ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΡΙΑΝΩΝ: ΠΑΛΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ

ΣΕΡΗΦ Ιμπραχήμ, δήμαρχος ΑρριανώνΌπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές από την εφημερίδα μας, τα έργα στο νομό Ροδόπης γίνονται, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, στα πεδινά χωριά των τουρκοφανών, ενώ οι Πομάκοι πάντα παραμένουν αδικημένοι. Την ίδια ακριβώς κατάσταση παρακολούθησαν όσοι πήγαν στη Φιλύρα, για την ψήφιση του προϋπολογισμού του νέου δήμου Αρριανών (28.3.2011). Τα πολλά λεφτά πήγαν στα πεδινά χωριά των τουρκοφανών, ενώ τα ορεινά Πομακοχώρια θα πάρουν για μία ακόμη φορά ψίχουλα. Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις μέσα στη συνεδρίαση. Ο γιατρός Εμίνογλου Μεμέτ (κοινότητα Οργάνης) δήλωσε ότι οι ορεινές κοινότητες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από τις πεδινές και όπως μοιράστηκαν τα λεφτά υπάρχει ανισότητα και θα δημιουργηθεί ανισόρροπη ανάπτυξη. Ο Απτουρραχήμ Μεμέτ (κοινότητα Κέχρου) δήλωσε και αυτός με τη σειρά του ότι υπάρχει ανισότητα στον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι εκτός γεωγραφικής πραγματικότητας : «σε Κέχρο και Οργάνη έχουμε τις ανισότητες. Τους ορεσίβιους πολίτες τους βλέπετε ως πολίτες β΄ κατηγορίας!».
 
Αυτές είναι οι συνέπειες του τουρκο – Καλλικράτη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική Θράκη. Αντί να ενώσουν τις ορεινές πομακικές κοινότητες της ανατολικής Ροδόπης μαζί με τα γύρω πομακικά χωριά και να δημιουργήσουν νέο πομακικό δήμο, προτίμησαν να τα εντάξουν όλα στο δήμο των τουρκοφανών.
 
Και οι ίδιοι οι Πομάκοι βέβαια έχουμε τις ευθύνες μας. Στην προσπάθεια που είχε γίνει να δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο μόνο με Πομάκους υποψηφίους, δεν τα βρήκαν οι Πομάκοι μεταξύ τους. Και αυτοί σήμερα, οι πολιτικοί μας, που μιλάνε μέσα στο συμβούλιο του δήμου Αρριανών για αδικία των Πομάκων, να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες. Επί δεκαετίες οι ίδιοι, αν και πομακικής καταγωγής, πολέμησαν κάθε τι το πομακικό, και συντάχθηκαν πλήρως με τους φορείς του τουρκικού εθνικισμού. Το να κλαίγονται τώρα μέσα σε ένα δήμο που έχει, στην πλειοψηφία του, τουρκοφανείς, δεν έχει πολιτικό αποτέλεσμα.
 
(τεύχος 52, Απρίλιος 2011)
 
Κατηγορία: