Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Μέλος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης ομολογεί στη Ζαγάλισα: «Ο Πομάκος δεν μπορεί να είναι Τούρκος»

Σε καταγγελίες εναντίον της παράνομης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης προβαίνει ο τουρκικής καταγωγής συμπολίτης μας, κ. Φεβζί Ογλού Χουσεΐν.

Σε δηλώσεις του προς τη Ζαγάλισα, με Ελληνικά φιλολογικού επιπέδου, λέει πως αν και είναι μέλος της Τ.Ε.Ξ. από τα μαθητικά του χρόνια (1971), όπως και βετεράνος του αθλητικού τμήματος και παρόλο που συμμετείχε ενεργά σε δραστηριότητες του συλλόγου, σήμερα αντιμετωπίζεται με ανεξήγητη εχθρότητα από τους επικεφαλής.

Με σοβαρά προβλήματα υγείας γνωστά σε όλους, ποτέ δε βοηθήθηκε από την Τ.Ε.Ξ., παρ’ όλες τις υποσχέσεις που του έδωσαν: «Μήπως δεν έγινα δικό τους όργανο και είμαι ανεπιθύμητος;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Τα τελευταία χρόνια είναι άνεργος, ζήτησε δουλειά και πιο συγκεκριμένα να αναλάβει τον μπουφέ του κτηρίου, αλλά οι επικεφαλής της Τ.Ε.Ξ., αρνήθηκαν επανειλημμένα να ικανοποιήσουν το αίτημά του και παραχωρούν τον μπουφέ σε άλλα άτομα. Την τελευταία φορά που παρευρέθηκε για καφέ στο κτήριο, κάλεσαν την αστυνομία να τον βγάλει έξω και να τον πάει στο αστυνομικό τμήμα! «Γιατί;» αναρωτιέται με οργή ο κ. Χουσεΐν που συμπληρώνει ότι «τόσα χρόνια έκανα αγώνα για την Τ.Ε.Ξ. έμεινα ανάπηρος και αυτοί καλέσαν την αστυνομία;»

«Για πολλά χρόνια οι παλιοί μας είχαν εκμεταλλευτεί» δηλώνει ο κ. Φεβζί Ογλού. Μας έλεγαν «προχώρα εσύ γαϊδούρι μπροστά και εμείς εδώ είμαστε…όταν είχαν ανάγκη εμένα, εγώ έτρεχα …» Σήμερα όμως «ένας δεν θα πει, κ. Χουσεΐν τι κάνεις;»

Παράλληλα, ομολογεί ενοχλημένως ότι οι επικεφαλής της Τ.Ε.Ξ. είναι πλέον Πομάκοι στην καταγωγή, σύγχρονοι γενίτσαροι, που παριστάνουν τους Τούρκους.

«Τότε (το 1971), υπήρχε Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τώρα δεν νομίζω να υπάρχει, τώρα υπάρχει Πομάκικη Ένωση Ξάνθης…Ας μου αποδείξουν αυτοί οι κύριοι ότι είναι Τούρκοι. Μα δεν είναι Τούρκοι, Πομάκοι είναι!...Όπως παλιά, ήταν ο Αχμέτ Καρά (πρόεδρος). Και αυτός Πομάκος είναι από τα βουνά. Αν είσαι πάνω από τα βουνά, Πομάκος είσαι, δεν υπάρχει Τούρκος εκεί πέρα πάνω, από τα βουνά πάνω Πομάκος είσαι! Αυτό τελείωσε! Ποιος είναι Τούρκος πάνω στο βουνό; Το παίζουν Τούρκοι;». «Και δηλώνω κατηγορηματικά είναι Πομάκικη Ένωση Ξάνθης, δεν είναι Τουρκική Ένωση αυτή… Ο Πομάκος δεν γίνεται Τούρκος, Πομάκος είναι!»

Με πικρία δηλώνει πως «εγώ το χωράφι της ΤΕΞ το όργωσα, το έσπειρα και τώρα που μεγάλωσε τα καρπούζια θα τα φάνε αυτοί! Γιατί; Και ποιοι είναι αυτοί, ποιοί τους διορίζουν;».

Ούτε η γνώμη του για τον ψευτομουφτή Ξάνθης είναι η καλύτερη δυνατή : «ποιος είναι ο Μετέ; Ποιος είναι ο Μετές;» αναρωτιέται.

Τέλος, μας λέει πως τα παλιά μέλη δεν πηγαίνουν πλέον για καφέ στην Τ.Ε.Ξ., επειδή είναι αγανακτισμένοι. Εκεί μέσα «όλοι κοιτάζουν τα δικά τους τα συμφέροντα».

Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε ότι είναι ντροπή να συμπεριφέρονται έτσι σε έναν ανήμπορο άνθρωπο. Εκτός από γενίτσαροι, έχουν και έλλειψη ανθρωπιάς;

Τεύχος 67, Ιούνιος - Ιούλιος 2013