Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΩΝ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μπίμπαση ΣεντάτΤα τελευταία χρόνια ένα μικρό ενεργειακό θαύμα πραγματοποιείται στο γυμνάσιο που βρίσκεται στα Λουτρά Θερμών της κοινότητας Θερμών ν. Ξάνθης. Πιο συγκεκριμένα το γυμνάσιο καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πρόκειται ασφαλώς για κάτι το πρωτότυπο στη χώρα μας, που θα μπορούσε να γίνει οδηγός για όλα τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας. Θα βοηθούσε έτσι σε περίοδο οικονομικής κρίσης και παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης: στην εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην γνωριμία των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες και την αγάπη για το περιβάλλον.
 
Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε στο γυμνάσιο Θερμών, τον Νοέμβριο του 2002, φωτοβολταϊκό σύστημα (παράγει ενέργεια από τον ήλιο) που καλύπτει μέρος των αναγκών του σχολείου σε ηλεκτρική ενέργεια.
 
Γυμνάσιο ΘερμώνΌπως δήλωσε ο κ. Μανώλης Σούρσος της εταιρείας “Σούρσος Ενεργειακά Συστήματα- ΣΕΝΕΡΣ”:  “έχοντας θετική εμπειρία από την εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε σχολεία και Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θεωρώ ότι είναι κρίμα να μην υποστηρίζονται τέτοια προγράμματα από τα αρμόδια υπουργεία. Γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη δωρεά. Επιλέξαμε μάλιστα ένα σχολείο σε μια από τις πιο φτωχές και παραμελημένες περιοχές της χώρας, τα Πομακοχώρια, για να δώσουμε και σ’ αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες”.
 
Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι το γυμνάσιο Θερμών καλύπτει την θέρμανσή του τους κρύους μήνες του χειμώνα από τα γεωθερμικά νερά που αναβλύζουν στο χωριό.

 
Ζεστά ύδατα.Από την πλευρά της Ζαγάλισα να επισημάνουμε και τα εξής: Πρώτον, την αδιαφορία των τοπικών αρχών και της πολιτείας για την αξιοποίηση των θερμών υδάτων της περιοχής: τα γνωρίζουν ελάχιστοι συμπολίτες μας και πρόσφατα κάποιοι Βούλγαροι. Οι εγκαταστάσεις είναι τραγικές. Τα Λουτρά Θερμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεραπευτικό κέντρο που θα προσέλκυε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Θα δημιουργούνταν ξενοδοχεία με όλες τις απαραίτητες υποδομές και έτσι θα αποκτούσαν δουλειά δεκάδες άνεργοι σήμερα Πομάκοι ενώ θα τόνωνε και πολλούς άλλους, επαγγελματίες και μη, κατοίκους της κοινότητας Θερμών, η οποία μαστίζεται από την ανεργία και την μετανάστευση.
 
Πρωτόγονες εγκαταστάσεις στα Λουτρά ΘερμώνΔεύτερον, όσον αφορά το γυμνάσιο, είναι δεδομένος ο μικρός αριθμός των μαθητών του και αιτία δεν αποτελεί ο (σχετικά) μικρός αριθμός κατοίκων των γύρω χωριών. Οι εγκαταστάσεις του σχολείου είναι ξύλινες και οι χώροι μικροί και είναι κάτι για το οποίο παραπονέθηκαν και εκπαιδευτικοί και μαθητές σε πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕΤ-3 το μήνα Δεκέμβριο. Είναι προτιμότερο για πολλούς γονείς τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σύγχρονο γυμνάσιο της Γλαύκης παρά στο γυμνάσιο των Θερμών. Και επειδή όπως επισημάνθηκε πρόσφατα στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο Ξάνθης (15-17 Ιανουαρίου 2010, βλ. φ.38 της Ζαγάλισα), ο αριθμός των μαθητών είναι επικίνδυνα μικρός (7 μαθητές) και υπάρχουν σκέψεις να κλείσει (!), καλό θα ήταν οι αρμόδιοι φορείς να δουν επιτέλους το πρόβλημα σοβαρά και να βελτιώσουν τις υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις του γυμνασίου.
 
(φύλο 48, Δεκέμβριος 2010)
Κατηγορία: