Πρωτοφανείς αντιδράσεις Πομάκων στο πανηγύρι του Ακρίτα

Ακούστηκαν πολλά …Γαλλικά!

«Γ... την Τουρκία σας, γ… τον τουρκισμό σας!»

 

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη φέτος (31 Αυγούστου) στο εκτουρκισμένο πανηγύρι του Ακρίτα (Αλάνατ στα πομακικά/ Αλάντεπέ στα τουρκικά) στην ορεινή Ροδόπη.

Στους αγώνες πάλης συμμετείχαν παλιότερα Πομάκοι από τα χωριά των πρώην κοινοτήτων της Οργάνης και του Κέχρου. Η συμμετοχή ντόπιων Πομάκων παλαιστών έδινε ενδιαφέρον στους κατοίκους να παρακολουθούν όλοι μαζί το πανηγύρι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την αρπαγή του από τους Τούρκους εθνικιστές και τους βοηθούς τους γενίτσαρους Πομάκους, άλλαξε χαρακτήρα. Πλέον κατά κύριο λόγο παλεύουν Τούρκοι από την Τουρκία.

Φέτος, στη δεύτερη κατηγορία της πάλης συμμετείχε και ένας μουσουλμάνος από τον κάμπο της Ροδόπης (ο Ιμπίς από το χωριό Εργάνη), ο οποίος κατάφερε και νίκησε έναν παλαιστή από την Τουρκία και έναν από τη Βουλγαρία και έτσι πάλευε στον τελικό με ήδη προκριθέντα Τούρκο παλαιστή. Ενώ, όμως, έριξε κάτω δύο φορές τον Τούρκο παλαιστή και έπρεπε να κερδίσει, ο προκλητικός διαιτητής (εκ Τουρκίας) δεν κατελόγισε τη νίκη του Ιμπίς, αλλά, αντίθετα, έδωσε πόντους στον Τούρκο παλαιστή για να ... επιβεβαιωθεί η «ανωτερότητα» του τουρκικού «έθνους» και στο πανηγύρι του Ακρίτα.

Το γεγονός προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή των Πομάκων θεατών, η οποία κορυφώθηκε όταν ο Τούρκος διαιτητής σήκωσε το χέρι του ψευτονικητή εκ Τουρκίας. Για πέντε λεπτά εκσφενδονίζονταν διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων μπουκάλια στον αγωνιστικό χώρο, ενώ οι οργισμένοι Πομάκοι θεατές φώναζαν στα ελληνικά και τα τουρκικά «φτάνει πια, γ...ώ την Τουρκία σας, γ…ώ τον τουρκισμό σας!».

Οι πρωτοφανείς αντιδράσεις των Πομάκων θεατών είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπούν τα πάντα για μισή περίπου ώρα και ύστερα οι ... «δίκαιοι» Τούρκοι να αποφασίσουν ότι ο μουσουλμάνος από την Εργάνη όντως αδικήθηκε, αλλά αντί να του δώσουν την πρώτη θέση, όπως του άξιζε, τον έβαλαν να παλέψει για τη … δεύτερη θέση με έναν παλαιστή εκ Βουλγαρίας! Η προκλητική κωμωδία έληξε με ήττα του Ιμπίς από την Εργάνη καθώς, κουρασμένος και απογοητευμένος όπως ήταν, έχασε τελικά από τον Βούλγαρο.

Δυστυχώς, η αδικία δεν αποκαταστάθηκε και οι Πομάκοι έφυγαν εξοργισμένοι από το πανηγύρι και αγανακτισμένοι για την φασιστική συμπεριφορά των Τούρκων.

Αυτή η συμπεριφορά απέναντι στους Πομάκους και γενικά απέναντι στους μουσουλμάνους της Θράκης είναι ενδεικτική του χαρακτήρα τους. Αν οι Πομάκοι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι τους αγαπάνε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Ας πάρουν για παράδειγμα τους Τουρκοκύπριους που θεωρούσαν παλιά ως προστάτιδα την Τουρκία και μετά την εισβολή στην Κύπρο, οι Τούρκοι ήταν εκείνοι που τους ξεσπίτωσαν φέρνοντας από την Ανατολία ορδές άγριων εποίκων, φορολογώντας το νησί βαριά και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί Τουρκοκύπριοι να κατοικούν εκτός κατεχόμενων ή να διαδηλώνουν μέσα στα κατεχόμενα για να φύγει η Τουρκία.

Αυτά και πολύ χειρότερα θα πάθαιναν οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης αν οι φαντασιώσεις της Άγκυρας για την περιοχή γινόντουσαν πραγματικότητα.

Τεύχος 68, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2013

Κατηγορία: