Πομάκοι της Βουλγαρίας προς δήμαρχο Αρριανών: «Εδώ απαγορεύονται τα τουρκικά!»

Στο Πομακοχώρι Αβρέν Πόρτα της Βουλγαρίας γιορτάζεται με επισημότητα  η επέτειος της σφαγής άμαχων Βουλγάρων και Πομάκων από τους Τούρκους.  Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών  πολέμων (1912), ο τουρκικός στρατός  πίεζε σλαβόφωνους πληθυσμούς προς  την πλευρά των Πομακοχωριών της  σημερινής νότιας Βουλγαρίας, ενώ άλλοι  Βούλγαροι ανέβαιναν προς τα μέρη  εκείνα προερχόμενοι από την Ελλάδα.  Στη θέση Ντουμανλί, η οποία βρίσκεται  λίγο μετά το Αβρέν Πόρτα και κοντά  στα ελληνικά σύνορα (όπου βρίσκονται  τα Πομακοχώρια της πρώην κοινότητας  Οργάνης), ο τουρκικός στρατός προέβη  σε σφαγή των σλαβόφωνων αμάχων.
    
Κάθε χρονιά, λοιπόν, αρχές  Σεπτεμβρίου γίνεται ο εορτασμός. Τα  τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες από την πλευρά της Βουλγαρίας να έρθουν σε  επαφή οι Πομάκοι της περιοχής του Κρούμοβγκραντ με τους Πομάκους της ελληνικής  Ροδόπης (οι οποίοι έχουν συγγενείς στα χωριά αυτά). Έγινε μάλιστα και καινούριος  δρόμος από βουλγαρικής πλευράς που φτάνει μέχρι τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα,  έχουν γίνει επισκέψεις σχολείων, κλιμάκια Πομάκων έχουν επισκεφτεί το Αβρέν Πόρτα  κτλ.


    
Πέρυσι το Σεπτέμβριο, τα σύνορα άνοιξαν για δύο ημέρες για να μπορέσουν οι κάτοικοι των ορεινών του ν. Ροδόπης να επισκεφτούν τις εορταστικές εκδηλώσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας, το ωραίο αυτό κλίμα  χάλασε η επίσκεψη του δημάρχου Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν. Ενώ λοιπόν είχε έρθει η ώρα  των ομιλιών των επισήμων, θέλησε ο δήμαρχος Αρριανών να ομιλήσει στην τουρκική  γλώσσα. Ενοχλημένοι οι διοργανωτές από την προκλητική στάση του ... «Έλληνα»  δημάρχου (χαιρετισμός στα τουρκικά, στη γλώσσα δηλαδή του Τούρκου αποικιοκράτη,  κατακτητή της περιοχής και σφαγέα) του απάντησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.  Στην επίμονη απαίτηση του δημάρχου δόθηκε η περήφανη απάντηση: «Εδώ είναι  βουλγαρική εορτή, απαγορεύονται τα τουρκικά»! Ο δήμαρχος, που δεν περίμενε τέτοια  στάση, αφού οι τουρκόφωνοι εθνικιστές είναι συνηθισμένοι στην ελληνική Θράκη στη  ραγιάδικη στάση των ελληνόφωνων τοπικών αρχόντων και αξιωματούχων, αποχώρησε  χολωμένος.
    
Μάλιστα, λέγεται ότι σε άτυπη συζήτηση μελών του δημοτικού συμβουλίου  Αρριανών αποφασίστηκε ότι δεν θα ξαναζητηθεί να ανοίξουν τα ελληνο-βουλγαρικά  σύνορα για τις ημέρες της εορτής.
    
Ο δήμαρχος θα θυμάται για πολλά χρόνια πως έφαγε... πόρτα στο Αβρέν  Πόρτα!

Τεύχος 83, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2016

Κατηγορία: