Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ

Μπίμπαση ΣεντάτΣε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία (23/11/10) ο σπουδαίος καθηγητής κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης αναφέρθηκε και στους Πομάκους. Πιο συγκεκριμένα είπε πως η Ελλάδα έχει κάνει λάθη με τη (μουσουλμανική) μειονότητα μη αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν εκτός από τουρκογενείς και Πομάκοι και Ρωμά. Η αναφορά αυτή αποκτά μεγάλη αξία αν αναλογιστεί κανείς την αξία του ανθρώπου που τα λέει: ο κ. Μαρκεζίνης είναι μέλος επτά ακαδημιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμβουλος ευρωπαίων και αμερικανών ηγετών ενώ έχει και τον τιμητικό τίτλο του sir που του απένειμε η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ για την προσφορά του στις διεθνείς νομικές σχέσεις.

 
Ο καθηγητής κ_ ΜαρκεζίνηςΕπίσης, στις 29/9/10 είχαμε επιστολή προς τους πολιτικούς άρχοντες της Ελλάδας από το Hellenic Academic FORUM που αποτελείτε από καθηγητές πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην επιστολή τους επισημαίνεται «πως είναι αδιανόητη η πολιτική που υποχρεώνει τους Πομάκους και τους Ρωμά της Θράκης να διδάσκονται ως μητρική την τουρκική γλώσσα». Επίσης, στηλιτεύει το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων των Φραγκουδάκη και Δραγώνα θεωρώντας τις απόψεις τους ως «αμφιλεγόμενες».
 
Εμείς από την πλευρά μας, να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους αυτούς για τις δηλώσεις τους στήριξης προς τους Πομάκους. Περιμένουμε βέβαια από την ακαδημαϊκή κοινότητα να έχει πιο ενεργό ρόλο στο πομακικό ζήτημα και να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, με πρώτη κίνηση, την εισαγωγή της πομακικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο.
 
(τεύχος 49, Ιανουάριος 2011)
 
Κατηγορία: