ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΕΒΙΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΑ ΧΙΛΙΑ! Αχμέτ Καραχουσεΐν: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει δεύτερο πανηγύρι! ΜΕΡΟΣ 2ο

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΛΕΒΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!


Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Θράκης, το επίσημο ελληνικό κράτος, μέσω του υπουργείου Παιδείας, αναγνωρίζει την ύπαρξη των Αλεβιτών που ζουν στα ορεινά της Ροδόπης. Στο επίσημο αυτό έγγραφο, με ημερομηνία 29.6.2018, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παραχωρεί στην Επιτροπή Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης το χώρο του υψώματος Χίλια για την τέλεση του παραδοσιακού αλεβίτικου πανηγυριού.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή εξέλιξη που επισημοποιεί και από ελληνικής
πλευράς την αναγνώριση της θρησκευτικής αυτής μειονότητας αποτελούμενης από μέρος του πομάκικου πληθυσμού που ζει κυρίως σε χωριά των νομών Ροδόπης και Έβρου και τα τελευταία χρόνια σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.


Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΠΕΚΤΑΣΗΔΩΝ (ΑΛΕΒΙΤΩΝ)


Μία από τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες της Ζαγάλισα και του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και η πρώτη στο συγκεκριμένο χώρο, ήταν η αναγνώριση ύπαρξης Αλεβιτών στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department του έτους 2010. Τότε, οργανώσαμε μία ιστορική όπως αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, συνάντηση με την Αμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να αναγνωριστεί η ύπαρξη των Αλεβιτών της Θράκης.

Η συνάντηση είχε γίνει με κάθε μυστικότητα σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, καθώς υπήρχε ο φόβος πιθανών αντιδράσεων από την τουρκική – σουνιτική πλευρά. Επικεφαλής της Επιτροπής των Μπεκτασήδων ήταν ο αείμνηστος Αλεβίτης Πιρελή Νουρή, για την προσφορά του οποίου και την καθοριστική συμβολή του στη σύνταξη της Έκθεσης, είχαμε γράψει στο φ. 90 – 91 της Ζαγάλισα.

Την Έκθεση του State Department στους Αλεβίτες ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από τον εκτουρκισμένο – σουνιτοποιημένο σύλλογο του Χίλια, ο οποίος είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα και πλέον οι Μπεκτασήδες (Αλεβίτες) έκαναν τη δική τους φανερή επανάσταση η οποία φέτος διανύει τον δεύτερο χρόνο της.

Είμαστε περήφανοι διότι, όταν όλοι αγνοούσαν (και αγνοούν ακόμη) το θέμα, εμείς δίναμε μάχες για τον εκδημοκρατισμό της μειονότητας και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αυτοπροσδιορίζεται όπως αισθάνεται.


ΑΧΜΕΤ ΚΑΡΑ ΧΟΥΣΕΙΝ: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει δεύτερο πανηγύρι!


Σε δηλώσεις του στο ράδιο «Χρόνος» ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης, Αχμέτ Καρά Χουσεΐν δήλωσε τα εξής: «τον σύλλογο Χίλια τον ιδρύσαμε για διευκόλυνση, ώστε να γίνεται αυτό το πανηγύρι, αλλά αυτός παρασύρθηκε αλλού και πήρε έναν άλλο δρόμο. Πολιτικοποιήθηκε, υπάρχουν πολιτικά μηνύματα, ενώ είναι μια γιορτή θρησκευτική, αλλά με τον σύλλογο πήρε άλλο δρόμο».

Για την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς μέσω του σουνιτοποιημένου συλλόγου Χίλια να πραγματοποιήσει αντιπανηγύρι στις 27 – 29 Ιουλίου ο κ. Καρά Χουσεΐν δήλωσε: «Ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα γίνουν οι εκδηλώσεις την επόμενη βδομάδα, κάτι που εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, το δηλώνω δημόσια. Δεν μπορεί να γίνει μια γιορτή δύο φορές. Εμείς έχουμε άδεια από το υπουργείο να το διοργανώσουμε. Από την στιγμή αυτή κάνουμε προσπάθειες ώστε να τους απομακρύνουμε από τον χώρο».

Πράγματι, όπως θα δείτε σε άρθρο του παρόντος φύλλου, ο σύλλογος Χίλια, ο οποίος με τις πλάτες του τουρκικού προξενείου, ήταν ο «τσαμπουκάς» των αλεβιτοχωριών, πήρε τα μηνύματα και τελικά υπό τον φόβο ότι θα υπάρξουν σοβαρά επεισόδια, τα οποία θα τον εξευτελίσουν και θα αναδείξουν τη γύμνια του, υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική υποχώρηση. Όμως, το άσβεστο μίσος του συλλόγου ψάχνει τρόπους εκδίκησης, στους οποίους θα αναφερθούμε λίαν συντόμως.

Ηχηρή ήττα των φασιστικών δομών μέσα στη μειονότητα. Για πρώτη φορά οι μηχανισμοί που επί δεκαετίες καταπίεζαν, απειλούσαν, λιντσάριζαν ηθικά, οικονομικά και πολιτικά τους Μπεκτασήδες (με την αγαστή ανοχή και ενίσχυση κατάπτυστων χριστιανών πολιτικών των νομών Ροδόπης και Έβρου), αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με εξευτελιστικό –όπως τους αξίζει- τρόπο. Μετά τις ταπεινωτικές ήττες που υπέστησαν τα τελευταία 20 χρόνια από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων και την εφημερίδα μας τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό, ήρθε και η ώρα των Μπεκτασήδων.

Αφού έκλεψαν από τους φυσικούς τους φορείς, με εκβιασμούς, χρηματισμούς, δόλο και απειλές το μπεκτασίδικο-αλεβίτικο πανηγύρι του Χίλια, θέλησαν και φέτος να ανακόψουν το ογκούμενο επαναστατικό κύμα που σαρώνει τα χωριά της ανατολικής ορεινής Ροδόπης. Έτσι, έσπευσαν με χαρακτηριστικό φασιστικό τρόπο να ανακοινώσουν τη διοργάνωση πανηγυριού στις 27, 28, 29 Ιουλίου 2018 στο Χίλια δηλαδή μία εβδομάδα πριν την διοργάνωση του αυθεντικού πανηγυριού που αποφάσισαν να διοργανώσουν οι επαναστατημένοι Μπεκτασήδες στις 2,3 και 4 Αυγούστου 2018.

Αποδείχθηκε όμως πολύ γρήγορα ότι πλέον οι πουλημένοι που τους ακολουθούν λιγοστεύουν ενώ αντιθέτως οι επαναστάτες Μπεκτασήδες μεγαλώνουν όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε αγωνιστικό φρόνημα. Πλέον το βουνό δεν σηκώνει τον φασισμό που εκτρέφεται και προωθείται από το επίσημο τουρκικό κράτος μέσα στην ελληνική Θράκη. Είναι χώρος ξένος και αφιλόξενος γι αυτούς.

Μετά από όλα αυτά αναγκάστηκαν να εκδώσουν δακρύβρεχτη ανακοίνωση, όπου διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το ...καλό της μειονότητας και ταυτόχρονα κατηγορούν τα ελληνικά ΜΜΕ ότι έχουν επιδοθεί σε μαύρη προπαγάνδα για να βλάψουν τον σύλλογο ΧΙΛΙΑ και τον τεκέ! Για να αποφευχθεί λοιπόν περαιτέρω... βλάβη, ανακοίνωσαν μέσα σε πνεύμα ...μακροθυμίας και ...ανωτερότητας την αναβολή του ψευτοπανηγυριού που ετοίμασαν με στόχο να υπονομεύσουν το αυθεντικό αλεβίτικο.
 
Τεύχος 96, Μάιος - Ιούνιος 2018
Κατηγορία: