ΕΝΑΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

Ομιλία του Ομέρ Ασάν στην Ξάνθη. Αναφορές στους Πομάκους.

Μια ξεχωριστή ομιλία διεξήχθη την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, στην Ξάνθη, από το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης, αφού μίλησε ένας από τους πρωτοπόρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο Ομέρ Ασάν. Είναι ο πρώτος μουσουλμάνος της Τουρκίας που είχε το θάρρος όχι μόνο να δηλώσει Πόντιος, αλλά και να εκδώσει το 1996 βιβλίο στο οποίο μιλάει για την καταγωγή του («Pontos Kültürü» – «Η Κουλτούρα του Πόντου»).

Μετά την προσφώνηση του Ομέρ Ασάν, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, που σκηνοθέτησε ο ίδιος, με τίτλο «Που πας αδελφέ; Μια ιστορία αποχωρισμού» και το οποίο αναφέρεται στην ανταλλαγή των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών το 1923, μετά την συνθήκη της Λωζάννης.

Το ντοκιμαντέρ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το πομακικό θέμα αφού ακούστηκαν μαρτυρίες από Τούρκους και Έλληνες πρόσφυγες για τους πομακικούς πληθυσμούς που έφυγαν από τα ορεινά Πομακοχώρια της Δράμας και διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη της Τουρκίας.

Έτσι, σύμφωνα με μία μαρτυρία του ντοκιμαντέρ, πολλοί μουσουλμάνοι πρόσφυγες που έφυγαν από την Ελλάδα (και πιο συγκεκριμένα τη Μακεδονία) και εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία μιλούσαν πομακικά, σλαβικά και βλάχικα! Να σημειώσουμε ότι τα ίδια ακριβώς στοιχεία για τους μουσουλμάνους της Μακεδονίας ανέφεραν οι εθνολογικοί χάρτες των Μακεδονομάχων, που παρουσιάζουμε στο σημερινό φύλλο της Ζαγάλισα.

Επίσης, άλλη μαρτυρία στο ντοκιμαντέρ καταθέτει Έλληνας πρόσφυγας (ποντιακής καταγωγής) ο οποίος το 1923 κατέφυγε σε χωριό της Δράμας (Όσνιτσα) και φιλοξενήθηκε για λίγο καιρό στο σπίτι μουσουλμάνων Πομάκων που θα έφευγαν με τη σειρά τους για την Τουρκία. Ο Έλληνας πρόσφυγας, θυμόταν πάντοτε με αγάπη την φιλοξενία που του έδειξε η οικογένεια των μουσουλμάνων και αργότερα, όταν γέρασε, έκανε ένα ταξίδι στον Πόντο, όπου σε ένα χωριό της περιοχής βρήκε τους ανθρώπους που είχαν φιλοξενήσει την οικογένειά του στη Δράμα! Το συγκινητικό αυτό περιστατικό αγάπης και αλληλεγγύης μεταξύ Ποντίων και Πομάκων προσφύγων ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στην ελληνική Θράκη.

Τεύχος 70, Δεκέμβριος 2013-Ιανουάριος 2014

Κατηγορία: