Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

Κέντρο Πομακικών Ερευνών

Έτος Ίδρυσης 1997

Κομοτηνή

--------

Προς

τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

Αθήνα

Κομοτηνή 17.9.2008

 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κύριε Υπουργέ,
Το Κέντρο Πομακικών Ερευνών καταδικάζει με βδελυγμία τη ρατσιστική συμπεριφορά ορισμένων αυτοαποκαλούμενων ηγετών της μουσουλμανικής μειονότητας (του τουρκογενούς μέρους αυτής). Καταδικάζουμε τη ρατσιστική συμπεριφορά του τουρκικού εθνικισμού να υποθάλπει την μαζική απομάκρυνση των τουρκογενών μαθητών από το 2ο Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης όπου φοιτούν Ρωμά αλλά και Πομάκοι μαθητές και να τους ωθεί με ψευδή προσχήματα στο 1ο Μειονοτικό Σχολείο, το οποίο θεωρούν «πιο τουρκικό».
 
Από παλιά ακόμα, πριν αρχίσουν τα Τσιγγανόπουλα να φοιτούν στα σχολεία, το 2ο Μειονοτικό οι τουρκογενείς το αποκαλούσαν «Πομάκικο Σχολείο». Το τουρκόφωνο μειονοτικό σχολείο λειτουργεί ακόμα και σήμερα στον 21ο αιώνα, ως σύγχρονος θεσμός παιδομαζώματος, λεηλατώντας τις συνειδήσεις και την ταυτότητα των νέων γενεών του Πομακικού πληθυσμού. Η διαδικασία αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η μητρική Πομακική απορρίπτεται, οι μαθητές ντρέπονται για τη γλώσσα τους, τους εμπεδώνεται η άποψη ότι αυτή δεν έχει καμία αξία και άρα πρέπει να μάθουν άλλες (με πρώτη την τουρκική). Το γεγονός αυτό αποτελεί κορυφαία καταπάτηση των ανθρωπίνων και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των Πομάκων μαθητών, συγκρινόμενο μόνο με την κατάσταση των μαύρων της Αφρικής στην περίοδο του Απαρτχάϊντ. Ενώ όμως εκεί καταργήθηκε,εδώ στο «λίκνο της Δημοκρατίας» το Τουρκικό Απαρτχάϊντ ανθείξεδιάντροπα, θεριεύει και απειλεί τους πάντες.
 

Σας ερωτούμε κύριε Υπουργέ:

γιατί δεν λαμβάνετε κανένα μέτρο για τους Πομάκους μαθητές οι οποίοι υφίστανται πολλαπλή γενοκτονία; Γιατί δεν προωθείτε τη διδασκαλία της Πομακικής Γλώσσας; Γιατί δεν αποδεχθήκατε ην πρόσφατη «Πρόταση Πρόδρομου Εμφιετζόγλου» για δεκαετή χρηματοδότηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, ώστε να μελετηθεί περαιτέρω και να διδαχθεί η Πομακική; Γιατί δεν ιδρύετε δημόσια δημοτικά και νηπιαγωγεία στα Πομάκικα χωριά;
 
Με εκτίμηση
 
Κέντρο Πομακικών Ερευνών
 
(τεύχος 23, Νοέμβριος 2008)

Κατηγορία: