε αυτούς αφού οι προσπάθειες που έκαναν οι Κύριλλος και ο Μεθόδιος είχαν ως πρώτο στόχο τα αστικά κέντρα για τη διάδοση της γραφής και όχι τα βουνά.

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ

O ζήλος των μπεκτασήδων για διάδοση του αλεβιτισμού και στα βουνά ήταν μεγάλος. Ο εξισλαμισμός ξεκίνησε τον 13ο αι. από δερβίσηδες που ήρθαν από την περιοχή του Χορασάν (μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν). Ο αλεβιτισμός των Πομάκων χτυπήθηκε από το Οθωμανικό κράτος, ιδίως κατά το 17ο αιώνα διά της βίας, όταν με φετφά (ιερονομικό κανόνα) του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς όλοι οι αλεβίτες ανακηρύχθηκαν άθεοι και έπρεπε να θανατωθούν. Τότε έγιναν πολλές διώξεις εις βάρος των αλεβιτών και ειδικά των Πομάκων. Πολλοί τεκέδες είναι σημαντικοί γιατί είναι τόποι όπου είναι θαμμένοι αλεβίτες άγιοι (ονομάζονται ντεντέ ή μπαμπά) που μαρτύρησαν από τους Οθωμανούς. Σήμερα, λίγες χιλιάδες αλεβίτες ζουν στα Πομακοχώρια του Έβρου και της Ροδόπης. Οι υπόλοιποι Πομάκοι διδασκόμαστε το σουνιτικό ισλάμ των Τούρκων υπογράμμισε ο κ. Ιμάμ.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Επί 500 χρόνια οθωμανοκρατίας δεν γίναμε Τούρκοι θα γίνουμε τώρα τα τελευταία 20 χρόνια με ευθύνη του ελληνικού κράτους το οποίο είναι τουλάχιστον ανεπαρκές, για να μην χρησιμοποιήσω καμιά βαρύτερη κουβέντα, συνεχίζει ο κ. Ιμάμ. Ο εκτουρκισμός γίνεται υπό την ανοχή του ελληνικού κράτους, οι αρμόδιοι ξέρουν τι γίνεται. «Ο εκτουρκισμός ξεκινάει πάνω από όλα από την εκπαίδευση: εγώ αναγκάστηκα να διδάξω τουρκικά σε παιδιά που δεν τα γνώριζαν, ούτε εγώ τα ήξερα καλά».

ΤΕΥΧΟΣ 88 – 89 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016– ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

Κατηγορία: