Ο ΑΛΗ, Ο ΜΩΑΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ … ΠΟΜΑΚΟΙ. Μια διδακτική αραβική ιστορία

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα, για το οποίο συνέχεια δέχομαι ερωτήσεις από ξένους και από τοπικούς παράγοντες: οι Πομάκοι με ποιανού μέρος είναι, με της Ελλάδας, με της Τουρκίας ή και με τους δύο; Η απερίφραστη απάντηση θα ήταν μόνο με αυτούς που στηρίζουν τους Πομάκους και έπονται οι άλλοι. Δεν είναι όμως καθόλου τα πράγματα έτσι σήμερα και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη στα πρώτα χρόνια του Ισλάμ, μεταξύ του 4ου και του 5ου χαλίφη.

Ο τέταρτος χαλίφης, ο Αλή, γαμπρός και ανεψιός του Μωάμεθ, φημιζόταν για τις πλατιές του γνώσεις και ο πέμπτος χαλίφης ο Μωαβία, επίσης ανεψιός και γραμματέας του Μωάμεθ, που συνέγραψε το Κοράνιο σε βιβλίο στη σημερινή του μορφή, φημιζόταν για την ιδιοφυία και την ευστροφία του. Ο Μωαβία όταν ήταν διοικητής της Δαμασκού, καθαίρεσε τον Αλή από χαλίφη και ανακήρυξε τον εαυτό του χαλίφη του Ισλαμικού κόσμου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την διάσπαση των μουσουλμάνων από τότε σε σιϊτες οπαδούς του Αλή και σουνίτες οπαδούς του Μωαβία. Αποτέλεσε όμως και σημείο τριβής μεταξύ τους. Ο Μωαβία έκανε πρωτεύουσα την Δαμασκό και ο Αλή την Κιούφα.

Μια μέρα, ένας πλούσιος έμπορος από την Κιούφα φίλος του χαλίφη Αλή, φθάνει στην Δαμασκό του Μωαβία. Μαθαίνοντας ο Μωαβία το γεγονός στέλνει έναν εγκάθετό του να πάει στο παζάρι να βρει τον έμπορο (από την Κιούφα) και σκόπιμα να διεκδικήσει την προσωπική του καμήλα (που ήταν αρσενική) και μάλιστα την ώρα που την καβαλούσε.

Η φασαρία δεν άργησε να φουντώσει και ο Μωαβία που παραμόνευε εκεί κοντά φθάνει στο παζάρι. Οι δύο αντίδικοι απευθύνονται σε αυτόν για να λύσει την διαφορά τους. Ο Μωαβία απευθυνόμενος στο πλήθος του παζαριού ρωτάει: «ποιανού είναι αυτή η θηλυκή καμήλα, είναι του εμπόρου από την Κιούφα ή του εμπόρου μας από τη Δαμασκό;» Οι δέκα χιλιάδες περίπου που βρίσκονταν στο παζάρι εκείνη την στιγμή αναφώνησαν όλοι μαζί «η θηλυκή καμήλα είναι του εμπόρου μας από τη Δαμασκό»! Ο έμπορος από τη Κιούφα αποχωρώντας στεναχωρημένος και αδικημένος, ακούει πίσω του μία φωνή και σαστισμένος βλέπει τον Μωαβία. Πάει κοντά του και ο Μωαβία του λέει «Έμπορε και εσύ ξέρεις ότι η καμήλα σου είναι αρσενική και εγώ το ξέρω. Πες όμως σε παρακαλώ, στον αντίπαλό μου τον Αλή, ότι ο Μωαβία έχει δέκα χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την θηλυκή από την αρσενική καμήλα και ό,τι τους πω αυτό είναι!».

Για την ιστορία αναφέρω ότι ο Μωαβία αργότερα δολοφόνησε τον Αλή και έγινε μοναδικός χαλίφης του Ισλάμ, ιδρύοντας την αυτοκρατορία των Εμεβήδων.

Έτσι και σήμερα οι Πομάκοι, όσο έρχονται τα αργύρια από την Τουρκία, δεν θα αναγνωρίζουν την θηλυκή από την αρσενική καμήλα. Ό,τι τους πουν οι άλλοι το επαναλαμβάνουν τυφλωμένοι και ας ξέρουν ότι δεν είναι αλήθεια. Όλοι γνωρίζουν ότι οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι, αλλά πολλοί Πομάκοι συνεχίζουν να βλέπουν την αρσενική καμήλα ως θηλυκή. Το Ελληνικό κράτος είναι ανίκανο όχι απλά να ξεχωρίσει την αρσενική από την θηλυκή, αλλά δεν βλέπει ούτε καν την ίδια την καμήλα.!


Άρθρο του Ιμάμ Αχμέτ

Τεύχος 67, Ιούνιος - Ιούλιος 2013

Κατηγορία: