Το πανηγύρι Ακρίτας (Αλανάτ / Αλάντεπε)

Εδώ και αιώνες στο σημερινό ύψωμα του Ακρίτα πραγματοποιείται το παραδοσιακό Πομακικό πανηγύρι του Αλανάτ (Αλάν Τεπέ στα τουρκικά). Τα τελευταία όμως χρόνια ο τουρκικός εθνικισμός με διαδικασίες φασιστικές πήρε τη διοργάνωση του πανηγυριού από τον παραδοσιακό αγά του και το μετέτρεψε σε μια κεμαλική φιέστα. Πρόκειται για πάγια τουρκική – κεμαλική τακτική πολιτιστικής γενοκτονίας. Τα ίδια γίνονται στην Τουρκία με την παραδοσιακή κουρδική γιορτή του Νεβρόζ.

Έτσι αντί να βλέπουμε την παραδοσιακή πομακική φορεσιά, έχουμε εισαγόμενες τουρκικές φορεσιές και χορούς από την Αδριανούπολη. Οτιδήποτε πομακικό έχει διωχθεί από το πανηγύρι. Στη θέση του μπήκαν τουρκικά στοιχεία ενώ άσχετα συνθήματα «στολίζουν» το χώρο του πανηγυριού. Ξεχωρίζει φράση του Μπετόν – Μουσταφά (Ατατούρκ) για τον…αθλητισμό.
  
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην εισαγωγή παλαιστών από την Τουρκία και τη Βουλγαρία (μουσουλμάνων) και στην παντελή απουσία παραδοσιακών ελληνικών χορευτικών συγκροτημάτων. Ας προσέξουν αυτό το στοιχείο όχι μόνο οι Πομάκοι αδελφοί αλλά και οι λοιποί μουσουλμάνοι φίλοι. Εκείνοι που δημιουργούν αποκλεισμούς και τεχνητές εντάσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους δεν είναι οι χριστιανοί αλλά οι τουρκόφρονες! Μας φέρνουν σε κόντρα με τους χριστιανούς, προσπαθούν να μας κάνουν εχθρούς τους χρησιμοποιώντας ψέματα, γελοίους ισχυρισμούς περί εκχριστιανισμού και αποκλεισμούς! Αυτοί είναι οι διχαστές της κοινωνίας, οι πραγματικοί εχθροί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή! Όλοι οι δημοκράτες πρέπει να φυλάγονται από τέτοιους ανθρώπους.
 
Οι... επίσημοιΒέβαια δεν λείπουν οι φίλοι των τουρκοφρόνων, κάποιοι λίγοι χριστιανοί τοπικοί άρχοντες που συνεχίζουν να νομιμοποιούν με την παρουσία τους τον τουρκικό εθνικισμό. Μάλιστα ο νυν νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης Άρης εγγυήθηκε από βήματος τη διοργάνωση του πανηγυριού! Δηλαδή ο κ. νομάρχης εγγυάται τον εκτουρκισμό του Αλανάτ; Τα ίδια και ο Περιφερειάρχης κ. Σταμάτης Δημήτρης ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φίλο του δήμαρχο Φιλλύρας. Ας μας πει ο δήμαρχος κ. Κιασήφ ποια είναι η γνώμη του για τον εκτουρκισμό του πανηγυριού; Να τους χαίρεστε τους φίλους σας κ. Σταμάτη! Όπως φαίνεται αυτοί οι οποίοι αισθάνονται Πομάκοι δεν έχουν και πολλούς φίλους ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες.
 
Όσο για τον κόσμο που προσήλθε στο πανηγύρι: όσο πάει και λιγοστεύει! Φταίει το γεγονός ότι αυτά που παρουσιάζονται στο πανηγύρι λίγη σχέση έχουν με τους Πομάκους. Φταίει και το Οθωμανικό χαράτσι των 5 ευρώ την ημέρα. Αντί να κοιτάξουν μερικοί να βρουν λεφτά για να φτιάξουν δρόμους, κοιτάνε να παίρνουν τα λεφτά του κόσμου για να φέρνουν πανηγύρια από την Τουρκία! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός του ότι πολλοί προτίμησαν να φάνε σουβλάκια παρά να δουν ξένους χορούς. Και όσοι τους είδαν όχι ότι κατάλαβαν πολλά. Το καλύτερο όμως ήταν στις ομιλίες: Ελάχιστα ήταν τα χειροκροτήματα! Ποιον να χειροκροτήσει ο κόσμος; Τους υπαίτιους των άθλιων δρόμων που συναγωνίζονται αυτούς της Ουγκάντα; Τους διοργανωτές με τα Οθωμανικά χαράτσια στα εισιτήρια και στους πάγκους; Τους πολιτικάντηδες που μόνο λόγια λένε; Εκείνους που νιώθουν ντροπή να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα και μας έχουν ζαλίσει με  τις δήθεν μητέρες – πατρίδες τους; Αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα των απλών ανθρώπων…
 
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η ομιλία του κοινοτάρχη Οργάνης κ. Εμίνογλου. Στα ελληνικά χαιρέτησε τους χριστιανούς συνδαιτημόνες και στα τουρκικά τους ομοεθνείς του! Ποιους εννοεί ως ομοεθνείς του; Μάλλον όχι τους τουρκόφρονες για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί είναι γνωστό ότι κατάγεται από την Άνω Βυρσίνη και δεύτερον γιατί τα τουρκικά του είναι άθλια. Αν ήταν η μητρική του γλώσσα θα τα μιλούσε τέλεια αλλά ...Μας θυμίζει την κα Καραχασάν ο κ. Εμίνογλου. Και αυτή δεν μιλούσε γρι τουρκικά πριν την κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ύστερα κάτω από τις πιέσεις των τουρκοφρόνων και την αδιαφορία του κόμματός της έμαθε κάτι άθλια τουρκικά. Καλύτερα τα μιλάνε οι τσιγγάνοι στην συνοικία Σούτκα των Σκοπίων παρά οι Εμίνογλου και Καραχασάν!!
 
Έχουμε και κάποιες ερωτήσεις να υποβάλλουμε, από φήμες που κυκλοφορούν:
1. Αληθεύει ότι στην οργανωτική επιτροπή του πανηγυριού δεν υπήρχε ούτε ένας Πομάκος αλλά όλοι ήταν από Οργάνη;
2. Αληθεύει ότι κάποιοι είχαν δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πανηγυριού; Για αυτούς δεν ισχύει το Οθωμανικό χαράτσι των 5 ευρώ την ημέρα;
3. Αληθεύει ότι οι πάγκοι που στήνονται δεν έχουν κανονική άδεια;
4. Τι συνθήματα φώναζε στον ημιτελικό της πάλης φανατισμένος «κύριος» από Τουρκία; Μήπως στο επόμενο τεύχος να τα παρουσιάσουμε μαζί με το πανηγύρι του Χίλια;
5. Οι Ρωμά που έπαιζαν τα νταούλια και οι Κινέζοι πωλητές μήπως ήταν και αυτοί τουρκικής καταγωγής;
 
Όχι ότι θα πάρουμε απάντηση.Μερικοί ακούνε τη λέξη Πομάκος και παθαίνουν αλλεργία. Ας μην ανησυχούν: η Ζαγάλισα και το πομακικό κίνημα δυναμώνουν από ημέρα σε ημέρα έτσι που θα τους γίνει όλους αυτούς ανίατη ασθένεια!
 
Χασάν Γιουνούς
(τεύχος 20, Αύγουστος 2008)

 

Κατηγορία: