ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ Τι συμβαίνει πραγματικά;

Είναι πολλές οι αναφορές τον τελευταίο καιρό από Τούρκους ιστορικούς για την αληθινή καταγωγή των Πομάκων (το βίντεο του Τούρκου ιστορικού Ιλμπέρ Ορταϋλί αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας www.zagalisa.gr), αλλά και από πολιτικούς, με μεγαλύτερο παράδειγμα τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (βλ. ανάλογο βίντεο στην ιστοσελίδα της Ζαγάλισα).

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των δηλώσεων είναι να απορήσουν μερικοί Πομάκοι: «από τη μια μας εκτουρκίζουν στην Ελλάδα και από την άλλη λένε πως δεν είμαστε Τούρκοι».

Η εξήγηση είναι απλή και έχει σχέση με τις πολιτικές διαδικασίες που συντελούνται στην Τουρκία από την εποχή της ανόδου του Ερντογάν στην εξουσία.

Τα προηγούμενα χρόνια, η κυριαρχία των εθνικιστών– κεμαλιστών ήταν απόλυτη και κατά συνέπεια η προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων είχε την πλήρη στήριξη του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Τουρκίας. Με την άνοδο όμως του Ερντογάν, οι κεμαλιστές υποχώρησαν σε όλα τα επίπεδα. Συρρικνώθηκαν πολιτικά, έχασαν θέσεις – κλειδιά στην κρατική μηχανή της Τουρκίας, ο στρατός έπαψε να έχει τον παλιό κυρίαρχο ρόλο του.

Οι πνευματικοί άνθρωποι μέσα στην Τουρκία έχουν αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και γι αυτό βλέπουμε τόσες πολλές δηλώσεις Τούρκων ιστορικών και πολιτικών (λίγες από τις οποίες μόνο έχουμε προβάλλει από τη Ζαγάλισα, κυρίως στο γραπτό λόγο).

Προοδευτικοί Τούρκοι καθηγητές μπαίνουν στα πανεπιστήμια και αρχίζουν να λένε την αλήθεια, ότι δηλαδή οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου οι ελληνόφωνοι αριστεροί καθηγητές πολεμάνε με τα λεγόμενα και τα γραπτά τους, τους Πομάκους και αναπαράγουν τα επιχειρήματα του τουρκικού εθνικισμού, λες και είναι …κεμαλιστές. Η Ελλάδα πρέπει να είναι το μοναδικό παράδειγμα του δυτικού κόσμου όπου οι αριστεροί αντί να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων στην ελληνική Θράκη (Πομάκοι, Αλεβίτες, μουσουλμάνοι Ρωμά), τους πολεμούν με ρατσιστικό οίστρο!

Φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Τουρκία από άποψη ελευθεριών είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος (απομένουν ακόμη πολλά βήματα), αλλά σίγουρα δεν είναι όπως την εποχή της κυριαρχίας των εθνικιστών – κεμαλιστών.

Αυτό το γεγονός ας το λάβουν υπόψη τους όσοι υποστηρίζουν τους εξεγερμένους στις τουρκικές πλατείες, γιατί ένα σημαντικό μέρος τους αποτελείται από αμετανόητους Τούρκους κεμαλιστές, οπαδούς του Μουσταφά Κεμάλ, εχθρούς της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος ο Ερντογάν καυτηρίασε τους εθνικιστές λέγοντας πως στην πλατεία Ταξίμ δίπλα στους «διαμελιστές» που έκαιγαν τουρκικές σημαίες, βρίσκονταν εθνικιστές με χιλιάδες υψωμένες τουρκικές σημαίες.

Βέβαια, δηλώσεις Τούρκων ιστορικών και ιστορικά ντοκουμέντα για την μη τουρκική καταγωγή των Πομάκων υπάρχουν από παλιά (τα οθωμανικά αρχεία είναι πολύ διαφωτιστικά για το θέμα αυτό). Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά για αυτά και ο εκτουρκισμός προχωράει.

Κατά καιρούς στη Ζαγάλισα δημοσιεύσαμε ιστορικά ντοκουμέντα της οθωμανικής περιόδου και τεκμηριώσαμε και ιστορικά την διαφορετική μας καταγωγή από τους Τούρκους.

Χάρη στους πρώτους Πομάκους ήρωες που βγήκαν δημόσια και τόλμησαν να σπάσουν τα δεσμά της φόβου μέσα από το Κέντρο Πομακικών Ερευνών και τη Ζαγάλισα (αρχές της δεκαετίας του 1990), μπορούμε να μιλάμε για Πομάκους, όχι μόνο στον ιστορικό αλλά και στον ενεστώτα χρόνο.


Τεύχος 67, Ιούνιος - Ιούλιος 2013