ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ’ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΕΥΝΩN!

Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Ιστορίας – Εθνολογίας στην Κομοτηνή, ημερίδα με θέμα «Η Θράκη μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα» με αφορμή την αναγόρευση του κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου σε επίτιμο διδάκτορα.    

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων από τους αρχαιολόγους ήρθε η ώρα των ερωτήσεων από το κοινό και τότε ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας,  κ. Αντ. Μπαρτζώκας ρώτησε τους ομιλητές αν υπάρχουν ευρήματα που να συνδέουν τους Πομάκους με τους αρχαίους Θράκες.    

Με τη διατύπωση της ερώτησης αυτής επικράτησε ... αμηχανία και σύγχυσηστους αρχαιολόγους που, αφού συσκέφθηκαν για ένα περίπου λεπτό, τελικά έδωσαν τον λόγο στον αρχαιολόγο κ. Τριαντάφυλλο.

  

Εκείνος, στην απάντησή του είπε πως στις ανασκαφές που έχουν γίνει στα μεγαλιθικά μνημεία της Ρούσας, έχουν βρεθεί γεωμετρικά σχέδια πανομοιότυπαμε τα σχέδια που πλέκουν οι Πομάκες στα ρούχα τους. Παρόλα αυτά όμως παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συστηματική ανασκαφική έρευναστην περιοχή και δεν υπάρχει κάποια ανάλογη μελέτη για τη σχέση των Πομάκων με τους αρχαίους Θράκες.    

Ως εφημερίδα είχαμε στο παρελθόν υποδείξει στις αρχαιολογικές υπηρεσίες σημεία που πιθανόν να έχουν σημαντική αρχαιολογική αξία είτε αυτή αφορά το αρχαίο παρελθόν της ορεινής περιοχής των Πομάκων είτε τα βυζαντινά κατάλοιπα. Δυστυχώς ενώ η θρακική γη έχει πολλά να δώσει δεν έχει υπάρξει μέριμνα από το ούτως ή άλλως ανύπαρκτο κράτος με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες μαρτυρίες, αφού είναι γνωστό ότι στην ορεινή περιοχή έχουν καταστραφεί από τους γνωστούς μηχανισμούς αρχαιολογικά κατάλοιπα που αποκαλύπτουν πολλά για το παρελθόν των Πομάκων.

Τεύχος 81-82, Οκτώβριος 2015 - Ιανουάριος 2016

Κατηγορία: