Οι Ρωμά της Θράκης στον ΟΑΣΕ

Ο πρόεδρος του πρώτου πολιτιστικού συλλόγου Ρωμά που ιδρύθηκε το 1996 στην ελληνική Θράκη, εκπροσώπησε τους Ρωμά στο Συνέδριο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Organisation for Security and Co-operation in Europe) που έγινε στη Βαρσοβία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αμέτο Χασάν μίλησε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 για τα πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα των Ρωμά της ελληνικής Θράκης και τις προσπάθειες τουρκικών εθνικιστικών κύκλων να καταστρέψουν την ταυτότητα των Ρωμά και να τους εκτουρκίσουν με τη βία. Τόνισε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι μουσουλμάνοι Ρωμά με όσους μειονοτικούς αυτοαποκαλούνται Τούρκοι και κατήγγειλε την πολιτισμική γενοκτονία που συντελείται σε βάρος των Ρωμά. Η υποχρέωσή τους να φοιτούν σε μειονοτικά τουρκόφωνα σχολεία της Θράκης, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο κ. Αμέτο Χασάν, θεμελιωτής του κινήματος των Ρωμά στη Θράκη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στη γλώσσα ρωμανί με ομοφύλους του από πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Αλβανία.

Να, λοιπόν, που και οι Ρωμά μαζί με τους Πομάκους διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Τεύχος 85-86, Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2016