Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Επιτέλους! Ελληνική τηλεόραση στα Πομακοχώρια! Μέγα επίτευγμα...το έτος 2016!

Στις 25 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Θράκη και μεταξύ άλλων τη Φιλλύρα, έδρα του δήμου Αρριανών (ν. Ροδόπης). Εκεί, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν δορυφορικής πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για τους μειονοτικούς πληθυσμούς της Θράκης. Φυσικά, με το «μειονοτικούς πληθυσμούς» περιγράφονται οι Πομάκοι που ζουν στα βουνά αφού όλοι οι κάτοικοι του κάμπου έχουν τη δυνατότητα να δουν ελληνικά κανάλια. Για το θέμα έχουμε επανειλημμένα γράψει στην εφημερίδα μας (βλ. Ενδεικτικά φ. 21, 24, 44, 46, 48) και το έχουμε αναδείξει επαρκώς.   


    
Την προηγούμενη μέρα, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, υπέγραψε την απόφαση και στη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε αναφέρεται ότι η «επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μειονοτικών Πληθυσμών της Θράκης στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης» θα καλύψει περίπου 120.000 ανθρώπους που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το κόστος του θα καλυφθεί από δημόσια επιχορήγηση. Στις δωρεάν παροχές συμπεριλαμβάνονται η παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού και σε κάποιες περιπτώσεις η δωρεάν εγκατάσταση. Ο εξοπλισμός αποτελείται από δορυφορικό «πιάτο» και αποκωδικοποιητή, καλωδίωση και άλλα ειδικά εξαρτήματα, ενώ οι πάροχοι δεσμεύονται να παρέχουν χωρίς χρονικό περιθώριο δωρεάν όλα τα ελεύθερα ελληνικά κανάλια. Επίσης, ο κάθε δικαιούχος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον πάροχο που θέλει.
    
Το πιο ενδιαφέρον σημείο από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά είναι οι ευθύνες για το ότι τα Πομακοχώρια δεν έχουν μέχρι σήμερα ελληνική τηλεόραση, ευθύνες που ανήκουν αποκλειστικά στο σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας του Υπουργείου, καθώς οι χάρτες συχνοτήτων που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν, μεταξύ άλλων, χωρίς κάλυψη μεγάλα τμήματα πληθυσμών των τριών νομών, τα οποία -ως συνέπεια αυτών των επιλογών- δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».
    
Διαβάζοντας την παράγραφο αυτή για τους σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, σκεφτόμαστε βιβλία αριστεριστών που γράφουν για «κρατικούς σχεδιασμούς» για τους Πομάκους και μας πιάνει θυμηδία και αηδία. Όσο για τους κυβερνώντες, η λέξη «προδοσία» είναι μάλλον αρκετή αλλά ευτυχώς για αυτούς οι ψηφοφόροι τους ασχολούνται με άλλα θέματα.
    
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνουν στα λόγια οι νυν κυβερνώντες και θα
περάσουν στις πράξεις, όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους.
    
Γιατί πολλά ακούσαμε, αλλά τίποτε δεν είδαμε...

Τεύχος 87, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2016

Κατηγορία: