ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: 6-7 Σεπτεμβρίου 1955

Η κουλτούρα του λιντσαρίσματος. Υποκρισία της εκλεγμένης μειονοτικής ηγεσίας

 
Κεμάλ ΦαρζλήΚαι όμως είναι πραγματικότητα. Μέλη του Σωματείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İnsan Hakları Derneği) πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Κρατώντας πλακάτ στα Τουρκικά, αλλά και στα Ελληνικά, καταδίκασαν το πογκρόμ της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, όταν ο μαινόμενος τουρκικός όχλος κατέστρεψε 4.340 ελληνικά καταστήματα, 2.600 σπίτια, 73 εκκλησίες, 26 σχολεία, 3 ελληνικές εφημερίδες κλπ κλπ. Οι διαδηλωτές κατέθεσαν ένα κόκκινο γαρύφαλλο στην πόρτα του Ελληνικού προξενείου, ενώ ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη Abdülbaki Boğa έκανε δηλώσεις με τις οποίες αποκάλυψε ότι το πογκρόμ ήταν οργανωμένο από το τουρκικό κράτος και συγκεκριμένα από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi), όπως αποκάλυψε το 1991 ο συνταξιούχος επικεφαλής του Γραφείου, Sabri Yirmibeşoğlu. Δήλωσε ακόμη ότι «Η κουλτούρα του λιντσαρίσματος είναι μια κοινωνική πραγματικότητα στην τουρκική κοινωνία και πρέπει να εξαλειφθεί».
 
Να θυμίσουμε ότι, όλα ξεκίνησαν από την προβοκάτσια του 20χρονου Κομοτηναίου Οκτάϊ Ενγκίν, ο οποίος ήταν και ο πρώτος μουσουλμάνος που φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα ήταν και υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στην ίδια πόλη. Το αστείο είναι ότι ο Οκτάϊ, κορόϊδευε τους αφελείς Έλληνες (πόσοι δεν το κάνουν και σήμερα;), οι οποίοι τον προόριζαν ως …γεφυροποιό στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας! Ο ίδιος, στις 4 Σεπτεμβρίου 1955, ως φέρελπις μειονοτικός νεανίας (βρίθουμε και σήμερα από τέτοιους σε Κομοτηνή και Ξάνθη) ξενάγησε το ελληνικό βασιλικό ζεύγος στο πρώτο τουρκικό περίπτερο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Τα ξημερώματα της 6ης Σεπτεμβρίου σημειώθηκε έκρηξη μικρής ισχύος στο προξενείο και δίπλα στο ψευδώς αποκαλούμενο σπίτι του Κεμάλ (βλ. σχετικές αποκαλύψεις της Ζαγάλισα). Όπως απεδείχθη επρόκειτο για στημένη υπόθεση (προβοκάτσια) και η βόμβα είχε τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Οκτάϊ Ενγκίν, ο οποίος αμέσως μετά, φυγαδεύθηκε στην Τουρκία. Η προβοκάτσια ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει το προσχεδιασμένο πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
 
Η εικόνα στο Πέραν (Ιστικλάλ τσαντεσί) μετά την καταστροφή του 1955Και ενώ σήμερα μισό αιώνα μετά, εμφανίστηκαν έντιμοι Τούρκοι δημοκράτες οι οποίοι όχι μόνο καταδικάζουν φραστικά το πογκρόμ, αλλά βγαίνουν και διαδηλώνουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, μέσα στην Ελληνική Θράκη δεν ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΣΤΩ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ, από κανένα εκλεγμένο τουρκογενή βουλευτή, νομαρχιακό σύμβουλο, δημοτικό σύμβουλο, πρόεδρο πολιτιστικού σωματείου (π.χ. Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας), επαγγελματικού σωματείου (π.χ. Συλλόγων δασκάλων) κλπ.
 
Να τους χαίρονται και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκατία, αλλά και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις Σύριζα, ΚΚΕ κλπ. Άθλια υποκρισία…Είναι οι ίδιοι που υποκινούν ή στην καλύτερη περίπτωση κάνουν πλάτη στην γενοκτονία των Πομάκων, είναι οι ίδιοι που επιχαίρουν σε κάθε ζημία που υφίσταται η χώρα στην οποία ζουν, είναι οι ίδιοι που πανηγυρίζουν φανερά ή κρυφά ακόμα και στις αθλητικές αποτυχίες της Ελλάδας…
 
Είναι αυτοί που διακατέχονται από ένα εθνικιστικό και ανθελληνικό μένος. Άλλοι το εκφράζουν ξεδιάντροπα και άλλοι το καμουφλάρουν περίτεχνα, όπως ο ιδεολογικός τους πρόγονος και συντοπίτης τους Οκτάι Ενγκίν.
 
Όλοι αυτοί έχουν την κουλτούρα του πογκρόμ βαθιά ριζωμένη μέσα τους και αυτήν υφιστάμεθα εμείς οι Πομάκοι κάθε φορά που υψώνουμε το κεφάλι.
 
Σήμερα, Τούρκοι διαδηλωτές καταδικάζουν τα Σεπτεμβριανά
 
Την ημέρα που θα δούμε να γίνεται η πρώτη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Κομοτηνής -οργανωμένη από τη μειονοτική ηγεσία- με κατάληξη στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής για να καταδικάσουν το πογκρόμ της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι κάτι αλλάζει μέσα στην τουρκοφανή μειονότητα, ότι ξεκίνησε ο εκδημοκρατισμός της και ότι οι φανεροί και κρυφοί οπαδοί των Γκρίζων Λύκων είναι μειοψηφία και όχι συντριπτική πλειοψηφία όπως συμβαίνει σήμερα.
 
Εάν όλα τα παραπάνω είναι ανακριβείς εκτιμήσεις της Ζαγάλισα, τότε αναμένουμε δηλώσεις από τους μειονοτικούς βουλευτές και τους λοιπούς «ηγέτες», οι οποίοι κάθε χρόνο προστρέχουν καμαρωτοί στην…επέτειο της 29 Ιανουαρίου 1988 για να εκφωνήσουν λόγους και να φωτογραφηθούν περήφανα δίπλα στον πρόξενο της χώρας που οργάνωσε το πογκρόμ το 1955!
 
Άρθρο του Κεμάλ Φαρζλή
 
(τεύχος 45, Σεπτέμβριος 2010)
Κατηγορία: