Άμεση ήταν η αντίδραση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας (φ.69) για την παροχή, σε στρατόπεδα της Κομοτηνής, της τουρκικής μάρκας σαπουνιών Damla αντί των σαπουνιών της ελληνικής εταιρείας Ελαΐς.
Από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η εφημερίδα μας, δόθηκε εντολή για έρευνα στα στρατόπεδα της Ροδόπης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Φυσικά, υπήρξαν και τραγελαφικά περιστατικά από τους κατά τόπους αρμόδιους, αφού εκείνοι που πήραν την εντολή να ερευνήσουν, μάθαμε πως στείλανε ομάδα έρευνας, το …απόγευμα όταν ήταν κλειστά τα πάντα, με αποτέλεσμα να μας ενοχλούν στο τηλέφωνο κάποιοι αξιωματικοί και να μας απειλούν και με ...μηνύσεις (!) λέγοντας πως έχουμε γράψει ψέματα! Η Ζαγάλισα όμως ξέρει πάντα πολύ καλά τι γράφει και έτσι μετά κόπων και βασάνων ανακάλυψαν τα σαπούνια εκ Τουρκίας.
Δεν περιμέναμε να γίνει τόσο μεγάλος θόρυβος για το θέμα αυτό. Η είδηση αναπαράχθηκε από μεγάλης αναγνωσιμότητας ιστοτόπους στο διαδίκτυο. O κ. Ιμάμ Αχμέτ μίλησε (16.12.13) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Άκη Παυλόπουλου, στο κανάλι «Έψιλον» της Αθήνας, ενώ «έπαιξε» ως θέμα την επόμενη ημέρα και από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη στο πρωινό του Αντ1. Επίσης υπήρξαν αναδημοσιεύσεις από τοπικές εφημερίδες, αλλά και από το Πρώτο Θέμα κτλ.
Ως Ζαγάλισα οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στον στρατηγό Αθανάσιο Τσέλιο για την άμεση αντίδραση του στρατού στο δημοσίευμά μας. Φυσικά και δεν είναι ευθύνη του αν κάποιος τοπικός αχαρακτήριστος είχε τη φαεινή ιδέα να αγοράσει τουρκικά σαπούνια. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει και πρέπει να το αναγνωρίσουμε είναι η άμεση αντίδραση: είναι από τις σπάνιες φορές που υπάρχει όχι μόνο τόσο γρήγορη αντίδραση αλλά …αντίδραση! Συνήθως διάφορα μηρυκαστικά που έχουν θέσεις – κλειδιά στην κρατική μηχανή αδιαφορούν παντελώς για τις προκλήσεις του τουρκικού εθνικισμού με αποτέλεσμα το κράτος να μην αντιδράει και οι Τούρκοι να αλωνίζουν. Ο στρατός ακόμα κρατάει…
Το πιο ανησυχητικό όμως για την υπόθεση των τουρκικών σαπουνιών είναι το ότι δεχθήκαμε στις 16. 12.13 τηλεφώνημα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), από τον οποίο πληροφορηθήκαμε ότι ο Ε.Ο.Φ. είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των σαπουνιών που παρέχονται στους στρατιώτες. Προφανώς ο κύριος που αγόρασε τα τουρκικά σαπούνια δεν ενημέρωσε τον Ε.Ο.Φ. ως όφειλε, αφού μας ζητήθηκε από το γραφείο του Ε.Ο.Φ. να στείλουμε σκαναρισμένο το περιτύλιγμα του σαπουνιού για να δουν τις χημικές ιδιότητες που αναγράφονται στη συσκευασία!
Και ρωτάμε; Πόσο ανεύθυνος μπορεί να είναι κάποιος, ο οποίος αγοράζει προϊόντα που μοιράζονται στους στρατιώτες και δεν ενημερώνει τους προϊσταμένους του και την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία (Ε.Ο.Φ.); Αν για τα συγκεκριμένα σαπούνια δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει έλεγχος, ποιος μας επιβεβαιώνει ότι δεν έχει συμβεί το ίδιο και με άλλα προϊόντα εκ Τουρκίας που μπορεί να έχουν διανεμηθεί στους στρατιώτες; Γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επικινδυνότητα των τουρκικών προϊόντων;
Άρθρο του Κεμάλ Φαρζλή
Τεύχος 70, Δεκέμβριος 2013 - Ιανουάριος 2014