Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Ποιοι έχουν αλλεργία απέναντι στους Πομάκους;

Απάντηση στον Τζενγκίζ Ομέρ της Μιλλέτ.

Στο άρθρο σας κ. Τζ. Ομέρ γράφετε για κάποιες αλλεργίες που έχουμε για την ονομασία Τούρκος. Αλλά μάλλον χωρίς να το θέλετε δίνετε και την απάντηση μόνος σας στο ποιος πραγματικά έχει αλλεργία.
 
Εμάς δεν μας ενδιαφέρει πως θέλεστε να ονομάζεστε εσείς. Εμάς μας ενδιαφέρει το πώς ονομάζετε εμάς, τους Πομάκους και νομίζω ότι δεν έχετε την αρμοδιότητα αυτήν να αποφασίζετε εσείς για 40.000 Πομάκους.
 
Χωριό ΜύκηΣτη σύσκεψη της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στις 22/10/08, κάποιοι κύριοι φέρανε άνω κάτω τα πράγματα για την ονομασία των χωριών μας. Η πρόταση της κ. Καραχασάν ήταν τα χωριά μας να ονομάζονται “dağlık bölgesi” ή “dağlık kesimi”, δηλαδή βουνίσιοι ενώ ο κ. Γιουσούφ θέλει “Tütün Köyleri”, δηλαδή καπνοχώρια.
 
Λοιπόν κ. Τζενγκίζ για σκεφτείτε λίγο, ποιος ασχολείται με ποιον; Εμείς είμαστε Πομάκοι και τα χωριά μας ονομάζονται Πομακοχώρια. Αν μερικοί νιώθουν τούρκοι με γεια τους και χαρά τους, αλλά ένας Πομάκος γεννιέται Πομάκος και αυτό δεν αλλάζει. Αιώνες ολόκληρους λέγονται τα χωριά μας Πομακοχώρια και θα συνεχίσουν να λέγονται έτσι. Ούτε εσείς, ούτε η κ. Καραχασάν, ούτε ο κ. Γιουσούφ θα μπορέσετε να το αλλάξετε αυτό.
 
Λοιπόν κ. Τζενγκίζ ποιος έχει αλλεργία; Εμείς μπορούμε κάποιον που είναι τουρκογενής να πούμε είναι τουρκογενής ή σε έναν Ρωμ ότι είναι Ρωμ ή σε έναν Κούρδο ότι είναι Κούρδος. Εμείς δεν έχουμε αλλεργία. Εσείς δεν μπορείτε να ανεχτείτε ότι είμαστε Πομάκοι και τα χωριά μας είναι τα Πομακοχώρια, για αυτό μην γράφετε πράγματα τα οποία σας φέρνουν πονοκέφαλο. Οι δικτατορίες περάσανε και η εποχή που μία φυλή ήταν υπόδουλη σε μία άλλη και υπάκουε διαταγές έχει περάσει.
 
Εμείς δεν προσπαθούμε να κ ά ν ο υ μ ε με το ζόρι τους τουρκόφρονες χριστιανούς. Εσείς όμως προσπαθείτε με όλους τους τρόπους να μας κάνετε με το ζόρι τούρκους ή χριστιανούς Πομάκους γράφοντας συνέχεια ότι όποιος δηλώνει Πομάκος είναι χριστιανός. Εμείς είμαστε μουσουλμάνοι Πομάκοι και είμαστε περήφανοι για αυτό. Εμείς θέλουμε με το που γεννιούνται τα παιδάκια μας να μαθαίνουνε τη μητρική τους γλώσσα τα πομακικά, εσείς θέλετε με το ζόρι να μαθαίνουν τα τουρκικά, ποιος έχει αλλεργία;
 
Δεν θα τουρκοποιηθούμε για να ικανοποιήσουμε τα συμφέροντά σας, είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι.

(τεύχος 24, Δεκέμβριος 2008)

 
Κατηγορία: