Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ...Και πως το εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και την ανάγκη διαφύλαξής τους. Δυστυχώς στα Πομακοχώρια της ελληνικής Θράκης, υπάρχουν τομείς όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ακόμη αιώνες πίσω.
 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η έλλειψη γραμματοκιβωτίων στα χωριά μας. Ενώ σε πεδινά χωριά όπου κατοικούν τουρκοφανείς, οι τοπικοί άρχοντες… έσπευσαν να φτιάξουν γραμματοκιβώτια, στα Πομακοχώρια κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
 
Γραμματοκιβώτια στο πεδινό χωριό ΣτυλάριοΟ ταχυδρόμος αφήνει όλη την αλληλογραφία σε ένα καφενείο του χωριού και εκεί συνήθως αρχίζει το πανηγύρι: ο καφετζής ή κάποιος άλλος χωρικός που αυτοανακηρύχθηκε σε …ντόπιο μπέη, ανοίγει τα γράμματα και τα εξετάζει ένα προς ένα. Από το τι πληρώνει ο κάθε χωρικός στις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι προσωπικά γράμματα από κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο. Όλα αυτά περνάνε από κόσκινο και ακολουθεί ο ανάλογος σχολιασμός που πολλές φορές τον μαθαίνει και ολόκληρο τοχωριό. Η προσωπική ζωή δηλαδή των ανθρώπων βγαίνει προς τα έξω με τον πιο άσχημο τρόπο. Έχει συμβεί σε αρκετούς Πομάκους ακόμη και να χάσουν γράμματά τους. Ενώ άλλες φορές μαθαίνουμε ότι ανοίγονται και γράμματα που απευθύνονται σε χριστιανούς που εργάζονται στα Πομακοχώρια. Εντυπωσιακό είναι ότι σε μερικές κοινότητες μας καταγγέλλεται ότι ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος τους, εξετάζουν προσωπικά τα γράμματα (!) μήπως και βρουν κάτι .. που δεν το εγκρίνουν οι ίδιοι.
 
Θύμα, φυσικά, αυτών των μεθόδων που παραπέμπουν σε Μεσαίωνα, έχει πέσει και η Ζαγάλισα και στην πρώτη περίοδο έκδοσής της αλλά και σήμερα, καθώς μερικοί κύριοι την εξαφανίζουν, χωρίς ποτέ η εφημερίδα να φτάσει στον παραλήπτη της. Παλιά καιγόταν δημόσια στην ξυλόσομπα του καφενείου, σήμερα την πετάνε κρυφά στα σκουπίδια για να μην την βρουν οι ολοένα και περισσότεροι Πομάκοι αναγνώστες της.
 
Είναι τόσο μεγάλος ο φανατισμός και το μίσος τους κατά των Πομάκων που δεν αντέχουν να βλέπουν την μοναδική πομακική εφημερίδα να διαβάζεται από συγχωριανούς τους.
 
Επειδή λοιπόν η προσωπική ζωή του κάθε ανθρώπου είναι κάτι που αφορά μόνο εκείνον και όχι ολόκληρο το χωριό ή κάποιον πληρωμένο που έχει αναλάβει εργολαβία τον ιδεολογικό έλεγχο του χωριού του, καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει σε όλα τα Πομακοχώρια να τοποθετηθούν γραμματοκιβώτια έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η προσωπική ζωή του κάθε ανθρώπου. Ελπίζουμε ότι σήμερα που έχουμε και σοσιαλιστές τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι ως αριστεροί είναι θεωρητικά πιο ευαίσθητοι για τη διαφύλαξη των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, να γίνουν πράξεις που θα μας βγάλουν από τον ιδεολογικό Μεσαίωνα.
 
(τεύχος 48, Δεκέμβριος 2010)
Κατηγορία: