Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Στην Ξάνθη: συνάντηση Κεμάλ Φαρζλή με Τέρενς Κουίκ

Μετά από πρόσκληση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Τ. Κουίκ, πραγματοποιήθηκε στις 22.12.2012, συνάντηση με τον συντάκτη της ΖΑΓΑΛΙΣΑ και αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων κ. Κ. Φαρζλή, στην Ξάνθη.

Στη συζήτηση οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το Πομακικό. Ο κ. Κουίκ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα του ανέφερε, ο κ. Φαρζλή και κυρίως για τις πιέσεις που δέχονται, όσοι Πομάκοι τολμούν να δηλώσουν δημόσια την ταυτότητά τους και να αποστασιοποιηθούν από τον τουρκικό εθνικισμό.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Φαρζλή επέδωσε στο συνομιλητή του, σπουδαίας πολιτικής σημασίας κείμενο, όπου συμπυκνώνονται τα κυριότερα αιτήματα των Πομάκων.

Τα αιτήματα, έτυχαν επεξεργασίας τόσο από το επιτελείο της ΖΑΓΑΛΙΣΑ όσο και από τα Διοικητικά Συμβούλια του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και του Κέντρου Πομακικών Ερευνών, και στο εξής θα αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των επιδιώξεων του Πομακικού Κινήματος.

Λόγω της σπουδαιότητάς του, το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΜΑΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Εφημερίδα ΄΄ΖΑΓΑΛΙΣΑ΄΄

Προς : κ. Τέρενς Κουίκ,

Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος «Ανεξάρτητοι ΄Ελληνες»

Ξάνθη 22.12.2012

ΘΕΜΑ: Αιτήματα Πομακικών Φορέων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και το Κέντρο Πομακικών Ερευνών είναι οι μοναδικοί ενεργοί Σύλλογοι των Πομάκων της Ελληνικής Θράκης. Ως εκ τούτου, μαζί με την εφημερίδα Ζαγάλισα, τη μοναδική Πομακική εφημερίδα, εκφράζουν με μαζικό τρόπο τις επιθυμίες και τη συνείδηση των ελεύθερων Πομάκων της Ελλάδας.

Ως αντιπρόσωποι των Πομάκων, διατυπώνουμε τα πάγια αιτήματά μας προς την ελληνική κυβέρνηση, τα ελληνικά κόμματα, τους διανοούμενους της Ελλάδας, όλους τους επιστημονικούς φορείς, τη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς οργανισμούς,:

1. Αναγνώριση της Πομακικής γλώσσας και λήψη όλων των αναγκαίων θεσμικών και επιστημονικών πρωτοβουλιών για την εισαγωγή της ως προαιρετικής στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

2. Τροποποίηση του ποσοστού 0,5% εισαγωγής των μουσουλμανοπαίδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση εθνοτικά κριτήρια, που να ανταποκρίνονται στην εσωτερική εθνολογική σύσταση των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης. Ειδικότερα, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα θα πρέπει να εισάγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια Πομάκοι σε ποσοστό 0,2%, τουρκογενείς (ή όσοι δηλώνουν Τούρκοι) σε ποσοστό 0,2% και 0,1% Ρωμά.

3. Θεσμική θωράκιση της Πομακικής ταυτότητας από τις διώξεις και την περιθωριοποίηση που αυτή υφίσταται όχι μόνο από τον τουρκικό παράγοντα, αλλά συχνότατα και από το τοπικό ελληνικό πελατειακό σύστημα και άλλους κύκλους.

4. Προστασία των Πομάκων θρησκευτικών λειτουργών (ιμάμηδων) από ισοπεδωτικές πολιτικές από όπου και αν προέρχονται και διαμόρφωση συνθηκών, ώστε να αποκτήσουν μελλοντικά δικούς τους ιδιαίτερους θεσμούς και ιερατείο, ανεξάρτητους από αυτούς των υπολοίπων μουσουλμάνων.

5. Αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων προς όφελος των Πομάκων μέσα από διαδικασίες που θα ελέγχονται από την κεντρική πολιτική

εξουσία και όχι από τοπικούς φορείς, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από το τοπικό διαπλεκόμενο πελατειακό σύστημα.

ΙΜΑΜ Αχμέτ                                                   ΦΑΡΖΛΗ Κεμάλ

Πρόεδρος                                                             Πρόεδρος

ΠανελληνίουΣυλλόγου Πομάκων-               Κέντρου Πομακικών Ερευνών

Διευθυντής εφημ. Ζαγάλισα


(τεύχος 64, Δεκέμβριος 2012 - Ιανουάριος 2013)

 

Κατηγορία: