ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Ωραίο Παραμύθι της …Χαλιμάς!

Το όνομα ΕΧΙΝΟΣ, το ΧΑΤΟΥΜ και οι απόγονοι του… ΛΑΛΑ ΣΑΧΙΝ ΠΑΣΑ!

Ιμάμ Αχμέτ απόφοιτος ΕΠΑΘΗ Ζαγάλισα για πολλοστή φορά καταρρίπτει τους μύθους που επιβάλλει ο τουρκικός εθνικισμός, στους Πομάκους, αλλά και στους ανίδεους χριστιανούς. Όλοι, προφορικά και γραπτά, αναπαράγουν τους τουρκικούς μύθους και έτσι τους καθιστούν πανίσχυρους.
 
Ένας τέτοιος μύθος είναι και η «τουρκική» προέλευση του ονόματος του κεφαλοχωριού Εχίνος (ν. Ξάνθης), οποίος στα τουρκικά ονομάζεται Şahin (γεράκι). Πρόσφατα, οι ανέντιμοι Τούρκοι εθνικιστές, παντελώς αυθαίρετα, σύνδεσαν το όνομα Şahin (Σαχίν) με το όνομα του οθωμανού στρατηγού Λαλά Σαχίν Πασά (Lala Şahin Paşa), ο οποίος υποτίθεται ότι κατέκτησε την περιοχή του Εχίνου και άρα το όνομα του Εχίνου (Şahin) προέρχεται από αυτόν. Τόση περηφάνεια νιώθουν για αυτή την ένδοξη προέλευση του ονόματος, ώστε στο πρόσφατο Χάτουμ (θρησκευτική τελετή για μαθητές που αποπεράτωσαν τη μάθηση του Κορανίου με απαγγελία στίχων του στην αραβική) [23.5.2010], εκτύπωσαν πάνω σε μπλουζάκια τη φράση Νεολαία του Λαλά Σαχίν Πασά (Lala Şahin Paşa Gençliği) και τα μοίρασαν σε παιδιά και έφηβους, οι οποίοι φυσικά τα πήραν και κυκλοφορούσαν με αυτά (χωρίς πάντα να γνωρίζουν, ότι τους χρησιμοποιούν ως κινούμενα προπαγανδιστικά εργαλεία).
 
Η Ζαγάλισα, αποκαλύπτει το Μεγάλο Ψέμα και την Απάτη, που αφορά στην ονομασία του Εχίνου. Η βεβήλωση της 23.5.2010, διαπράχθηκε από κοινού από τον Ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ και τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς.
 
Γενική Οθωμανική Ιστορία, 1884 (σελ. 398)Η Γενική Οθωμανική Ιστορία του 1884 (εκδόθηκε με επιμέλεια του ΟθωμανικούΥπουργείου Παιδείας) αναφέρει στον 4ο τόμο ότι, ο Λαλά Σαχίν Πασά επέδραμε στην περιοχή της σημερινής Βουλγαρίας, ενώ στη περιοχή της σημερινής ελληνικήςΘράκης [επαρχίας Γενισέας (Ξάνθης)] επέδραμε ο Τιμουρτάς Πασά. Ο τελευταίοςεπέστρεψε νικητής, το έτος 768 εγίρας (1352),ενώ ο Λαλά Σαχίν Πασά απέτυχε στη Βουλγαρία και γύρισε ντροπιασμένος. Ο Σουλτάνος έπαψε να εμπιστεύεται τον αποτυχημένο και γέρο πια Λαλά Σαχίν Πασά, τον έδιωξε και στη θέση του έβαλε τον βεζύρη Χαϊρεττίν Πασά (σελ. 398). Πρόσθετος λόγος της απομάκρυνσης του Λαλά Σαχίν Πασά ήταν ότι αυτός δεν συμπαθούσε τον Χατζη Ιλ Μπέη, που κατέκτησε τα βαλκάνια μέχρι το Δούναβη ποταμό. Συνεπώς ο Λαλά Σαχίν Πασά δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην περιοχή της σημερινής Ελληνικής Θράκης, ούτε φυσικά και στον Εχίνο. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς…
 
Ο Λαλά Σαχίν Πασά πέθανε το έτος 1385. ΄Εκτοτε, και για πέντε αιώνες, οι Εχινιώτες ήσαν «σκλαβωμένοι» στους Οθωμανούς. Είναι άξιον περιέργειας πώς οι Εχινιώτες ξέχασαν την μητρική τους γλώσσα τα …τουρκικά και σήμερα μιλούν τα πομακικά.
 
Μία λογική εξήγηση υπάρχει: ή ο ΛαλάΣαχίν Πασά ήταν Πομάκος ή οι Εχινιώτες δεν είναι απόγονοι του Λαλά Σαχίν Πασά, συνεπώςδεν είναι Τούρκοι. Έτσι, εξηγείται γιατί άλλοι πληθυσμοί που κατοικούν κοντά και πίσω από το βουνό του Εχίνου, μόλις 10 χιλ. απόσταση, μιλούν ανέκαθεν Τουρκικά (τα Κιρτζαλίδικαχωριά): Κούνδουρος, Λυκότοπος, Τσαλαπετεινόςκ.ά .
 
Ο τάφος του Σείχ Καρατζά Αχμέτ, στο τεκκέ τζαμί του ΕχίνουΑς εξετάσουμε τώρα το θέμα της ονομασίας του Εχίνου. Η ονομασία του χωριού Εχίνος, όπως την ξέρουμε εμείς οι Πομάκοι, είναι τελείως διαφορετική και δεν έχει καμία σχέση με τον Λαλά Σαχίν Πασά. ΄Οποιον Πομάκο να ρωτήσει κάποιος για το πως λέγεται ο Εχίνος στα Πομακικά, θα απαντήσει Σεϊν. ΄Οποιον Πομάκο και εάν ρωτήσεις «πού πάς;», θα σου απαντήσει «ναχ Σεϊν». Ο λόγος που λέγεται έτσι, είναι ο εξής: Στο Εχίνο υπάρχουν τρεις τεκέδες Μπεκτασήδων. Οι δύο από αυτούς είναι του Σεϊχ (γέρος, μπαμπάς) Καρατζά Αχμέτ και της κόρης του Καρατζά Αϊσέ του τάγματος Χατζή Μπεκτασή Βελή, στους οποίους είχε παραχωρηθεί η περιοχή του Εχίνου, ως βακούφιο από τον Σουλτάνο Μουράτ Β΄.
 
΄Οποιος ρωτούσε «ποιανού είναι η περιοχή;» αυτοί απαντούσαν στα τούρκικα και πομάκικα του Σ ε ϊ χ ί ν δηλαδή του Σεϊχ μπαμπά. Στην ερώτηση «ποιο χωριό είναι αυτό;»,απαντούσαν Σ ε ϊ χ ί ν εννοούσαν του Σεϊχ Καρατζά Αχμέτ. Σήμερα, λέγεται Σεϊν και δεν λέγεται Σεϊχίν επειδή όλοι οι Εχινιώτες δεν προφέρουν το γράμμα Χ. Όλοι οι Πομάκοι λέμε Χασάν, ενώ οι Εχινιώτες λένε Ασάν, εμείς λέμε Χουσεϊν αυτοί λένε Ισέν, εμείς λέμε Χαμιδέ οι Εχινιώτες λένε Ανδέ, εμείς λέμε Χαμδή, αυτοί λένε Ανδή, όλοι οι Πομάκοι λέμε Χάιρ δηλαδή όχι, και αυτοί λένε άϊρ, τον Αχμέτ Αμέτ, και τον Μεχμέτ Μεμέτ. Δηλαδή, δεν προφέρουν το γράμμα Χ. Ετσι, και στη λέξη Σεϊχίν δεν προφέρουν το γράμμα χ και η λέξη έγινε Σεϊν.
 
Επομένως, η πραγματική προέλευση του ονόματος του Εχίνου στην Τουρκική, δεν έχει σχέση με την τουρκική λέξη Σαχίν (γεράκι), αλλά με τον Σείχ (μπεκτασή άγιο, μπαμπά), που είναι ενταφιασμένος στο τεκκέ τζαμί του Εχίνου. Ο τάφος του (τουρμπές) είναι επισκέψιμος από όλους.
 
Επίσης, υπΠεριοχή Τούρσκο, από το Κέντρο Υγείας Εχίνου προς τα Μελίβοιαογραμμίζω το γεγονός ότι, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Υγείας Εχίνου, ακριβώς από κάτω, υπήρχε ένας παλιός νερόμυλος που ήταν και αυτός του Σεϊν. Από το νερόμυλο και προς τα Μελίβοια, αν και η περιοχή κατοικείται από Πομάκους, ονομάζεται Τούρσκο (δηλ. βακούφι των Τούρκων). Αυτή η βακουφική περιοχή, εκτεινόταν μέχρι το σημερινό Τσέπεντσε (Çangırdere) της Βουλγαρίας, το Ζλάτογράδ (Deridere) και μέχρι το παλιό χάνι στο δρόμο Εχίνου-Ζλάτογράδ [έτσι οριοθετήθηκε από τους διαχειριστές των βακουφίων (εβκιάφ)]. Αντίθετα, από τον Εχίνο με κατεύθυνση προς τη Σμίνθη, η περιοχή λεγόταν Βελίο (δηλ. του Βελή του άγιου, του μπεκτασή μπαμπά).
 
(τεύχος 44, Αύγουστος 2010)
 

 

Κατηγορία: