ΕΠΙΣΚΕΨΗ του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ στη ΣΜΙΝΘΗ

 
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη Αντ. ΣαμαράΕπίσκεψη στο Πομακοχώρι Σμίνθη, έδρα του Καλλικρατικού δήμου Μύκης, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, στις 15.4.11. Στη Σμίνθη συναντήθηκε για λίγα λεπτά με το νέο δήμαρχο Μουσταφά Τσουκάλ (με καταγωγή από τον Εχίνο) ενώ παρούσα ήταν και η γνωστή για τις θέσεις της κα Καραχασάν. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς περιηγήθηκε στο χωριό. Από πλευράς Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων παρών ήταν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου και αρθρογράφος της Ζαγάλισα, κ. Κεμάλ Φαρζλή, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Σαμαρά στα Πομακοχώρια. Γυναίκες της Σμίνθης με παραδοσιακές πομακικές
φορεσιές του προσέφεραν ένα ζευγάρι χειροποίητες κάλτσες και κεντήματα για τη σύζυγό του.
 
Έπειτα, ο κ. Σαμαράς μίλησε με πολλούς κατοίκους της περιοχής που του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πομακοχώρια: κυριότερα είναι η ανεργία που μαστίζει την περιοχή και το αγροτικό εισόδημα που μειώνεται συνεχώς ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν η λιτότητα και η ακρίβεια των ημερών μας. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα του πρωτοφανούς προστίμου (700.000 ευρώ) για το τζαμί της Σμίνθης που εδώ και χρόνια δεν μπορεί να ανεγερθεί, λόγω συνεχόμενων εμποδίων που θέτουν μερικοί κύριοι, ένα θέμα για το οποίο η εφημερίδα μας είχε αναφερθεί και στο παρελθόν.
 
Μετά το πέρας της συζήτησης αποχώρησε από τη Σμίνθη και πήγε στην Ξάνθη όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο κ. Στυλιανίδη. Εκεί τον υποδέχθηκαν κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές πομακικές φορεσιές και του προσέφεραν ανθοδέσμη. Εμείς από την πλευρά μας να ελπίσουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την απαρχή ενός πραγματικού ενδιαφέροντος για το πομακικό θέμα, τα Πομακοχώρια και τους κατοίκους τους. Τόσες δεκαετίες το μόνο που γίνεται είναι λόγια και στήριξη των τουρκικών θέσεων (βλ. και επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Δημάριο στις 18.2.11). Ελπίζουμε ο κ. Σαμαράς να είναι ο πρώτος από τα μεγάλα κόμματα που θα φέρει την πραγματική αλλαγή στο ζήτημα αυτό. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα και στο κόμμα του υπάρχουν ακραίες μειονοτικές φωνές και ότι πολλές φορές οι τοπικοί άρχοντες που εκλέγονταν με τη ΝΔ στήριζαν ή έδειχναν ανοχή σε παράγοντες του τουρκικού εθνικισμού στην ελληνική Θράκη. Ο χρόνος θα δείξει.
 
(τεύχος 52, Απρίλιος 2011)
 
 
 
Κατηγορία: