Στήριξε τον αγώνα των Πομάκων γίνε συνδρομητής της Εφημερίδας, Καντε κλίκ εδώ!

«ΣΑΣ ΔΡΑΒΙΕ ΒΙ ΑΔΡΑΛΕΖΑΣ!»

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΔΑΡΑΛΕΖ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ

Με τη συμμετοχή 300 Πομάκων μελών και φίλων του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, γιορτάστηκε στις Θέρμες του ν. Ξάνθης, το Ανδαραλέζ (Χιντρελέζ), στις 6 Μαϊου 2010.

Οι ετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα και εκτός από τα παραδοσιακά άφθονα ψητά (κατσίκια και αρνιά), αναβίωσαν πολλά παραδοσιακά έθιμα που συνδέονται με το Ανδαραλέζ αλλά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Από την προηγούμενη βραδιά μαζεύτηκαν από το βουνό κλαδιά από το φυτό ζντράβετς (άγριο γεράνι) και τοποθετήθηκαν μέσα σε χάλκινο σκεύος με νερό, το οποίο παρέμεινε έξω και κάτω από τα άστρα όλη νύχτα. Την επομένη το πρωί Πομάκα ντυμένη με παραδοσιακή στολή πήρε το σκεύος με το νερό-ζντράβετς και το μετέφερε στο χώρο της γιορτής, η οποία ξεκίνησε με παραδοσιακά Πομάκικα τραγούδια από το φημισμένο στους Πομάκους της Βουλγαρίας συγκρότημα Βιέφσκα Φολκ Γκρουπ. 

Έκπληξη αποτέλεσε η εμφάνιση πολυμελούς ανδρικού συγκροτήματος (προερχόμενου από τα Πομακοχώρια πίσω από τις Θέρμες) το οποίο τραγούδησε με τη συνοδεία γκάϊντας παραδοσιακά τραγούδια που προκάλεσαν συγκίνηση και χαρά σε όλους τους Πομάκους.

Ο μεγάλος Πομακικός κυκλικός χορός με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών δεν άργησε να στηθεί και ένωσε συμβολικά και ουσιαστικά όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου. Το μεγάλο πανό με τον τίτλο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, δέσποζε του χώρου της εκδήλωσης και αποτελεί πλέον ένα από τα κορυφαία σύμβολά του.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο μεγάλος συμπαραστάτης των Πομάκων, πρόεδρος του Ομίλου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Η εμφάνισή του στο χώρο του Ανδαραλέζ στις Θέρμες προκάλεσε τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των Πομάκων, απόλυτα δικαιολογημένες για το μοναδικό Έλληνα που επί δύο δεκαετίες χωρίς την παραμικρή υπαναχώρηση στηρίζει ακούραστα το Πομακικό κίνημα και έχει θέσει αδιαπέραστη ασπίδα στις εκτουρκιστικές προσπάθειες της Τουρκίας. Ο κ. Εμφιετζόγλου έγινε δεκτός με στιχάκια στα Πομάκικα από τρίχρονο Πομακόπουλο και στη συνέχεια, σύμφωνα με το έθιμο, του δόθηκε το σκεύος με το νερό και το άγριο γεράνι για να πλύνει συμβολικά τα χέρια. Κατόπιν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ στην ομιλία του χαιρέτησε τον υψηλό καλεσμένο, ευχήθηκε για το Ανδαραλέζ τύχη και ευτυχία σε όλους και ζητωκραύγασε ΖΗΤΩ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ.

Στο τέλος της εκδήλωσης περισσότερα από 70 Πομακόπουλα, παιδιά μελών του συλλόγου έλαβαν πλούσια δώρα και ευχές από τον κ. Πρ. Εμφιετζόγλου. Έτσι για τους μικρούς Πομάκους το φετινό Ανδαραλέζ είχε ιδιαίτερη σημασία. Οι μικροί έφυγαν πανευτυχείς έχοντας υπό μάλης τα δώρα τους, ενώ οι μητέρες ευχαρίστησαν τον κ. Εμφιετζόγλου γιατί σε τέτοιες κρίσιμες οικονομικά περιόδους έδωσε χαρά στα παιδιά τους. Ο κ. Εμφιετζόγλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Πομάκους και ότι του χρόνου ο εορτασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Βέβαια η διοργάνωση του Ανδαραλέζ για πρώτη φορά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων δεν άφησε ασυγκίνητους τους γενίτσαρους και τους βρυκόλακες του τουρκικού εθνικισμού. Απειλητικά τηλεφωνήματα και εκβιασμοί κάθε μορφής δέχθηκαν για πολλοστή φορά (αλλά μάταιη όπως πάντα) οι πρωταγωνιστές του συλλόγου.

Οι προσπάθειες για το σαμποτάρισμα του πανηγυριού ξεκίνησαν ημέρες πριν και υπήρξε άφθονο παρασκήνιο, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε ο πρόεδρος της κοινότητας Θερμών Ναζήρ Χασάν.

Η κοινότητα με έκτακτη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου έφθασε σε σημείο να αναστείλει επ αόριστον τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση του κεντρικού κοινοτικού τουριστικού περιπτέρου στα Λουτρά Θερμών, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις ……Απριλίου 2010. Ο πραγματικός λόγος ήταν να μπλοκαριστεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, διότι κορυφαία μέλη του είχαν εκδηλώσει εγκαίρως το ενδιαφέρον τους για τη μίσθωση του ακινήτου, εξέδωσαν τραπεζική εγγυητική επιστολή και ήταν παρόντα την ημέρα που όριζε η δια του τύπου ανακοίνωση της κοινότητας, στο κοινοτικό κατάστημα Θερμών. Η ουσία ήταν να μην περάσει η κεντρική ταβέρνα στον σύλλογο και έτσι να μην έχει μέρος να γιορτάσει το Ανδαραλέζ, αλλά και ούτε να μπορεί να ελέγχει την κεντρική πλατεία των Λουτρών Θερμών, η οποία φυλάσσεται για τον Τούρκο πρόξενο και τα τουρκοσυγκροτήματα.

Την ίδια ημέρα και ενώ είχε τελειώσει ο εορτασμός από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων, στις 4 το απόγευμα, εμφανίστηκαν στις Θέρμες ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς και ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Ο Μετέ αφόρητα ενοχλημένος από την τεράστια επιτυχία του Ανδαραλέζ, στη σύντομη ομιλία του επιτέθηκε εναντίον του κ. Πρ. Εμφιετζόγλου λέγοντας ότι το πανηγύρι είναι …Τουρκικό!

Η παρουσία του Τούρκου προξένου καθώς και χορευτικών της καταργημένης νομικά αλλά ανθούσας πραγματικά «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» με αγνώστου προελεύσεως «παραδοσιακές» στολές (τις οποίες αυθαίρετα προβάλλουν ως φορεσιές των ΄΄Τούρκων΄΄ της Θράκης) δείχνει την προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία να εκτουρκίσει κάθε γιορτή των Πομάκων της Θράκης. Όμως, οι Πομάκοι αφυπνίζονται και σύντομα τα Πομακοχώρια θα είναι ξένος τόπος για το κάθε τσουτσέκι της Τουρκίας, που αλωνίζει ανενόχλητο την Ελληνική Θράκη!

Και ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων μάχεται ολομόναχος για την σωτηρία των Πομάκων και την ανάσχεση του Τουρκικού επεκτατισμού στην ορεινή Θράκη, έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμίσει ο ερευνητής του μέλλοντος, το ρόλο των κάθε λογής σύγχρονων αρμοδίων… Δεν ήταν απλά απόντες, αλλά αντίθετα, με την ένοχη απουσία τους συνειδητά έκαναν και κάνουν πλάτες στους Τούρκους πράκτορες, οι οποίοι απαιτούν την απουσία κάθε χριστιανού επισήμου από Πομάκικες εκδηλώσεις. Δεν θα αναφερθούμε επί του παρόντος στην αθλιότητα, την ανικανότητά τους και τον νενεκισμό των ποικιλόμορφων αρμοδίων, οι οποίοι με βλακώδες παράστημα συνωστίζονται σε κάθε τουρκοπρακτορική εκδήλωση (…καλλιτεχνική κλπ). Τους παραδίδουμε στην κρίση των νοημόνων αναγνωστών μας!

(τεύχος 41, Μάιος 2010)