Καλώς ήρθατε στη Ζαγάλισα!    *    Η φωνή των Πομάκων    *    Η Παλαιότερη Πομακική εφημερίδα (από το 1997)    *    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΜΑΚΟΙ!    ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!     NE MUTLU POMAKIM DiYENE!

Θερμή παράκληση! Κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το zagalisa.gr. Ευχαριστούμε

«ΟΥΣΤ, ΒΡΩΜΟ-ΠΟΜΑΚΕ…»

Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες σε κατάστημα της κεντρικής αγοράς της Κομοτηνής. Πομάκος, πλανόδιος πωλητής, μπήκε στο κατάστημα του «Τούρκου», ο οποίος όταν κατάλαβε από την προφορά ότι ο πωλητής είναι από την Ξάνθη, του είπε «Γιατί ρε εσείς στην Ξάνθη τρέχετε στις εκδηλώσεις του Εμφιετζόγλου;». Ήταν όμως άτυχος, γιατί οπωλητής ήταν μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων και πήρε την απάντηση «Γιατί να μην τρέξουμε, εσένα τι σε νοιάζει, δημοκρατία έχουμε κι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

 
Ο «Τούρκος» δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση, έγινε Τούρκος από το θυμό του και άρχισε να φωνάζει «Έξω από το μαγαζί μου, ούστ βρωμο-Πομάκε…». Επειδή, όμως ο πωλητής είναι κάτοικος του …Ορεινού Όγκου και δεν μασάει, απάντησε «Ούστ, εσύ ρε παλιό-Τουρκε, τράβα στην Τουρκία, εμένα εδώ είναι η πατρίδα μου…» και πρόσθεσε ακόμη μία φράση στα Πομάκικα, που είναι ακατάλληλη για ανηλίκους και έτσι την λογοκρίνουμε!
 
Μπράβο τσι σι χας Πομάκ…
(τεύχος 39, Μάρτιος 2010)