2o ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ. Νομάρχης Γ. Παυλίδης: «Πρέπει να διδάσκεται η Πομακική γλώσσα»

Στις 15 – 17 Ιανουαρίου διοργανώθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νομό. Η Ζαγάλισα ήταν εκεί και παρενέβη σε θέματα που αφορούν τους Πομάκους και τα Πομακοχώρια.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ …100 ΧΡΟΝΙΑ!
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Πομακοχώρια είχε η συνεδρία της 16 Ιανουαρίου, που αφορούσε στην τουριστική ανάπτυξη. Η αντινομάρχης κα. Ευτέρπη Στάντσιου είπε ότι υπάρχει «τουριστική ανάπτυξη στα Πομακοχώρια» και ανέφερε ως…απόδειξη τον παραδοσιακό οικισμό της Κοτάνης. Αυτή ήταν και η μόνη σοβαρή αναφορά για τα Πομακοχώρια.
 
Σε άλλη ομιλία που αφορούσε τα ιαματικά λουτρά και τον τουρισμό στην κοινότητα Θερμών, η γεωλόγος κα. Κυριακή Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες των ιαματικών λουτρών Θερμών. Στη συνέχεια παρουσίασε μακέτες με έργα που …θα γίνουν (πότε άραγε;) στην περιοχή.
 
 

 

Παρέμβαση του κ. Ιμάμ ΑχμέτΣτις παρεμβάσεις του κοινού τον λόγο πήρε ο διευθυντής της Ζαγάλισα κ. Ιμάμ Αχμέτ. Αναφέρθηκε στο θέμα των ιαματικών λουτρών των Θερμών λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που ακούει ο κόσμος είναι λόγια. Από έργα τίποτε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άνοιγμα του δρόμου για τη Βουλγαρία λέγοντας ότι ο δρόμος μπορεί να άνοιξε, αλλά που βρίσκονται οι υποδομές; Μεταξύ συνόρων και Ξάνθης υπάρχει μόνο ένα βενζινάδικο (όταν είναι ανοιχτό). Αν κάποιος δεν έχει βενζίνη τι πρέπει να κάνει; Επίσης, το Κέντρο Υγείας Εχίνου έχει σοβαρές ελλείψεις. Αν συμβεί ένα ατύχημα τι θα γίνει;
 
Η παρέμβαση του κ. Ιμάμ Αχμέτ εκνεύρισε προφανώς το προεδρείο. Ο υπερνομάρχης κ. Κ. Τάτσης αντί να απαντήσει στα επιχειρήματα του κ. Ιμάμ, προτίμησε να πει ότι οι κάτοικοι στην ορεινή περιοχή πρέπει να αποκτήσουν σύστημα …βιολογικού καθαρισμού!
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ
 
Ομιλίες για ανάπτυξη στο ...μέλλον!!Στην απογευματινή συνεδρία της 16ης Ιανουαρίου υπήρχαν τα σοβαρά θέματα της παιδείας και της υγείας. Για το θέμα της παιδείας ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Παπαδόπουλος έκανε αναφορά στο γυμνάσιο Θερμών που έχει μόνο 7 μαθητές και υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει να μείνει ανοιχτό ή να κλείσει. Επίσης, επισημάνθηκε το πρόβλημα της μη φοίτησης των κοριτσιών.Στη συνέχεια τέθηκαν και άλλοι προβληματισμοί. Για παράδειγμα, οι ειδικοί λένε ότι αν γίνει οδικό ατύχημα θα πρέπει το ασθενοφόρο να έρθει στον τόπο του ατυχήματος μέσα σε 8 λεπτά.
 
Αυτή η αναφορά επιβεβαίωσε τον προβληματισμό του κ. Ιμάμ Αχμέτ για το πόσο μπορεί να ανταποκριθεί το Κέντρο Υγείας Εχίνου σε μια μεγάλη και δύσκολη περιοχή όπως είναι τα Πομακοχώρια. Αν ένα ατύχημα συμβεί στη Μέδουσα ή στο Δημάριο σε πόσα λεπτά θα έρθει το ασθενοφόρο;
 
Επίσης, επισημάνθηκε ότι το νοσοκομείο Ξάνθης είναι υποβαθμισμένο σε σχέση με αυτό της Καβάλας και ότι σήμερα εξυπηρετεί εκτός από το νομό Ξάνθης και τις περιοχές Χρυσούπολης (ν. Καβάλας) και Ιάσμου (ν. Ροδόπης).
 
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η
ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ»
 
Ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης στη διάρκεια της συζήτησης για τα θέματα της παιδείας απάντησε σε ερώτηση του κ. Ιμάμ Αχμέτ : «είναι αναφαίρετο δικαίωμα η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, είναι κάτι που έχει κατοχυρωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς. Η μητρική γλώσσα πρέπει να διδάσκεται ».
 
 

 

Εμείς, σαν Ζαγάλισα, περιμένουμε από την υπουργό παιδείας κ. Διαμαντοπούλου να κάνει επιτέλους πράξη το μακροχρόνιο αίτημα των Πομάκων για διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας στα δημόσια σχολεία. Είναι μία πράξη σεβασμού απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα των Πομάκων και συμμόρφωση της χώρας μας στους Διεθνείς Οργανισμούς. Άλλωστε, η πρόταση του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για χρηματοδότηση εκ μέρους του «έδρας» Πομακικής Γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκκρεμεί ακόμη.
 
ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ;
 
Η άδεια θέση του βουλευτή κ. Τ. ΜάντατζηΣτο Αναπτυξιακό Συνέδριο, πρόεδρος της συνεδρίας που αφορούσε τα θέματα της Υγείας και της Παιδείας, ορίστηκε ο βουλευτής κ. Τσετίν Μάντατζη. Δυστυχώς, ο κ. βουλευτής δεν εμφανίστηκε. Γιατί άραγε; Αυτό είναι το ενδιαφέρον του για τον τόπο και τους ψηφοφόρους του; Αν ήταν καμιά φιέστα από αυτές που κάνει ο πρόξενος, σίγουρα δεν θα την έχανε. Tο μόνο που ενδιαφέρει, είναι να φακελώνονται όσοι Πομάκοι δηλώνουν Πομάκοι και πηγαίνουν σε Πομακικές βραδιές;
 
(τεύχος 38, Φεβρουάριος 2010)

 

Κατηγορία: