Προβλήματα στα Πομακοχώρια: Χαμένες ευκαιρίες για αγροτουρισμό

Έντονα παράπονα έχουν οι κάτοικοι διαφόρων χωριών στα ορεινά του νομού Ροδόπης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανέφεραν οι κάτοικοι στη Ζαγάλισα, είναι η έλλειψη οδικού δικτύου. Μόλις τα τελευταία χρόνια έγιναν λίγοι δρόμοι όπως ο δρόμος από Οργάνη μέχρι Άνω Βυρσίνη, η διαδρομή μέχρι Ραγάδα - Εσοχή, και πρόσφατα ο δρόμος για τη Χλόη, θέματα που είχαμε αναδείξει επανειλημμένα στην εφημερίδα μας.

Παρόλα αυτά, η Κύμη στην κοινότητα Οργάνης παραμένει με έναν επικίνδυνο χωματόδρομο, χωριά όπως η Σαρακηνή και η Άρδεια δεν έχουν άσφαλτο, ενώ στην κεντρική Ροδόπη, που σήμερα οι κάτοικοι επιστρέφουν δειλά – δειλά πίσω, όπως στον Μύτικα και στη Μεγάλη Άδα, τα πράγματα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και μάλιστα όπως μας κατήγγειλαν χωρικοί δεν έχουν ρεύμα για τα σπίτια τους! Είναι τα μοναδικά χωριά που ο ηλεκτρισμός δεν τους έχει ακόμη επισκεφθεί….

Ανάλογη κοροϊδία νιώθει κανείς όταν γυρνάει την περιοχή των λεγόμενων «Θρακικών Μετεώρων» που βρίσκονται πάνω από τον Ίασμο και το Μεγάλο Πιστό ενώ συνδέονται και με τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Εκεί, μόνο ο νεολογισμός «Θρακικά Μετέωρα» υπάρχει, και από κει και πέρα το χάος, αφού για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή χρειάζεται να έχει αυτοκίνητο 4 επί 4 για να μην μείνει στο δρόμο και τον φάνε οι λύκοι! Αν και εκεί παρατηρείται μία μικρή επιστροφή κατοίκων στα ορεινά, το κράτος, η Περιφέρεια και οι λοιποί «υπεύθυνοι» δεν φτιάχνουν τους δρόμους. Πως θα προωθηθεί ο αγροτουρισμός κύριοι όταν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές; Πως θα αποζημιωθεί ο επισκέπτης από την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος όταν δεν υπάρχει ένα μέρος για να φιλοξενηθεί;

Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στους οικισμούς της Κερασιάς και της Βροντής πάνω από το Μεγάλο Πιστό, μια περιοχή που για λίγα χιλιόμετρα έλλειψης ασφάλτου, χάνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί οικονομικά λόγω των οικολογικών και θρησκευτικών μνημείων της και των παραδοσιακών οικιών που έχει.

Τα ίδια είχαμε γράψει παλιότερα και για άλλα χωριά της κοινότητας Κέχρου και για τα Πομακοχώρια του Έβρου. Λείπει το όραμα, αλλά όχι οι πολιτικές σκοπιμότητες και η αδιαφορία.

Τεύχος 84, Απρίλιος - Μάιος 2016

Κατηγορία: