ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΞΑΝΘΗΣ (ΑΧΡΕΝ ΜΑΧΑΛΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Ιμάμ ΑχμέτΤελευταία διαβάζουμε στον ελληνόφωνο και τουρκόφωνο τύπο της Ξάνθης, τις αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες μεταξύ του Δημάρχου Ξάνθης, του βουλευτή Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη και του ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Ο λόγος για το νεκροταφείο στην Πομάκικη συνοικία Ξάνθης [Αχρέν Μαχαλά] όπου ο Δήμος Ξάνθης ξεκίνησε χωματουργικές εργασίες. Στον χώρο αυτό θάβονταν οι εκτελεσθέντες, οι απαγχονισμένοι, αυτοί που δεν λουζόταν και στους οποίους δεν γινόταν τελετή κηδείας σύμφωνα με το ισλαμικό δόγμα επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον ελληνικό στρατό, με τελευταίο εκτελεσθέντα κάποιον Κερήμ Σαλή ή Αλή, στη χαράδρα της Παλιάς Χρύσας, από τους Μάϊδες [την εθνοφρουρά] το έτος 1949. Η ατζαμοσύνη [πολιτικό σώου] των παραπάνω σε ένα απλό ζήτημα μπορεί να πυροδοτήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι άξιον περιέργειας γιατί ο στρατός και η αστυνομία δεν ανοίγουν το αρχείο τους και να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Στο χώρο αυτό υπήρχε μία μαρμάρινη επιγραφή, με Οθωμανική γραφή και αφαιρέθηκε κατά την πονηρή εποχή του έτους 1954 και έγραφε:
 
 
Ey sual eden ölümün tefsiri ölümdür

 
Sana tefsir ettim eğer akıl erdirirsen

 
O ki ruh sahibidir işte o ölüdür

 
Ölü ise ancak kabre götürülür

 
Η μετάφραση της επιγραφής:
 
Εσύ που ρωτάς, η εξήγηση του θανάτου είναι θάνατος

 
Εσένα σου εξηγώ αρκεί να έχεις μυαλό

 
Όποιος έχει ψυχή είναι πεθαμένος

Τον πεθαμένο μόνο στον τάφο τον πάνε
 
Παλιά Ξάνθη ή Αχρέν μαχαλάΣτη διένεξη παρενέβη και ο καθηγητής κ. Πέτρος Γεωργαντζής με άρθρο του στις τοπικές εφημερίδες, λέγοντας όμως την μισή αλήθεια. Όντως λεγόταν ο χώρος αυτός GAVUR MEZARLIĞI, όχι όμως επειδή θάβονταν χριστιανοί, αλλά για τον λόγο που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή σύμφωνα με το ισλαμικό δόγμα όσοι δεν θεωρούνταν πιστοί και θάβονταν χωρίς τελετή κηδείας. Οι «άπιστοι» αυτοί ενταφιασμένοι στο χώρο αυτό δεν είχαν μία αξιοπρεπή κηδεία, εναπόκειται όμως στην δική μας ευαισθησία και πολιτισμό να έχουν τουλάχιστον έναν τάφο.
 
Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων δεν θάβονται με τελετή κηδείας και προσευχής σύμφωνα με το ισλαμικό δόγμα, αδιακρίτως θρησκείας, δηλαδή είτε είναι χριστιανοί, είτε είναι μουσουλμάνοι ή εβραίοι. Πρόκειται για όσους δεν αναγνωρίζουν τον Θεό, για όσους τον υβρίζουν, για αυτούς που διαπράττουν εσχάτη προδοσία και για τους ληστές που ληστεύουν και σκοτώνουν ανθρώπους.

(τεύχος 53, Μάιος 2011)
 

 
Κατηγορία: