ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ- ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ

«Έλαμψαν» επιστημονικά Τσιτσελίκης και Κτιστάκις

Με συνδιοργανωτές την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου, τη Νομική Σχολή Θράκης και το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στην Κομοτηνή, στις 16 Μαίου 2010, με θέμα «Η Προστασία των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων στα Πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της νομαρχίας Ροδόπης και συμμετείχε πλειάδα διεθνολόγων και νομικών.

 
Οι ομιλητές.Στην πρωϊνή συνεδρία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα δικαιώματα των Ρομά και το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτούς, ενώ στην απογευματινή συνεδρία ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εισήγηση του Επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ.Άγγελου Συρίγου με θέμα «Μειονότητες μέσα στη Μειονότητα: η περίπτωση των Πομάκων και Μουσουλμάνων Τσιγγάνων της Θράκης».
 
Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε σε κάποιες περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Πομάκων, εκ μέρους των Τουρκοφρόνων (αν και δεν έκανε καμία αναφορά στους πρωτεργάτες του Πομακικού και όσα αυτοί υπέφεραν, δηλ. στοΚέντρο Πομακικών Ερευνών, τη Ζαγάλισα κ.ά.) και υπεραμύνθηκε των δικαιωμάτων των Πομάκων. Με αναφορές στην Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και στα πρακτικά τωνσυζητήσεων που προηγήθηκαν, ανέδειξε με αδιαμφισβήτητο τρόπο το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που - για τους δικούς της λόγους - επέμεινε να χαρακτηρισθεί η μειονότητα της Ελληνικής Θράκης, ως«μουσουλμανική».
 
Αμέσως μετά την εισήγησή του, υπό το κάλυμμα του επιστημονικού διαλόγου οι κ. Τσιτσελίκης και Κτιστάκης, με τις μονόπλευρες ιδεολογικοποιημένες ερωτήσεις τους απέδειξαν για άλλη μια φορά τις αντιπομακικές και επιλεκτικές τους μειονοτικές ευαισθησίες. Αλλωστε, στο ακροατήριο υπήρχαν γνωστοί τους μειονοτικοί σύντροφοι και έπρεπε ίσως να επιβεβαιώσουν την εικόνα που καλλιέργησαν τα τελευταία χρόνια - με συνέπεια και μόχθο για τον εαυτό τους - απέναντι στην τουρκόφρονα μειονότητα.

 
Έσπευσαν, λοιπόν, να αποδυναμώσουν τις θέσεις του κ. Συρίγου με επιχειρήματα που θα μπορούσαν να απαντηθούν με επάρκεια σε πολιτική βάση, καθώς όπως προαναφέραμε οι θέσεις των δύο παραπάνω είναι εξόχως μεροληπτικές. Τέτοιες απόψεις δεν νομίζουμε ότι θα είχαν καμία τύχη σε ένα σοβαρό, ανοιχτό και δημοκρατικό πανεπιστημιακό χώρο, παρά μόνο στον κλικαδόρικο ελληνικό (και τριτοκοσμικό).
 
Άποψη του ακροατηρίουΟ κ. Κτιστάκις επικαλέστηκε πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την περίπτωση της Λετονίας, σύμφωνα με την οποία το κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να αναμιγνύεται στα εσωτερικά μιας μειονότητας, άρα ο συνειρμός είναι σαφής για τη σχέση που πρέπει να έχει το Ελληνικό κράτος με τους Πομάκους μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης μειονότητας… Προφανώς, ο κ. Κτιστάκις έχει μπερδέψει την βούρτσα με την …α! Δηλαδή εισηγείται να αφήσουμε μέσα στο μαντρί το λύκο να τρώει τα πρόβατα… Τι επιστημονικός και δημοκρατικός συλλογισμός! Οι αναλογίες της περίπτωσης Λετονίας και Ελλάδας είναι ανύπαρκτες, αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε μια άλλη φορά!
 
Ο κ. Τσιτσελίκης από την άλλη, με ερώτηση …καταπέλτη κατετρόπωσε τον κ. Συρίγο. Έθεσε το θέμα της …σλαβοφωνίας, αλλά και των μητρικών γλωσσών σε πανελλήνια βάση. Με τη γενίκευσή του υπονόμευσε ευθέως το συγκεκριμένο δικαίωμα των Πομάκων, αφού αυτοί ήταν το αντικείμενο της επίμαχης εισήγησης.
 
Ερωτήσεις από το ακροατήριο απηύθυναν οι κ. Χαλήλ Μουσταφά, δικηγόρος και Μουσταφά Τσολάκ, κεντρικός αρθρογράφος της Τράκιανιν Σεσί. Ενοχλημένοι από την περί Πομακικού εισήγηση, αποπειράθηκαν να αρθρώσουν υπερασπιστικό λόγο (με γενικεύσεις και ελιγμούς) των γενοκτόνων των Πομάκων, αλλά εισέπραξαν την απάντηση του προεδρεύοντος διεθνολόγου κ. Στέλιου Περράκη, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι στο διεθνές δίκαιο δεν έχει σημασία ο αριθμός των μειονοτικών. Είτε είναι ένα άτομο, είτε δύο ή τρία, δεν έχει καμία σημασία, τα δικαιώματά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ανεξάρτητα από τον αριθμό τους. Έτσι, καταρρίφθηκε και επιστημονικά το φασιστικό επιχείρημα, που πιπιλίζουν εσχάτως οι τουρκόφρονες, δηλ. «πόσοι είναι αυτοί που αισθάνονται Πομάκοι; Ας τους μετρήσουμε…!». Πάει κι αυτό το επιχείρημα kardeşler, biti!
Μισο-εκτουρκισμένος Πομάκος
 
(τεύχος 42, Ιούνιος 2010)

 

Κατηγορία: