ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΙΜΑΜ ΑΧΜΕΤ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Ομιλία, με θέμα «Εθνική αγωνία και συναγερμός για τη Θράκη μας», διεξήχθη στα πλαίσια του θεσμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Ασπροπύργου, στο Πνευματικό Κέντρο, στις 8.2.16, με κύριο ομιλητή τον διευθυντή της Ζαγάλισα και πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, κ. Ιμάμ Αχμέτ, παρουσία του δημάρχου Ασπροπύργου κ. Νικόλαου Μελετίου και πλήθους κόσμου.

Τον κ. Ιμάμ προλόγισε ο κ. Μελέτιος Μπουραντάς, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου, λέγοντας πως η παρουσία του κ. Ιμάμ Αχμέτ στον Ασπρόπυργο υπογραμμίζει πως όσοι επένδυσαν στον πολλαπλασιασμό των καθημερινών προβλημάτων, πιστεύοντας πως έτσι θα αμβλύνουν τις εθνικές και πατριωτικές ευαισθησίες απέτυχαν παταγωδώς ενώ γκρεμίζει το μύθο ότι η απόσταση από τη Θράκη μας κάνει αδιάφορους για τη Θράκη. Τέλος, υπογράμμισε την απόφαση όλων να στηρίξουν με πράξεις την προσπάθεια των Πομάκων ενώ χαρακτήρισε τη Ζαγάλισα ως κυματοθραύστη στον εκτουρκισμό της μειονότητας. Ειδικότερα, για τον κ. Ιμάμ Αχμέτ εξέφρασε το θαυμασμό του για την στάση του στο συνέδριο της FUEN.

Ο κ. Ιμάμ αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπουραντά για τα καλά του λόγια, τόνισε πως οι Πομάκοι είναι αυτόχθων πληθυσμός στην περιοχή της Θράκης και πως το μόνο κοινό των Πομάκων και Τούρκων είναι η θρησκεία, αφού οι Πομάκοι έχουν εντελώς διαφορετικά ήθη και έθιμα. Στη Θράκη υπάρχουν πολλές μειονότητες και όχι μία, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Ιμάμ, ενώ δήλωσε πως οι Πομάκοι είναι 45.000 – 50.000 στην ελληνική Θράκη. «Για μας η πιο σωστή ονομασία της περιοχής είναι ελληνική Θράκη και όχι δυτική Θράκη», υπογράμμισε με έμφαση.

Στην ιστορική του αναδρομή μίλησε για την τουρκοκρατία, κατά την οποία σκλαβώθηκαν οι Πομάκοι και υπέφεραν μαζί με όλους τους λαούς που υποδουλώθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Μάλιστα, σύμφωνα με την οθωμανική ιστορία, όταν ο σουλτάνος Μπαγιαζήτ Γιλντιρίμ παντρευόταν, του προσφέρθηκε ως γαμήλιο δώρο από τον κατακτητή της Θράκης, Εβρενό μπέη, 100 Πομάκοι νέοι και 100 Πομάκες νέες. Ερχόμενος στη σύγχρονη εποχή, αναφέρθηκε στο ότι, μετά το Κυπριακό, το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την περιοχή μεγάλωσε και έτσι εντάθηκε ο εκτουρκισμός των Πομάκων.

Σε αυτό σπουδαίο ρόλο έπαιξε η εκπαίδευση. Οι μετακλητοί δάσκαλοι που έρχονταν από την Τουρκία για να διδάξουν στα Πομακόπουλα τουρκικά, αντ’ αυτού διέδωσαν τον δήθεν τουρκικό «πολιτισμό». Επίσης, ενώ η μητρική γλώσσα των Πομάκων είναι διαφορετική από την τουρκική, Ελλάδα και Τουρκία συναίνεσαν στο να γραφτούν βιβλία στα τουρκικά με αποτέλεσμα το νεαρό Πομακόπουλο που πηγαίνει στο σχολείο να μαθαίνει την τουρκική γλώσσα που είναι ξένη γλώσσα προς αυτό.

Ο κ. Αχμέτ δήλωσε ότι «απαιτούμε από το κράτος να προστατέψει τους πολίτες του, δηλαδή τους Πομάκους και ότι είναι ντροπή στον 21ο αιώνα να χαθούν οι Πομάκοι εξαιτίας της αδράνειας αυτής».

Αναφερόμενος στους Έλληνες πολιτικούς είπε ότι περιοδεύουν κάθε ... 4 χρόνια στα Πομακοχώρια, δηλαδή κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές και ύστερα εξαφανίζονται. Βέβαια, πρόσφατα ανέβηκαν ... πιο πολλές φορές στα Πομακοχώρια, αλλά αυτό συνέβη λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και όχι εξαιτίας κάποιου πραγματικού ενδιαφέροντος για τους Απόδοση αναμνηστικών από το δήμαρχο Πομάκους. Αυτή τους η στάση είχε ως Ασπροπύργου κ. Ν. Μελετίου αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές να πάθουν εκλογικό «πατατράκ», πανωλεθρία πραγματική, με αποτέλεσμα στο ν. Ροδόπης να μην εκλεγεί χριστιανός βουλευτής και έτσι οι χριστιανοί κάτοικοι της περιοχής να τρέχουν στους εκλεκτούς της Άγκυρας για να ζητούν επίλυση των προβλημάτων τους. Ο κ. Ιμάμ υπογράμμισε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και ότι «εμείς προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο αυτό μέσω της εφημερίδας μας». Χαρακτηριστικά είπε, ότι ο Πομάκος που κατοικεί από το Διάσπαρτο μέχρι τη Ρούσα δεν βρίσκει κανέναν που θα ακούσει το πρόβλημά του γιατί δεν έχει που να απευθυνθεί. Και αν κάποιος αντιδράσει και φωνάξει, τότε οι πληρωμένοι πράκτορες λένε «α, είναι πληρωμένος του ελληνικού κράτους», και τον κατηγορούν μπροστά στους άλλους. Σε αντίθεση με τους χριστιανούς πολιτικούς, δεν υπάρχει υπουργός ή πολιτικός αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης που να μην έχει περάσει από Θράκη και τα Πομακοχώρια, ενώ στα μπαϊράμια και τις υπόλοιπες γιορτές των Πομάκων έρχονται οι Τούρκοι πολιτικοί και μετατρέπουν τα χωριά και ιδίως τον Εχίνο, σε μικρή «Άγκυρα». Οι Έλληνες πολιτικοί δεν τολμούν να αποκαλέσουν τη λέξη «Πομάκος» δημόσια. «Οι Πομάκοι έχουμε μετατραπεί στους νέγρους της μειονότητας», είπε εμφατικά.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο ότι οι θρησκευτικοί λειτουργοί έχουν εξαγοραστεί σήμερα από την Τουρκία και δημιουργούν διχασμό ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Μίλησε για την προπαγάνδα που γίνεται μέσα από τα δορυφορικά πιάτα και ότι υπάρχουν κανάλια από Τουρκία που μεταδίδουν προγράμματα αποκλειστικά για τους μουσουλμάνους του εξωτερικού, όπως το Ρούμελη TV, με σκοπό τον εκτουρκισμό των απανταχού μειονοτήτων. Μάλιστα, ανέφερε τις δηλώσεις Νταβούτογλου που είπε ότι στα Βαλκάνια πάμε καλά, τώρα πρέπει να δούμε και τη Μέση Ανατολή.

Επίσης, έγινε μικρή αναφορά στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία στην ελληνική Θράκη και για την πλημμυρίδα των τουρκικών προϊόντων που εισάγονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εισάγονται από οπωρολαχανικά μέχρι και εμφιαλωμένο νερό με στόχο την εξαφάνιση των ελληνικών εταιρειών από το εμπόριο. Η ίδια επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας υπάρχει και εναντίον της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Τα πομακικά κινδυνεύουν να χαθούν γιατί το ελληνικό κράτος δεν διδάσκει τη γλώσσα τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, νηπιαγωγείο και δημοτικό. Το ελληνικό κράτος οφείλει να μεριμνήσει και να προστατέψει την πομακική γλώσσα. Μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτε και δεν αντιδρά απέναντι στην Τουρκία για την διδασκαλία της τουρκικής.

Σκοπός της Ζαγάλισα και του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων είναι να διασωθούν τα ήθη και τα έθιμα των Πομάκων και η πομακική γλώσσα. Είμαστε το (μοναδικό) ανάχωμα ενάντια στην τουρκική προπαγάνδα και τον εκτουρκισμό των Πομάκων, υπογράμμισε ο κ. Ιμάμ.

Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι προσπαθεί να αφομοιώσουει τους Πομάκους αλλά εκείνοι είναι αυτοί που θέλουν να τους αφομοιώσουν. (Σημείωση Ζαγάλισα: είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα των επιχειρημάτων των Τούρκων εθνικιστών και των ελληνόφωνων «αντιεθνικιστών» αριστερών, καθηγητών και λοιπών ερασιτεχνών, δήθεν υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε σημείο που να απορεί κανείς ποιος από τους δύο αντιγράφει τον άλλο).

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΠΕΚΤΑΣΗΔΩΝ

Ο κ. Ιμάμ αναφερόμενος στη λανθασμένη άποψη πως τον 17ο αιώνα εξισλαμίστηκαν οι Πομάκοι ανέφερε το ιστορικό του εξισλαμισμού λίγους αιώνες πιο πριν από τους μπεκτασήδες δερβίσηδες. Τον 17ο αιώνα, εκείνο που συνέβη είναι ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι διά της βίας έκαναν τους μπεκτασήδες Πομάκους να γίνουν Σουνίτες. Από το 1632 ως το 1774 έγιναν οι μεγάλες σφαγές των μπεκτασήδων, με πιο μεγάλο εχθρό των μπεκτασήδων Πομάκων και άλλων λαών, τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή του οποίου ο αρχιμουφτής έβγαζε φετφάδες με τους οποίους φανάτιζε το πλήθος και έτσι θανατώθηκαν χιλιάδες μπεκτασήδες δερβίσηδες. Στα Πομακοχώρια της Θράκης υπάρχουν πολλά σημεία και ιδίως και στα ορεινά της Ξάνθης που συνέβησαν τότε αποκεφαλισμοί και απαγχονισμοί μπεκτασήδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθεσία Βελήοβο στον Εχίνο, όπου τον Πομάκο δερβίση του έκοψαν το κεφάλι και το πέταξαν. Στην Αδριανούπολη, επίσης, είχαν γίνει μεγάλες σφαγές μπεκτασήδων ενώ άλλο μέτρο των Οθωμανών Τούρκων ήταν οι εξορίες των μπεκτασήδων που είχαν αρνηθεί να γίνουν σουνίτες. Για το λόγο αυτό βλέπουμε μέχρι και στην Ιταλία να είχαν καταφύγει μπεκτασήδες προκειμένου να μην σφαγιαστούν από τους Τούρκους.

Έτσι, στην σημερινή ελληνική Θράκη, με τις βαρβαρότητες των Τούρκων οι πιο πολλοί Πομάκοι από μπεκτασήδες έγιναν σουνίτες, με εξαίρεση περίπου 3.000 άτομα που και σήμερα δηλώνουν μπεκτασήδες. Εξισλαμιστήκαμε, αλλά δεν εκτουρκιστήκαμε δήλωσε ο κ. Ιμάμ. Στις τελευταίες όμως δεκαετίες συμβαίνει μία πολιτιστική γενοκτονία εις βάρος των Πομάκων.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Ιμάμ δήλωσε πως υπάρχουν χιλιάδες οργανώσεις που προστατεύουν τα ζώα (και ορθά υπάρχουν) και μάλιστα στο Κονγκό υπάρχει ακόμη και οργάνωση που προστατεύει τα κουνούπια, αλλά στην Ελλάδα οι Πομάκοι, ως πληθυσμός, δεν προστατεύονται και αυτό είναι τραγικό. Οι Πομάκοι είναι το τελευταίο λουλούδι στον κήπο της Ελλάδας που κινδυνεύει να χαθεί.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα ο δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και δήλωσε ότι «Εγώ πιστεύω ως δήμαρχος της πόλης, ως ελάχιστη συνδρομή στον Αγώνα που γίνεται στη Θράκη, να προτείνω στο δημοτικό συμβούλιο για όλα τα θέματα ειδικότερα της εκπαίδευσης να πάρουμε μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και για την εκπαίδευση αλλά και για την πολιτική, την εξωτερική που κάνει η Τουρκία εδώ, προς στο υπουργείο εξωτερικών και να κάνουμε το πρώτο βήμα εμείς σαν δήμος και όσοι θέλουν να ακολουθήσουν. Θα φέρω λοιπόν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος για όλα τα προβλήματα αυτά που μας παρουσιάσατε και μας συγκινήσατε και τουλάχιστον να γίνει ένα επίσημο βήμα από ένα δημόσιο φορέα όπως είναι ο δήμος Ασπροπύργου, πάντως να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ». Ο δήμαρχος καταχειροκροτήθηκε για τις δηλώσεις του αυτές από το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση ενώ στη συνέχεια επέδωσε στον κ. Ιμάμ Αχμέτ μία πολυτελή έκδοση του δήμου με θέμα τον Ασπρόπυργο. Ο κ. Ιμάμ δήλωσε συγκινημένος και ότι αισθάνεται εξαιρετική ικανοποίηση για την τιμή που του γίνεται.

Ως Ζαγάλισα και εμείς, ευχαριστούμε από καρδιάς τον δήμο Ασπροπύργου και τον δήμαρχο κ. Μελετίου για την άριστη φιλοξενία και την ολόθερμη υποδοχή που επιφύλαξε στον Αγώνα μας και ελπίζουμε και μελλοντικά να υπάρχει συνέχεια της στήριξης αυτής.

Τεύχος 83, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2016

Κατηγορία: