ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Ο Μουσταφά Κεμάλ υπέρ της ένταξης των Πομάκων στην Ελλάδα

 

Η ΖΑΓΑΛΙΣΑ αναδημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από ένα ιστορικό ντοκουμέντο των αρχών του 20ου αιώνα (1918), όταν οι Πομάκοι απηύθυναν επανειλημμένες εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα, ώστε οι περιοχές τους να ενταχθούν στην Ελλάδα. Τα κείμενα αναδημοσιεύθηκαν το 1946 (13 Μαίου, α.φ. 38) στην εφημερίδα Εθνική Φλόγα. Αλλά και στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (όπως και στον Α΄) το αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα, ήταν σταθερό και αμετακίνητο.
 
Παρακάτω αναδημοσιεύουμε χάρτη των Πομάκικων περιοχών, όπως παρουσιάστηκαν στην Εθνική Φλόγα καθώς και αποσπάσματα της επίκαιρης τότε αρθρογραφίας της: «Πριν 27 χρόνια λίγες εβδομάδες μετά την συντριβή των γερμανοβουλγάρων στο Μακεδονικό Μέτωπο, ο Γάλλος στρατάρχης Φρανσέ Ντ΄ Εσπερέ, αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έγραψε στο στρατηγό Λ. Παρασκευόπουλο, αρχιστράτηγο των Ελληνικών δυνάμεων, τα ακόλουθα, αυτολεξεί: ΄΄Τηλεγραφώ εις τον Κλεμανσώ ότι περιοδεύσας ολόκληρον την Ροδόπην, εξηκρίβωσα ότι ουδέ είς Βούλγαρος κατοικεί εκεί μεταξύ των Πομάκων, οι οποίοι  τρέφουν άσβεστον μίσος εναντίον των τυράννων των και απορώ διατί οι Αμερικανοί εξακολουθούν να φέρουν α ν τ ι ρ ρ ή σ ε ι ς εις την αποδίωξιν των Β ο υ λ γ ά ρ ω ν και την π α ρ ά δ ο σ ι ν της περιοχής εις τους Έλληνας΄΄. Η ιστορία αντιγράφει εαυτήν.
Πρωτοσέλιδο Εθνικής Φλόγας, 13.05.1946Σήμερα συμβαίνουν περίπου τα ίδια πράγματα, με μόνη διαφορά ότι τον Αμερικανό πρόεδρο Ουίλσον, που ήταν φιλοβούλγαρος, επειδή συνεβαινε να έχει σύγγαμβρο Βούλγαρο-κάποιο καθηγητή μετανάστη στην Αμερική- τον διαδέχτηκε ο Ιωσήφ Στάλιν, που είναι φιλοβούλγαρος, επειδή θέλει να προωθήσει τα σύνορα της αυτοκρατορίας του ως τις ακτές της Μεσογείου - και πιο πέρα ακόμα...και τότε όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα - ένας λαός από εφτακόσιες χιλιάδες ψυχές, οι Πομάκοι της Ροδόπης, ύψωναν κραυγή απογνώσεως και ζητούσαν από τον πολιτισμένο κόσμο την ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
 
Η συνάντηση Μαζαράκη - Κεμάλ στην ΠόληΣε άλλο σημείο της εφημερίδας αποκαλύπτεται μυστική συνάντηση του συνταγματάρχη Μαζαράκη (μάλλον το 1918) με τον Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) στην Κωνσταντινούπολη, που είχε κανονισθεί με πρωτοβουλία του Μουσουλμάνου βουλευτή της Β ο υ λ γ α ρ ι κ ή ς βουλής Ισμαήλ Χακή (Καβαλαλί). Ο Μουσταφά Κεμάλ δήλωσε στον Μαζαράκη «Σας συγχαίρω για ό,τι κάνατε για τους Πομάκους και είμαι απόλυτα σύμφωνος με το σχέδιο ενεργείας που εφαρμόζετε…Η Τουρκία είναι προωρισμένη να μείνει Μικρασιατικό κράτος και είναι προτιμότερο γι αυτήν να την διαδεχτούν στο Ευρωπαϊκό τμήμα οι Έλληνες»

(τεύχος 17, Μάιος 2008)

 
Κατηγορία: