Ονομάτων Επίσκεψις, αρχή σοφίας…Πού βρίσκεται σήμερα αυτή η σοφία; Ποιος την εκπάτρισε από τη Θράκη; Ζούμε σε ένα τόπο, στόχο της Τουρκίας, όπου η οικονομική και πολιτική της επιρροή γιγαντώνεται και οι εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι κλπ κλπ, είτε διακατέχονται από αντικειμενική πνευματική ανικανότητα αντίληψης των εξελίξεων, είτε τις αντιλαμβάνονται αλλά με πρόστυχο τρόπο τις αποσιωπούν, τις εκλογικεύουν, ακόμα και τις εκμεταλλεύονται για το προσωπικό τους πολιτικό και οικονομικό συμφέρον.
Ως σύνολο, όχι μόνο δεν αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολυεπίπεδη εισβολή της Τουρκίας στη Θράκη, αλλά είμαστε ανίκανοι ακόμα και να ονοματίσουμε ορθά αυτή την περιοχή.
Συχνότατα και ανοήτως, υιοθετούμε τον όρο Δυτική Θράκη με όλο το συμβολικό-αλυτρωτικό φορτίο που φέρει στην τουρκική βιβλιογραφία και στον καθημερινό κυρίαρχο πολιτικό λόγο. Η τουρκική πλευρά ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει τον όρο Θράκη, χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «δυτική». Είναι ένα τρόπος για να αποφύγει τον εθνικό προσδιορισμό της περιοχής, ως ελληνικής. Στο θέμα θα αναφερθούμε μελλοντικά αναδεικνύοντας πολλές πτυχές του.
Τα περί Τούρκων της Θράκης που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι χριστιανοί, είναι επίσης μία σοβαρή παραποίηση της, αλήθειας αλλά και προσβολή προς εμάς τους Πομάκους. Πολλοί χριστιανοί συμπολίτες, μετά από τόσες δεκαετίες, συνεχίζουν να μας ταυτίζουν με τους Τούρκους. Γιατί μετά παραπονιούνται όταν οι ίδιοι οι Τούρκοι θέλουν να μας εκτουρκίσουν; Δεν έχει προηγηθεί ο εκτουρκισμός μας μέσα στη συνείδηση των ιδίων των χριστιανών;
Αλλά, ας αφήσουμε τους Πομάκους και ας δούμε άλλα παραδείγματα. Πόσοι σήμερα στην Ελληνική Θράκη, χρησιμοποιούν τον όρο Νέα Ορεστιάδα; Η συντριπτική πλειοψηφία ομιλεί απλά για Ορεστιάδα, θάβοντας έτσι την ιστορική μνήμη του Καραγάτς του επινείου της Αδριανουπόλεως, το οποίο μετά την απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης, είχε ονομαστεί Ορεστιάδα. Οι κάτοικοί του, μετά τον ξεριζωμό εγκαταστάθηκαν στην άλλη πλευρά των συνόρων και ίδρυσαν τη σημερινή Νέα Ορεστιάδα.
Ενώ οι Έλληνες επιφυλάσσουν αυτή την συμπεριφορά στην ιστορία τους, οι Τούρκοι ίδρυσαν στο Καραγάτς (Ορεστιάδα), Μουσείο της Συνθήκης της Λωζάνης, για να μην ξεχαστεί η μνήμη, όπου μάλιστα συρρέουν δεκάδες τουρκικά σχολεία και ενημερώνονται για την απώλεια της δυτικής Θράκης, η οποία σήμερα ανήκει στους Έλληνες…
Είναι μεγάλος ο κατάλογος των ονομάτων, η επίσκεψις των οποίων αποκαλύπτει την έλλειψη σοφίας. Θα κλείσουμε επί του παρόντος με το εξής ερώτημα. Γιατί, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ονομάζεται έτσι, αντί να ονομασθεί Περιφέρεια Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας; Η Ανατολική Μακεδονία είναι ένα μικρό τμήμα της Μακεδονίας, ενώ αντίθετα η Ελληνική Θράκη είναι ενιαία διοικητική ενότητα εντός του Ελληνικού εδάφους.
Πότε το μερικόν προηγείται του όλου; Και πού είναι οι μεγαλοστομίες, οι φανφαρόνικες ρητορείες και οι πολύχρωμες αφίσες περί Μεγάλης Θράκης, πανάρχαιου πολιτισμού και λοιπές κορώνες; Αυτή η ... Μεγάλη Θράκη ούτε καν πρώτη δεν είναι στην διοικητική ονομασία της περιοχής; Τόσο μεγάλη είναι; Ή τόσο μικροί οι ονοματοδότες της και μερίδα των υπνωτισμένων κατοίκων της;
(τεύχος 55, Ιούλιος 2011)
Κατηγορία: