Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ - Από τα αρχαία χρόνια

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο 5ο τεύχος (ΣΕΠ-ΟΚΤ 2009) του έγκυρου περιοδικού Μελισσοκομία. Πρόκειται για την εργασία του Αρχαιολόγου κ. Μαυροφρύδη Γιώργου, με θέμα «Η Μελισσοκομία των Πομάκων της Θράκης». 

Πομάκικη κυψέλη σε βυζαντινό στυλ (από τη συλλογή του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, Κομοτηνή)Ο συγγραφέας προβαίνει σε μία συγκριτική παρουσίαση της μελισσοκομίας των Πομάκων (Ελληνικής και Βουλγαρικής Θράκης). Μεταξύ άλλων αναφέρεται σε χρήσιμες τεχνικές, αλλά και στη χρήση του μελιού στους Πομάκους. Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι Πομάκοι χρησιμοποιούσαν το μέλι στην λαϊκή ιατρική. Για τη θεραπεία των αμυγδαλών μία από τις συνταγές ήταν να βάζει ο άρρωστος στο στόμα του μεγάλη ποσότητα μελιού και στη συνέχεια να το καταπίνει λίγο-λίγο. Για την καταπολέμηση των παρασίτων (σκουληκιών) του πεπτικού συστήματος, έδιναν στον ασθενή μέλι σε δοσολογία μιας κουταλιάς πριν το φαγητό. Το μέλι το πρόσφεραν ακόμα και ως κέρασμα στους επισκέπτες.
 
Τέλος, οι Πομάκοι της Βουλγαρίας, πήγαιναν το μέλι στους τάφους των νεκρών τους. Το θεωρούσαν ιερό τους χρέος, διαφορετικά ο μακαρίτης δεν θα βρει ησυχία και θα βγει από τον τάφο του μεταμορφωμένος σε γουρούνι και θα φοβερίζει τους ανθρώπους. Η μαρτυρία αυτή καταγράφηκε το 1887 από τον Τσέχο αρχαιολόγο και περιηγητή V. Dobruski.
 
Η Πομακική μελισσοκομία παραπέμπει στη βυζαντινή εποχή αλλά και ακόμη πιο πίσω και ταυτίστηκε με την Πομακική ιστορία.
 
Τέλος, την εργασία πλαισιώνουν ωραίες φωτογραφίες από Πομάκικα μελισσοκόφινα και αγγεία (Εχίνος, Θέρμες κλπ), από το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά στην Κομοτηνή και τη συλλογή Δαδαλιάρη.
 
(τεύχος 39, Μάρτιος 2010)

 

Κατηγορία: