ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ

Οι Πομάκοι είμαστε περήφανοι για τη φυλή μας

Στο ιερό μας Κοράνιο, στο κεφάλαιο Χουτζουράτ (Δωμάτια) και στο εδάφιο 13, ο Αλλάχ απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους λέει: «Ω άνθρωποι, ω θνητοί, σας δημιούργησα, σας έπλασα από ένα αρσενικό και από ένα θηλυκό, από έναν άνδρα και από μία γυναίκα, από τον Αδάμ και από την Εύα. Σας κάναμε λαούς και έθνη, φυλές και ομάδες για να γνωρίζεστε μεταξύ σας και οι πιο τιμημένοι, οι πιο ενάρετοι (λαοί και φυλές) είναι αυτοί που υπακούουν και φοβούνται τον Αλλάχ, ο οποίος είναι παντογνώστης.
 
Ιμάμ Αχμέτ

Εμείς σαν Πομάκοι μουσουλμάνοι είμαστε υπερήφανοι γιατί υπακούοντας στο παραπάνω εδάφιο του ιερού Κορανίου μας διαφέρουμε σε όλα με τους Τούρκους, εκτός από την κοινή θρησκεία. Θα αναφερθώ αναλυτικά στις διαφορές μας με τους Τούρκους και γιατί εμείς σαν Πομάκοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας.

Η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, η εργατικότητα και η πραότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής μας. Όλες οι εγκυκλοπαίδειες του κόσμου το αναφέρουν. Θα ξεκινήσω από την καθημερινότητα των Πομάκων που ζουν στην ορεινή περιοχή του ν. Ξάνθης, από όπου και κατάγομαι. Στην περιοχή μας εδώ και μισό αιώνα δεν γνωρίζουμε τι θα πει εγκληματικότητα. Δεν έχουμε ούτε μία ανθρωποκτονία, ούτε ένα φόνο, καμία ληστεία.

 

Αντιθέτως, στην Τουρκία τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και οι πρώτες σελίδες των εφημερίδων μόνο για φόνους και για εγκλήματα αναφέρουν.
Στα Πομακοχώρια, οι οικογενειακές διαφορές και τα διαζύγια μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, απατεώνες, καταχραστές, εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε. Εμείς αιμομικτικούς γάμους μεταξύ συγγενών δεν έχουμε.
 
Το ίδιο όμως δεν γίνεται και στην Τουρκία. Πριν ένα μήνα στην Τουρκία επειδή η ξαδέλφη δεν παντρεύτηκε τον ξάδερφο της σκοτώθηκαν από μία οικογένεια 43 άτομα. Επίσης, επειδή μία κοπελίτσα έστειλε ένα μήνυμα στο αγόρι της με το κινητό της, την έριξαν από το παράθυρο, από τον έκτο όροφο. Και επειδή δεν πέθανε επί τόπου και κατά την μεταφορά της στο νοσοκομείο, την μαχαίρωσαν εννιά φορές μέσα στο ασθενοφόρο. Τέτοια πρωτόγνωρη βαρβαρότητα μόνο στην Τουρκία του 21ου αιώνα μπορεί να βρει κανείς.
 
Εμείς δεν πουλάμε τα κορίτσια μας, δεν τα ζυγίζουμε για να ζητήσουμε το μπασλήκ παρασί. Εμείς δεν έχουμε το τιορέ να θανατώνουμε τη γυναίκα που έκανε δεσμό και παντρεύτηκε με ξένο χωρίς την άδεια των συγγενών της. Στην Τουρκία τα έχουν.
 
Η πορνεία, η μαστροπεία και το εμπόριο λευκής σαρκός είναι άγνωστα στην περιοχή μας. Η πολυγαμία έχει εξαλειφθεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Όλα τα παραπάνω όμως ισχύουν στην σημερινή Τουρκία.
 
Ρωτάω τον καθένα σας, τι σχέση έχουμε εμείς οι Πομάκοι με αυτά που ισχύουν και συμβαίνουν στην Τουρκία; Εμείς είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε θεοσεβούμενοι, εργατικοί, τίμιοι και ενάρετοι ως φυλή. Διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας, την θρησκεία μας όπως την έχουμε διδαχθεί. Οι αρετές της φυλής μας συμπίπτουν απόλυτα με τον πολιτισμένο κόσμο και τις ανθρώπινες αξίες.
 

Ιμάμ Αχμέτ, Άνω Θέρμες ν. Ξάνθης

(τεύχος 31, Ιούλιος 2009)

Κατηγορία: