ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΙΚΙΔΙΟ «…ΠΑΛΙΟΠΟΜΑΚΕ!»

Νέα ρατσιστική επίθεση σε βάρος οικογένειας Πομάκων που μένουν στον οικισμό Κικίδιο του ν. Ροδόπης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρόνος (13/10/09, α.φ.12278) τα δίδυμα παιδιά οικογένειας μουσουλμάνων αποκάλεσαν ένα μικρό αγόρι Πομακικής καταγωγής «παλιοπομάκο!» και άρχισαν να του πετάνε πέτρες. Όταν ο πατέρας του μιΤο τζαμί στο Κικίδιοκρού Πομάκου ζήτησε κάποια στιγμή εξηγήσεις, τότε οι γονείς των διδύμων του επιτέθηκαν και άρχισαν να τον χτυπάνε. Στο σημείο του καβγά έσπευσε ο θείος του Πομάκου ο οποίος μαζί με τον πατέρα του παιδιού, μαχαιρώθηκαν από τον μουσουλμάνο. Ευτυχώς τα τραύματα δεν στάθηκαν σοβαρά και οι δύο άντρες πομακικής καταγωγής νοσηλεύθηκαν εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ρατσιστική συμπεριφορά των τουρκοφρόνων του Κικιδίου εναντίον των Πομάκων που κατεβαίνουν από τα χωριά τους είναι συνεχής. Όπως δήλωσε στη Ζαγάλισα, ο Χ.Κ., 30 χρονών που είχε μείνει για λίγα χρόνια στον οικισμό, αν κάποιοι Πομάκοι προχωρούν στο δρόμο και μιλούν πομακικά, τότε οι τουρκόφρονες τους βρίζουν μπροστά τους: «κοίτα τους κ…λο Πομάκους ήρθαν εδώ για να μιλάνε Πομακικά». Για το λόγο αυτό οι Πομάκοι μιλάνε τα Πομακικά μέσα στο σπίτι, ενώ, έξω στο δρόμο, στο καφενείο και στο τζαμί, από φόβο, μιλάνε μόνο τουρκικά. Ακόμα και τα φθηνά ρούχα που φοράνε οι Πομάκοι γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από τους τουρκόφρονες: οι Πομάκοι αποκαλούνται βρωμοχωριάτες και κοροϊδεύονται συνέχεια. Στο Κικίδιο έχουν εγκατασταθεί Πομάκοι από πολλά χωριά της ορεινής Ροδόπης (Άνω Βυρσίνη, Άρδεια, Εσοχή κλπ)

Εμείς, εκείνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι το εξής: Οι Πομάκοι του ν. Ροδόπης πρέπει να σταματήσουν να φοβούνται να δηλώνουν την Πομακική τους ταυτότητα. Ζούμε σε δημοκρατία και όχι σε φασιστικό καθεστώς. Κάθε φορά που κάποιος τουρκόφρονας θα αναφέρεται υποτιμητικά και προσβλητικά στους Πομάκους, τότε πρέπει να παίρνει περήφανες απαντήσεις και να μην φερόμαστε σαν τουρκοπροσκυνημένοι.
 
Είναι γνωστό ότι οι τουρκόφρονες εξοργίζονται και χάνουν την ψυχραιμία τους όταν ακούνε έναν Πομάκο να δηλώνει υπερήφανος για την καταγωγή του. Μέχρι σήμερα οι Πομάκοι φοβούνταν. Αλλά φτάνει πια. Όχι άλλος φόβος.
 
Για αυτό αδέρφια ψηλά το κεφάλι! Να μιλάμε τα Πομακικά μας δημόσια στο δρόμο, στην αγορά, στο τζαμί, στο σχολείο, στα μεβλίτια, στα πανηγύρια! Να είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας! Σε όποιον ρατσιστή Τούρκο (ή εκτουρκισμένο γενίτσαρο Πομάκο) μας προκαλέσει, εμείς να του απαντάμε χωρίς φόβο: Είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι!!
(τεύχος 35, Νοέμβριος 2009)

 

Κατηγορία: