ΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Διδασκαλία της Ποντιακής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

Για πρώτη φορά, από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, θα διδαχθεί ως επίσημο μάθημα η ποντιακή διάλεκτος σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Την ιστορική απόφαση έλαβε το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον σύλλογο Ποντίων Φοιτητών του Τμήματος, του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και του καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ηλία Πετρόπουλου.

Ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος, δήλωσε:

Η Συνέλευση των Καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., επικύρωσε την απόφασή της και οριστικοποίησε την εισαγωγή από το νέο Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών 2018 - 2019 ενός νέου μαθήματος με τίτλο «ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ Ι & ΙΙ» στο χειμερινό εξάμηνο (Γ ́) και στο εαρινό εξάμηνο (Δ ́) με επόπτη καθηγητή τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο.

Την πρόταση κατέθεσε ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματός μας σε αγαστή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά ενός τέτοιου μαθήματος θα συμβάλλει στην διατήρηση, την επιστημονική μελέτη και την εμβριθέστερη έρευνα της ποντιακής διαλέκτου. Πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο των Φοιτητών μας για την επιτυχία αυτή!

Το Τμήμα μας είναι το κατ’ εξοχήν και καθ’ ύλην αρμόδιο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της χώρας μας για την διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου διότι τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ευρύτερη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου».

Πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία του Ποντιακού κινήματος και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της.

Ως Πομάκοι αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ελπίδα το θέμα αυτό, διότι το πάγιο αίτημά μας να διδαχθεί και η πομακική γλώσσα στο πανεπιστήμιο, δεν βρίσκει ευήκοα ώτα, ούτε στον πολιτικό ούτε στον ακαδημαϊκό χώρο. Οι περισσότεροι αδιαφορούν καθώς νιώθουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι, υλοποιώντας το αίτημά μας.

Θυμίζουμε ότι το θέμα το έχουμε προωθήσει σε ευρωπαϊκά όργανα και έχουμε αποσπάσει ιστορικές δηλώσεις όπως της π. Επιτρόπου Ρέτινγκτον, η οποία θεώρησε το αίτημα απολύτως λογικό και υλοποιήσιμο, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι την ευθύνη την έχει η ελληνική πολιτεία.

Κατά καιρούς πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες κ.ά. έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά μέχρι εκεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ακόμα ήταν Υπουργός Παιδείας, δέχθηκε επίσκεψη στο γραφείο του από τον επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και ειδικό στενό συνεργάτη του από την Κομοτηνή, οι οποίοι τον έπεισαν για την ανάγκη διδασκαλίας της Πομακικής. Ο τότε υπουργός αποδέχθηκε ως δίκαιο το αίτημα και δεσμεύθηκε να προχωρήσει η εισαγωγή της διδασκαλίας ως προαιρετικού μαθήματος στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη (ΕΠΑΘ). Δυστυχώς το θέμα έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατικής ανικανότητας και στην κομματική τουρκοφοβία (ενδημικό φαινόμενο, όχι μόνο στη Θράκη).

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, έστειλε επιστολή στον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (και στον υπουργό Παιδείας), με την οποία δεσμευόταν να καλύψει για δέκα χρόνια όλα τα έξοδα που θα προϋπέθετε η διδασκαλία της Πομακικής.

Ουδέποτε έλαβε την παραμικρή απάντηση!

Σημειώνουμε ότι υπάρχουν πολλές δεκάδες Πομάκων εκπαιδευτικών οι οποίοι είναι πρόθυμοι και ικανοί να ξεκινήσουν το ταξίδι της διδασκαλίας της πομακικής και να λύσουν όλα τα προβλήματα που προϋποθέτει ένα τέτοιο πρωτόγνωρο εγχείρημα.

Το Κέντρο Πομακικών Ερευνών με έδρα της Κομοτηνή- ο πρώτος πομακικός σύλλογος στην Ελλάδα- έχει εκπονήσει Αναγνωστικό της Α ́ Δημοτικού, έχει προτείνει το Πομακικό Αλφάβητο βασισμένο στο ελληνικό (το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο Αναγνωστικό), έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα στην πομακική γλώσσα, τα οποία από κοινού με άλλες δημοσιεύσεις δίνουν μια ικανοποιητική βάση εκκίνησης για έρευνα και διδασκαλία. Αν κάποτε κάποιος δεν ξεκινήσει, οι εχθροί των Πομάκων θα επικαλούνται πάντα, προσχηματικά, τις ελλείψεις κάθε γλώσσας που για πρώτη φορά γίνεται απόπειρα διδασκαλίας της.

Ως Πομάκοι, αναρωτιόμαστε: γιατί στο Δημοκρίτειο να διδάσκεται η τουρκική, η βουλγαρική, η ρουμανική γλώσσες και από φέτος η Ποντιακή και να μην διδάσκεται και η Πομακική; Εμείς οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της θρακικής γλωσσικής πολυμορφίας και απαιτούμε να γίνει ΑΜΕΣΑ σεβαστό το δίκαιο αίτημά μας.

Τεύχος 96, Μάιος - Ιούνιος 2018

Κατηγορία: