Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ: Επιτυχία ή τραγωδία; Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας

Όταν πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε η φιλολογία για την πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, αρχικά μας είπαν ότι στόχος είναι να μπουν ως νόμιμα διορισμένοι μέσα στα τζαμιά για να αντικαταστήσουν όσους από αυτούς πληρώνονται ως έμμισθοι πράκτορες του τουρκικού κράτους και το μόνο που κάνουν είναι να διοχετεύουν εθνικιστική προπαγάνδα.

Μετά όμως οι αξιόλογοι κύριοι μας είπαν ότι λάθος καταλάβαμε, οι υπό πρόσληψιν ιεροδιδάσκαλοι δεν προορίζονται για τα τζαμιά, αλλά για τα δημόσια σχολεία, όπου θα διδάσκουν την ισλαμική θρησκεία.

Φυσικά, γελάσαμε τότε και το είχαμε γράψει, ότι το κράτος είναι ανίσχυρο να διώξει από τα τζαμιά τους θρησκευτικούς πράκτορες μιας ξένης χώρας, και βρήκε ένα κακόγουστο τρόπο να εξαφανιστεί από τον αγωνιστικό χώρο και να κάνει φιγούρες και λεονταρισμούς στις κερκίδες.

Στο διάστημα μέχρι να ψηφισθεί ο νόμος και να γίνει τροπολογία (μετά από αλλεπάλληλες εξευτελιστικές αναβολές και μικροκομματικούς συμφηφισμούς), η πλειοψηφία των ιμάμηδων που πρόσκεινταν στους νόμιμους μουφτήδες, απλήρωτοι, με χαμηλό ηθικό και δέκτες άθλιας συμπεριφοράς από …αρμόδιους τοπικούς κρατικούς παράγοντες (περισσοτέρων του ενός υπουργείων), προσχώρησαν στο στρατόπεδο των ψευτομουφτήδων και της Τουρκίας, λαμβάνοντας παχυλούς μισθούς.

Αλλά, και όταν όλα είχαν διαλυθεί και το κράτος προσέλαβε τους ιμάμηδες, έγιναν μαγειρέματα που σε ένα βαθμό εξευτέλισαν ακόμα και τον θεσμό του ιεροδιδασκάλου.

Εντάξει, είπαμε, στην Ελλάδα ζούμε όλα θα τα δούμε.

Όμως αυτό που ακούσαμε φέτος δεν έχει ξαναγίνει.

Φημολογείται ότι κάποιοι, παίρνουν το μισθό τους κανονικά, αλλά δεν πήγαν στα σχολεία να διδάξουν, επειδή κανείς δεν τους κάλεσε…!

Αν είναι δυνατόν. Ούτε ο ευρηματικότερος μυθιστοριογράφος δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια εξέλιξη. Τι συμβαίνει; Ανικανότητα; Κάποιο προεκλογικό μαγείρεμα για να μη θιχθεί η Τουρκία; Έγινε κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Ξέχασαν να τους καλέσουν; Αν είναι αλήθεια, τι συμβαίνει επιτέλους;

Τεύχος 75, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2015

 

Κατηγορία: