Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Παραδοχή Οζάν Αχμέτογλου: η μειονότητα δεν είναι στο σύνολό της τουρκική!

Σε δηλώσεις του στον Τιρολέζο δημοσιογράφο κ. Χάττο Σμίθ, ο Οζάν Αχμέτογλου (αντιπρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ/DEB) δήλωσε πως το 97% της μειονότητας βλέπει τον εαυτό του ως «Τούρκο». Προφανώς ο Αχμέτογλου, μετά από την παρέμβαση των Πομάκων στο συνέδριο της FUEN, αναγκάστηκε, αντικρίζοντας την πραγματικότητα και όντας απέναντι σε ξένους δημοσιογράφους και εκπροσώπους ευρωπαϊκών μειονοτήτων, να προβεί σε … μερική αναγνώριση της αλήθειας.

Έτσι, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι μουσουλμάνοι στην ελληνική Θράκη αριθμούν 100.000 άτομα, τότε σύμφωνα με τον Αχμέτογλου, οι Πομάκοι αποτελούν το 3% της μειονότητας, δηλαδή 3.000 ανθρώπους. Καθόλου άσχημα, καθώς 3.000 άτομα δεν είναι μία «χούφτα» Πομάκοι όπως ισχυρίζεται, αλλά ένας σοβαρός μειονοτικός πληθυσμός. Και αν δεχτούμε την (λαθεμένη) άποψη του τουρκικού εθνικισμού ότι η μειονότητα αριθμεί 150.000 άτομα, τότε αν οι Πομάκοι είναι το 3% επί του συνολικού πληθυσμού, τότε μιλάμε για 4.500 ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο πλέον με τα ψέματα να πορεύεσαι στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η διεθνοποίηση του πομακικού ζητήματος (Ευρωκοινοβούλιο, Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του State Department, ΟΟΣΑ, Διεθνείς Οργανισμοί προστασίας των μειονοτήτων) αποτελεί τεράστια επιτυχία του Πομακικού κινήματος. Ό,τι δεν μπόρεσε επί δεκαετίες να κάνει η δυσκίνητη ελληνική διπλωματία ή κάποιος άλλος ιδιωτικός φορέας, το πέτυχε το Κέντρο Πομακικών Ερευνών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η Ζαγάλισα.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της σημασίας της αναγνώρισης Πομάκων και Ρομά στο εξωτερικό και το μη χαρακτηρισμό της μειονότητας ως τουρκικής, ας συγκρίνει κάποιος το μειονοτικό στη Θράκη με το Μακεδονικό ζήτημα και την αναγνώριση του ψευδοκράτους των Σκοπίων, ως «Μακεδονία». Η ίδια ανικανότητα του κράτους υπάρχει και στις δύο περιπτώσεις, μόνο που στη Θράκη υπάρχει η δυναμική παρέμβαση του Πομακικού κινήματος.

Τα …περαστικά μας στον Οζάν Αχμέτογλου για την παραδοχή μέρους της αλήθειας και να είναι σίγουρος ότι στο μέλλον οι … «γραμμές αμύνης» του θα μετατοπιστούν ακόμη πιο πίσω! Στo 3% θα προσθέσει σύντομα και ένα μηδενικό, ώστε να γίνει 30%..., ήτοι τουλάχιστον 30.000 Πομάκοι!

Τεύχος 84, Απρίλιος - Μάιος 2016