Πρόκληση πέρα από κάθε όριο… Δεν ανάρτησε ποτέ την Ελληνική σημαία η τουρκική τράπεζα Ζiraat. Ποια είναι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή;

Κεμάλ ΦαρζλήΠρόκληση πέρα από κάθε όριο θεωρείται η μη ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στις εθνικές και τοπικές επετείους, από τα δύο (2) υποκαταστήματα της τουρκικής Τράπεζας ZİRAAT BANKASI A.E. στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.
 
Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί ασέβεια σε βάρος της χώρας που την φιλοξενεί. Στην χειρότερη, αποτελεί αμφισβήτηση σε συμβολικό επίπεδο της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη και συνδέεται με το φασιστικό ψυχολογικό κλίμα που συνθέτει το πολύπλοκο δίκτυο παράνομων συλλόγων, θρησκευτικών φροντιστηρίων, πυρήνων των γκρίζων λύκων και άλλων -νόμιμων κατά τα άλλα- οργανώσεων που χρηματοδοτούνται αθρόα (και σχεδόν φανερά) από τα κονδύλια του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.
 
Στόχο έχουν να οργανώΚομοτηνή. Επέτειος 25ης Μαρτίου 2011_ Χωρίς Ελληνική σημαία!σουν σε κάθε επίπεδο (μηδέ του αθλητικού εξαιρουμένου) τους μουσουλμάνους, να τους εμφυσήσουν τουρκική-ανθελληνική συνείδηση, να τους συνδέσουν οικονομικά με την Τουρκία και εν τέλει να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο σε περιόδους κρίσεως.
 
Η έρευνα της Ζαγάλισα, απεκάλυψε ότι η ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας δεν είναι προαιρετική από τις Tράπεζες, καθώς από ιδρύσεως του νέου Ελληνικού κράτους, υπάρχει νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει το θέμα. Ο ισχύων νόμος 851/1978, στο άρθρο 3, αναφέρει ρητά «…είναι υποχρεωτική δι΄ άπαντα εν γένει τα καταστήματα του Δημοσίου…των νομικών προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και τα ιδιωτικά…». Δηλαδή και στις τράπεζες.
 
Σε κάθε εθνική ή τοπική επέτειο, οι κατά τόπους νομαρχίες της Θράκης, με έγγραφά τους καλούσαν υπηρεσίες και τράπεζες να προβούν σε σημαιοστολισμό. Η Ζιραάτ ΟΥΔΕΠΟΤΕ και σε καμία τοπική ή εθνική γιορτή, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕ την ελληνική σημαία. Οι προσόψεις των δύο καταστημάτων δεν διαθέτουν καν υποδοχές ιστού. Αντίθετα, σε όλη την Τουρκία τα υποκαταστήματά της έχουν αναρτημένη την τουρκική σημαία, όχι μόνο στις επίσημες εορτές, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
 
Έγγραφο Περιφέρειας Α.Μ.Θ.Το πιο πρόσφατο έγγραφο με σχετικό περιεχόμενο είναι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ημερομηνία 18.3.2011 και αριθ. πρωτ. 754, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες (με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 25ης Μαρτίου) και φυσικά και στα 2 καταστήματα της Ζιραάτ Μπάνκασι (Κομοτηνή και Ξάνθη). Στο έγγραφο καλούνται διάφοροι φορείς μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες να προβούν σε «Γενικό σημαιοστολισμό …από της 8ης πρωϊνής ώρας της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2011… καθώς και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και των ΝΠΙΔ, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2011».
 
Φυσικά, η Ζιραάτ αγνόησε προκλητικά το έγγραφο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και δεν ανάρτησε ούτε μία φορά την ελληνική σημαία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της στην Κομοτηνή. Την ίδια πρακτική ακολουθεί από το 2010 και το υποκατάστημα της Ξάνθης, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι μεμονωμένη ενέργεια ενός καταστήματος (παράλειψη ή αδράνεια), αλλά αποτελεί στοχευμένη ενέργεια της διοίκησης της τράπεζας.
 
Η ίδια τράπεζα έχει επιδΞάνθη. Επέτειος 25ης Μαρτίου 2011_ Χωρίς Ελληνική σημαία!είξει προκλητική συμπεριφορά από την έναρξη της λειτουργίας της στην Ελληνική Θράκη. Υπενθυμίζουμε την ύποπτη ενέργειά της να αποστείλει τον Δεκέμβριο του 2008, πρόσκληση για τα εγκαίνια του υποκαταστήματος Κομοτηνής, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Θράκης
(εγκαίνια της 18/2/2009), συντεταγμένη στα …Τουρκικά και στα Αγγλικά (δεν υπήρχαν Ελληνικά), όπου η Κομοτηνή αναφερόταν με το οθωμανικό της όνομα, ως…Γκιουμουλτζίνε! Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή του τότε Περιφερειάρχη Δημ. Σταμάτη, ο οποίος και επέστρεψε με επιστολή του την πρόσκληση ως απαράδεκτη.
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ν. Ροδόπης (και νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος) κ. Γ. Πεταλωτής, ως αντιπολίτευση πήρε θέση και με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο, υπογράμμισε «Αυτό δείχνει ή βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται σε έναν τραπεζικό οργανισμό ή σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται. Λάθος αρχή με λάθος στόχους» (17.12.2009). Εμείς, διορθώνουμε τον κ. Πεταλωτή, σημειώνοντας ότι η Τουρκική τράπεζα έκανε απολύτως σωστή αρχή για τα τουρκικά συμφέροντα και συνεχίζει πάλι με εξίσου σωστό και συνεπή τρόπο. Αυτοί που κάνουν λάθος είναι η ελληνική κυβέρνηση και οι Θρακιώτες βουλευτές, υπουργοί και υφυπουργοί και των τριών νομών, οι οποίοι καθεύδουν ομαδικώς και μακαρίως… Σήμερα, θα κάνει κάποια δήλωση ο κ. Πεταλωτής;
 
Ούτε η ιστορία ούτε οι συνειρμοί μας επιτρέπουν να σκεφθούμε θετικά. Η Ζιραάτ ήταν η Τράπεζα του κράτους δολοφόνου που εισέπραττε όλο το Βαρλίκ Βεργκισί, και εξουθένωσε οικονομικά τις μειονότητες στην Τουρκία.
 
Η Ζαγάλισα (δυστυχώς, μόνον αυτή!) διαθέτει στοιχεία για την Τράπεζα και την δράση της στην Ελληνική Θράκη, για τις διασυνδέσεις της με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και για άλλες πτυχές που εν καιρώ θα αποκαλύψουμε.
 
(τεύχος 52, Απρίλιος 2011)
 
 
Κατηγορία: