Προγράμματα Ανταλλαγής Μαθητών Κομένιους: Τουρκία και Μαυσωλείο Μουσταφά Κεμάλ!

Ο εκτουρκισμός της εκπαίδευσης συνεχίζεται!

Τα τελευταία 10 χρόνια λειτουργούν σε αρκετά ελληνικά σχολεία τα ευρωπαϊκά προγράμματα επαφής, συνεργασίας και ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών με την ονομασία Comenius. Σχολεία από την Ελλάδα πηγαίνουν σε χώρες του εξωτερικού πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει γιατους μαθητές ωφέλιμα α π ο τ ε λ έ σ μ α τ α καθώς η γνωριμία με ευρωπαϊκές χώρες θα άνοιγε τους ορίζοντές τους. Όπως φαίνεται όμως στην ελληνική Θράκη η χώρα με τη μεγαλύτερη πέραση είναι η Τουρκία!

Συγκεκριμένα, σε σχολεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής στα οποία φοιτούν πολλά Πομακόπουλα, πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια εκπαιδευτικά project για το πρόγραμμα Comenius με συνεργαζόμενα σχολεία από την Τουρκία. Τα Πομακόπουλα που φοιτούν στα δημόσια σχολεία, μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές, χάριν του προγράμματος μπήκαν σε μια διαδικασία να σχετιστούν για πολύ καιρό με τουρκικά σχολεία. Στα πλαίσια αυτά συνέβησαν και τα εξής τραγικά: τα παιδάκια, Ελληνόπουλα και Πομακόπουλα, έφτιαξαν χάρτινες τούρκικες σημαίες, ζωγράφισαν παιδάκια και τα ντύσανε με την ημισέληνο και τα χρώματα της Τουρκίας ενώ με μεγάλη επιμονή μάθανε και τραγουδήσανε τραγούδια στην τουρκική γλώσσα!

Επίσης, όπως μάθαμε στο γυμνάσιο Σαπών πριν από λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ! Να θυμίσουμε ότι στην ελληνική Θράκη μόνο τουρκικοί εθνικιστικοί σύλλογοι πραγματοποιούν τέτοιες επισκέψεις και απορούμε ποιο είναι το παιδαγωγικό μήνυμα της επίσκεψης αυτής και τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και εις ένδειξη μνήμης της εκτουρκιστικής διαδικασίας, το υλικό τοιχοκολλήθηκε στις τάξεις και στους διαδρόμους των σχολείων έτσι ώστε κάθε πρωί και για αρκετά χρόνια τα Πομακόπουλα αλλά και οι υπόλοιποι μαθητές να το αντικρίζουν πηγαίνοντας στο σχολείο. Τουρκικές σημαίες, χειροτεχνίες στα χρώματα της Τουρκίας αλλά και μεγάλες εντυπωσιακές τιμητικές πλακέτες στα τουρκικά δωρήθηκαν στα ελληνικά δημόσια σχολεία από την Τουρκία και είναι κρεμασμένα στους τοίχους.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε τους ελληνόφωνους αρμόδιους πως τα Πομακόπουλα τα στέλνουν οι γονείς τους στα δημόσια σχολεία πρώτον γιατί θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν κοινωνοί της ελληνικής παιδείας και να ξεφύγουν από το γκέτο της μειονοτικής εκπαίδευσης ενώ άλλοι γιατί θέλουν να γλιτώσουν από την τουρκική προπαγάνδα των μειονοτικών σχολείων προσφέροντάς τους τα ερεθίσματα του δημόσιου σχολείου.

Άραγε αντικρίζοντας, ένα Πομακόπουλο καθημερινά την τουρκική σημαία στο δημόσιο σχολείο ποια ερεθίσματα δέχεται και τι συναισθήματα του δημιουργούνται; Αναφέρουμε πως μόνο στα τουρκικά παρασχολεία, τα οποία καταγγείλαμε χωρίς να κάνουν τίποτε οι αρμόδιοι, υπάρχει η τουρκική σημαία. Η ικανοποίηση των Τούρκων εθνικιστών είναι μεγάλη γιατί διαπιστώνουν ότι μόνοι τους οι χριστιανοί εκπαιδευτικοί βοηθούν στον εκτουρκισμό της μειονότητας. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα θα περίμεναν επισκέψεις δημόσιων σχολείων στις τουρκικές πόλεις, στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ και ανάρτηση τουρκικών σημαιών στα ελληνικά δημόσια σχολεία.

Μήπως κάποιοι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου πρέπει να φορέσουν καιτουρκικό φέσι;

Τεύχος 80, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2015

Κατηγορία: