Στις 15 – 17 Ιανουαρίου διοργανώθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νομό. Η Ζαγάλισα ήταν εκεί και παρενέβη σε θέματα που αφορούν τους Πομάκους και τα Πομακοχώρια.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ …100 ΧΡΟΝΙΑ!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Πομακοχώρια είχε η συνεδρία της 16 Ιανουαρίου, που αφορούσε στην τουριστική ανάπτυξη. Η αντινομάρχης κα. Ευτέρπη Στάντσιου είπε ότι υπάρχει «τουριστική ανάπτυξη στα Πομακοχώρια» και ανέφερε ως…απόδειξη τον παραδοσιακό οικισμό της Κοτάνης. Αυτή ήταν και η μόνη σοβαρή αναφορά για τα Πομακοχώρια.
Σε άλλη ομιλία που αφορούσε τα ιαματικά λουτρά και τον τουρισμό στην κοινότητα Θερμών, η γεωλόγος κα. Κυριακή Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες των ιαματικών λουτρών Θερμών. Στη συνέχεια παρουσίασε μακέτες με έργα που …θα γίνουν (πότε άραγε;) στην περιοχή.
Η παρέμβαση του κ. Ιμάμ Αχμέτ εκνεύρισε προφανώς το προεδρείο. Ο υπερνομάρχης κ. Κ. Τάτσης αντί να απαντήσει στα επιχειρήματα του κ. Ιμάμ, προτίμησε να πει ότι οι κάτοικοι στην ορεινή περιοχή πρέπει να αποκτήσουν σύστημα …βιολογικού καθαρισμού!
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ
Αυτή η αναφορά επιβεβαίωσε τον προβληματισμό του κ. Ιμάμ Αχμέτ για το πόσο μπορεί να ανταποκριθεί το Κέντρο Υγείας Εχίνου σε μια μεγάλη και δύσκολη περιοχή όπως είναι τα Πομακοχώρια. Αν ένα ατύχημα συμβεί στη Μέδουσα ή στο Δημάριο σε πόσα λεπτά θα έρθει το ασθενοφόρο;
Επίσης, επισημάνθηκε ότι το νοσοκομείο Ξάνθης είναι υποβαθμισμένο σε σχέση με αυτό της Καβάλας και ότι σήμερα εξυπηρετεί εκτός από το νομό Ξάνθης και τις περιοχές Χρυσούπολης (ν. Καβάλας) και Ιάσμου (ν. Ροδόπης).
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η
ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ»
Ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης στη διάρκεια της συζήτησης για τα θέματα της παιδείας απάντησε σε ερώτηση του κ. Ιμάμ Αχμέτ : «είναι αναφαίρετο δικαίωμα η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, είναι κάτι που έχει κατοχυρωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς. Η μητρική γλώσσα πρέπει να διδάσκεται ».
Εμείς, σαν Ζαγάλισα, περιμένουμε από την υπουργό παιδείας κ. Διαμαντοπούλου να κάνει επιτέλους πράξη το μακροχρόνιο αίτημα των Πομάκων για διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας στα δημόσια σχολεία. Είναι μία πράξη σεβασμού απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα των Πομάκων και συμμόρφωση της χώρας μας στους Διεθνείς Οργανισμούς. Άλλωστε, η πρόταση του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για χρηματοδότηση εκ μέρους του «έδρας» Πομακικής Γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκκρεμεί ακόμη.
ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ;
(τεύχος 38, Φεβρουάριος 2010)
Κατηγορία: