Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

Εκδήλωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων και της εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ: ΤΖΕΛΑΛΕΤΤΙΝ ΕΛ ΡΟΥΜΙ, Ο ΠΕΡΣΗΣ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Μηχανικής στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου 2009, εκδήλωση για το έργο και τη ζωή του μεγάλου Πέρση ποιητή και φιλοσόφου Τζελαλεττίν ελ Ρουμί Μεβλανά. Μίλησαν η Μορφωτική Σύμβουλος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα και καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Τεχεράνης κα Κερμανί Τουμπά και η δρ. Λιάνα Μυστακίδου, η οποία έχει μεταφράσει το ογκώδες έργο του Ρουμί με τίτλο Μεσνεβί. Και οι δύο ομιλήτριες με αξιοθαύμαστο λόγο αναφέρθηκαν στον μεγάλο Πέρση ποιητή και αναφέρθηκαν σε πολλά σημεία της διδασκαλίας του, όπου η αγάπη για το θείο και τον άνθρωπο έχουν κυρίαρχο ρόλο.Αποσπάσματα από τις ομιλίες θα δημοσιεύσουμε σε επόμενα φύλλα μας.

 Ο Μεβλανά και τα κηρύγματα της αγάπης είναι σήμερα επίκαιρα και αναγκαία όσο ποτέ. Δείγμα απόλυτης ανεξιθρησκείας αλλά και μοντέλο αλληλοσεβασμού των θρησκειών αποτελεί η υπέροχη και μοναδική σκηνή που περιέγραψε η κα Μυστακίδου (δεκαετία του 1950 στην Κωνσταντινούπολη). Στον Γαλατά της Πόλης λειτουργεί μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος τεκκές των Μεβλεβήδων. Ο σεϊχης (επικεφαλής) του τεκκέ είχε άριστες σχέσεις με τον ορθόδοξο ηγούμενο της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή. Μάλιστα οι ορθόδοξοι μοναχοί χάριζαν κάθε χρόνο το λάδι που είχε ανάγκη ο τεκκές για τις τελετές του. Μία ημέρα λοιπόν ο σεϊχης μαζί με δύο δόκιμους δερβίσηδες, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Αμπντουλμπακί Γκιολ Πιναρλί (αυτός διέσωσε σε βιβλίο του το περιστατικό), επισκέφθηκαν τη Μονή του Βαλουκλή για να ευχαριστήσουν τους ορθόδοξους μοναχούς. Έτυχε να είναι Μεγάλη Πέμπτη και παρακολούθησαν το σκηνικό του Εσταυρωμένου Χριστού καθώς και τις πένθιμες ψαλμωδίες των ορθοδόξων. Ο σεϊχης και οι δυο δερβίσηδες εκστασιάθηκαν τόσο πολύ από το κλίμα που επικρατούσε στη Μονή, ώστε αυθόρμητα άρχισαν να στροβιλίζονται μέσα στην εκκλησία υπό τις ψαλμωδίες των ορθοδόξων χριστιανών και υπό το βλέμμα του εσταυρωμένου Χριστού.

 Όσοι παρακολούθησαν το θέαμα έζησαν μία μυσταγωγία που όμοιά της λίγοι άνθρωποι στη ζωή τους μπορούν να ζήσουν. Αυτό είναι το πνεύμα του Μεβλανά. Οι ορθόδοξοι μοναχοί ψέλνουν και οι δερβίσηδες στροβιλίζονται. Η αγάπη και ο θεός είναι παντού. Και στο τζαμί και στην εκκλησία. Συγκρίνετε αυτό το πνεύμα με το θρησκευτικό μίσος που διασπείρουν σήμερα στις ψυχές των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης ψευτομουφτήδες, και φανατισμένοι ιμάμηδες μέσα στα τζαμιά και στα Κουράν κουρσού (θρησκευτικά παρασχολεία) στο όνομα του Ισλάμ. Αυτούς όλους ο Μεβλανά θα τους είχε πετάξει με τις κλωτσιές έξω από κάθε ιερό χώρο.

Η καθηγήτρια κα Κερμανί με μελωδική και ευγενική φωνή, μιλώντας στη μητρική γλώσσα του Μεβλανά (τα Περσικά) μάγεψε το κοινό δίνοντας έμφαση στις ομοιότητες με τις οποίες προσεγγίζει ο Πλάτων και ο Μεβλανά τον έρωτα στην ευρεία του έννοια. Για τον Μεβλανά η μοναδική αντίσταση απέναντι στον διχασμό και τον διαμελισμό είναι ο έρωτας. Και ο Πλάτων και ο Μεβλανά πιστεύουν ότι ο έρωτας δεν κάνει συμβιβασμούς, είναι δώρο του θεού και πηγή όλων των αγαθών.

Παράλληλα με τις ομιλίες παρουσιάσθηκαν πολλές διαφάνειες με απεικονίσεις του Ρουμί, ενώ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η περσική καταγωγή του μεγάλου ποιητή, ο οποίος ακόμα και σήμερα - όπως και οι Πομάκοι - πέφτει θύμα της Τουρκικής πολιτισμικής αρπακτικότητας και διαστρέβλωσης της αλήθειας.

Η εκδήλωση είχε ξεχωριστή πολιτική και πολιτισμική βαρύτητα καθώς η σημασία της ξεπερνά τα όρια της Θράκης ακόμα και της Ελλάδας, λόγω της έντασης των Ιρανοτουρκικών σχέσεων και της σταθερής κλοπής της ταυτότητας του Μεβλανά εκ μέρους της Τουρκίας καθώς τον παρουσιάζει παντού ως…Τούρκο. Η εκδήλωση ήλξε την προσοχή και ξένων χωρών… οι οποίες προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν μέσα από τις δικές τους οπτικές τη σημασία και τις στοχεύσεις της.

Η Ζαγάλισα εδώ και ένα χρόνο έχει παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες της εκπληκτικές αναφορές του ίδιου του Ρουμί, οι οποίες αποκαλύπτουν τη βαθειά του αγάπη για τους Έλληνες και την αντίστοιχη αποστροφή του για τους Τούρκους. Οι αποκαλύψεις της Ζαγάλισα και σε αυτό τον τομέα θα συνεχισθούν.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων δήλωσαν ότι οι εκδηλώσεις του συλλόγου θα συνεχισθούν με ανάλογες πρωτοβουλίες ξεχωριστής σημασίας ώστε να εμπλουτίζεται το πολιτισμικό σκηνικό της Θράκης. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την στήριξη που αισθάνονται ότι απολαμβάνουν από ένα σημαντικό και σταθερά αυξανόμενο τμήμα της Θρακικήςκοινωνίας, αλλά και των Μ.Μ.Ε. πανελλαδικά.

(τεύχος 35, Νοέμβριος 2009)