Η ΖΑΓΑΛΙΣΑ και στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ!

Οι εγκαταστάσεις του ράδιο SYMBAN, στην ΑυστραλίαΣυνέντευξη στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας Symban FM και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Συμεωνίδη έδωσε ο εκδότης της Ζαγάλισα και πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ στις 06.06.11.
 
Στις δύο ώρες που διήρκεσε η συνέντευξη ο κ. Ιμάμ έστειλε τους χαιρετισμούς του στους Έλληνες της Αυστραλίας και ιδίως στους Θρακιώτες μετανάστες και τους ενημέρωσε για τα προβλήματα της ελληνικής Θράκης.
 
Ειδικότερα, για το θέμα της πολιτιστικής γενοκτονίας εις βάρος των Πομάκων ο κ. Ιμάμ ανέφερε ότι η γενοκτονία αυτή γίνεται από το τουρκικό κράτος μέσω των πληρωμένων γενίτσαρων. Όλοι αυτοί κάνουν επίθεση στην πομακική κουλτούρα που θέλουν να την παρουσιάσουν ως τουρκική, ενώ τα Πομακόπουλα πηγαίνουν στην Α’ τάξη του δημοτικού όπου δεν μπορούν να διδαχθούν την μητρική τους γλώσσα, τα πομακικά αλλά διδάσκονται μία ξένη γλώσσα, τα τουρκικά. Υπάρχει ένας μισθοφορικός στρατός από δασκάλους, δημάρχους, κοινοτάρχες, και υπάρχουν τα περίφημα κουράν κουρσού ή και τα μαθήματα κοπτικής – ραπτικής, πληροφορικής… όπου διδάσκεται η τουρκική κουλτούρα και ο τουρκικός πολιτισμός, οι αρχές του κεμαλισμού και οι κεμαλικές μεταρρυθμίσεις.
 
Για την ιστορία των Πομάκων έγινε αναφορά στην καταγωγή των Πομάκων που υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια, ως ένα αρχαίο θρακικό φύλο, τους Αγριάνες ή Αχριάνες. Σύμφωνα με τον κ. Ιμάμ υπάρχουν μάλιστα τοπωνύμια στην περιοχή της ορεινής Ξάνθης, στην πομακική γλώσσα, που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αυτό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην διάδοση του ισλάμ στη Θράκη που ξεκίνησε το 13ο αιώνα από τους δερβίσηδες αποικιοκράτες Χόρασαν Ερενλερί. Οι Οθωμανοί όταν έφτασαν στην Θράκη το ισλάμ ήδη είχε αρχίσει να διαδίδεται και οι κατακτητές χρησιμοποίησαν τους μπεκτασήδες για τη διάδοσή του. Αργότερα, βέβαια, οι Οθωμανοί εξόντωσαν και έσφαξαν τους αλεβίτες προωθώντας το σουνιτικό ισλάμ.
 
Αναφορά έγινε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι και κυρίως για το τεράστιο πρόβλημα ανεργίας στα Πομακοχώρια, λέγοντας ότι τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο εθνικό όρο, φτάνοντας μάλιστα στις γυναίκες σε πρωτοφανή ποσοστά, που σε περιοχές αγγίζουν το 90%.
 
Σε ερώτηση για την πομακική γλώσσα ο κ. Αχμέτ είπε ότι οι ρίζες της (και η κύρια μάζα των λέξεων) είναι σλαβικές ενώ υπάρχουν, όπως είναι φυσιολογικό και πολλές ελληνικές λέξεις ενώ αναφέρθηκε μάλιστα και στο γεγονός της ύπαρξης ικανού αριθμού αρχαίων ελληνικών λέξεων. Τέλος, η παρουσία τουρκικών λέξεων είναι υπαρκτή κυρίως λόγω της θρησκευτικής ορολογίας.
 
Τέλος, αναφορά έγινε στην καταπίεση, σήμερα, των Αλεβιτών της ελληνικής Θράκης και στο σπίτι – μαϊμού του Κεμάλ Μουσταφά στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Ιμάμ αναφέρθηκε και στην τακτική των Τούρκων να πλαστογραφούν την ιστορία, αφού ο τουρκικός …πολιτισμός είναι το αποτέλεσμα της κλοπής των πολιτισμών της Μικράς Ασίας καθώς και της ελληνικής και ρωμαϊκής κληρονομιάς των περιοχών αυτών.
 
Η συνέντευξη αποτέλεσε έναν ακόμη κρίκο στη σειρά των συνεντεύξεων που έχουν δοθεί πρόσφατα σε δημοσιογράφους και καθηγητές πανεπιστημίων από το εξωτερικό. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης και της επιστημονικής κοινότητας αποτελεί μία σημαντική πτυχή του αγώνα μας, που ολοένα και περισσότερο γίνεται γνωστός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό
 
(τεύχος 54, Ιούνιος 2011)
 
Κατηγορία: