Κάτω τα χέρια από τους Πομάκους!

 Σκοπιανή κωμωδία η... Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια

Το εξώφυλλο του β τόμου της... "Μακεδονικής" εγκυκλοπαίδειαςΑπό παλιά οι Σοπιανοί είχαν εγείρει αξιώσεις σε βάρος των Πομάκων της Ελληνικής Θράκης, ισχυριζόμενοι ότι οι τελευταίοι είναι εξισλαμισμένοι «Μακεδόνες». Με την έκδοση όμως της «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (MANU) της Π.Γ.Δ.Μ. τον Σεπτέμβριο του 2009, η υπόθεση έγινε πιο σοβαρή. Δυστυχώς για τους Σκοπιανούς, η δίτομη εγκυκλοπαίδεια, δεν έτυχε θερμής υποδοχής ούτε από τους Αλβανούς ούτε από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την απογοήτευσή τους καθώς στην εγκυκλοπαίδεια αναφερόταν ότι οι αντάρτες του UCKA εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματικούς. Παράλληλα, το «Ινστιτούτο Αλβανολογίας» στα Τίρανα σε ανακοίνωση του, εκτός από τις διαμαρτυρίες του για την εγκυκλοπαίδεια, κάνει αναφορά και στην αρχαία Μακεδονία λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η αποκαλούμενη σημερινή ΄΄Μακεδονία΄΄ δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαία Μακεδονία, ο πληθυσμός της οποίας ήταν μεικτός και αποτελείτο από Έλληνες, Θρακιώτες και Ιλλυριούς».

Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου 2009, η εγκυκλοπαίδεια αποσύρθηκε από όλα τα βιβλιοπωλεία και τα σημεία πώλησης στην Π.Γ.Δ.Μ, με την υπόσχεση να επανακυκλοφορήσει, αφού γίνουν κάποιες διορθώσεις…Είμαστε βέβαιοι ότι τα σημεία στα οποία αναφέρονται οι Πομάκοι και οι Τορμπέσοι (πληθυσμός μέσα στην ΠΓΔΜ με όμοια χαρακτηριστικά με τους Πομάκους) δεν θα αλλάξουν.

Λόγω του ισχυρού μας ενδιαφέροντος, η Ζαγάλισα πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στα Σκόπια και διαπίστωσε ότι όλα τα αντίτυπα της δίτομης εγκυκλοπαίδειας είχαν αποσυρθεί. Όμως, η επιμονή μας είχε αποτέλεσμα και τελικά έχουμε στη διάθεσή μας όλη την εγκυκλοπαίδεια.
 
Παραδοσιακές φορεσιές των Τορμπέσων στην  Π.Γ.Δ.Μ. (σελ. 1498 της εγκυκλοπαίδειας).Σύμφωνα, λοιπόν, με την εθνολογική έρευνα των Σκοπιανών, οι Τορμπέσοι (άρα και οι Πομάκοι) προέρχονται από τον λαό των «Μιγιάτσι». Αυτό, κατά την άποψή τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι «Τορμπέσοι» (Πομάκοι) είναι Μακεδονικός πληθυσμός με κοιτίδα τα δυτικά Βαλκάνια, στο τρίγωνο μεταξύ Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου – ποταμού Τσερμένκα, που μετοίκησαν αργότερα σε διάφορα σημεία των Βαλκανίων (και στην σημερινή Ελληνική Θράκη). Τα χαρακτηριστικά τους, έχουν αλλάξει τους τελευταίους αιώνες και γι αυτό θεωρήθηκαν ως μια ξεχωριστή εθνότητα.
Με την μετοίκηση των «Τορμπέσι» στην Τουρκία τον 20ο αι., άνοιξε ο δρόμος για να μετοικήσουν και στην δυτική «Μακεδονία» Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο οι οποίοι προσπάθησαν να Αλβανοποιήσουν τους «Τορμπέσι», που είχαν παραμείνει εκεί και μιλούσαν ως μητρική την «Μακεδονική» γλώσσα.
 
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι Μακεδόνες στην Ελλάδα όσον αφορά το θρήσκευμα διακρίνονται σε χριστιανούς ορθόδοξους και σε αυτούς που ασπάστηκαν το ισλάμ. Οι τελευταίοι είναι οι αποκαλούμενοι Πομάκοι και είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Ελλάδας, στην περιοχή της Θράκης.
Η Σκοπιανή φαντασία καλπάζει αχαλίνωτη και μάλλον είναι δύσκολο να την παρακολουθήσουμε. Αν οι Σκοπιανοί νομίζουν ότι μπορούν να διεκδικούν όποιους θέλουν στη Χερσόνησο του Αίμου κάνουν μεγάλο λάθος. Εμείς θα αντιστρέψουμε τα επιχειρήματά τους και θα πούμε ότι δεν είναι οι Πομάκοι Σκοπιανοί, αλλά ότι οι Σκοπιανοί είναι Πομάκοι…Όσο για τους αυτοαποκαλούμενους Μακεδόνες της Ελλάδας, τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Τούρκους γενοκτόνους μας στη Θράκη (συλλόγους, επιτροπές, δημοσιογράφους) και θα δουν σύντομα τα αγαθά της φασιστικής αυτής συνεργασίας που στηρίζεται μόνο και μόνο στο κοινό μίσος κατά της Ελλάδας.
Οι δε συντάκτες της εγκυκλοπαίδειας καλό θα είναι να ξαναδιαβάσουν τις δηλώσεις του πρώτου προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ (εφημ. Το Πρώτο Θέμα, 25/10/2009, σελ. 44), όπου δίνει την καλύτερη απάντηση που δόθηκε ποτέ «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή…σοβαροί ιστορικοί γελούν με όσα συμβαίνουν στην χώρα μου…έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί ότι και ο παράδεισος είναι Μακεδονικός…»

(τεύχος 36, Δεκέμβριος 2009)

Κατηγορία: