Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΜΑΚΩΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΟΥΕΝ! Περιπέτειες και εμπόδια τεσσάρων χρόνων...

     Μια ακόμη τεράστια επιτυχία είχε το Πομακικό Κίνημα, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων από τον Απρίλιο του 2019, αποτελεί πλέον επίσημο μέλος της ΦΟΥΕΝ (FUEN)! Πρόκειται για επιτυχία μοναδικής βαρύτητας, καθώς η ΦΟΥΕΝ αποτελεί ομπρέλα για ένα σημαντικό μέρος  των μειονοτικών ομάδων της Ευρώπης (περιλαμβάνει 104 μέλη) και με τον τρόπο αυτό μπορούν οι Ευρωπαίοι να πληροφορηθούν για την ύπαρξη των Πομάκων και να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η προπαγάνδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο περί «μίας και μοναδικής τουρκικής μειονότητας» στην ελληνική Θράκη.

     Ούτως ή άλλως μέχρι και το 2015 οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μειονοτήτων που συμμετείχαν στη ΦΟΥΕΝ είχαν λανθασμένη πληροφόρηση για το τι συνέβαινε στην ελληνική Θράκη, αφού οι τουρκικοί μειονοτικοί σύλλογοι τους παραπληροφορούσαν σχετικά με την αληθινή κατάσταση στην περιοχή μας. Μάλιστα, το θράσος τους ήταν τέτοιο που την ημέρα των Ελευθερίων στην Κομοτηνή διοργάνωσαν το συνέδριο της ΦΟΥΕΝ για να περάσουν την εθνικιστική τους ατζέντα. Τότε ήταν που οι γενναίοι Πομάκοι, μέλη του Κινήματος μας, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και διέλυσαν με τις παρεμβάσεις τους την τουρκική προπαγάνδα. Οι ήρωες Ιμάμ Αχμέτ, Σερίφ Μουσταφά και Φαρζλή Κεμάλ μπροστά στη μειονοτική αφρόκρεμα, πολιτική, θρησκευτική που στηρίζεται από την Άγκυρα, έδειξαν το ανάστημα τους και πληροφόρησαν τους έκπληκτους Ευρωπαίους για την ύπαρξη των Πομάκων. Μάλιστα, πολλοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μειονοτήτων, ενδιαφέρθηκαν και ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες και εν τέλει δήλωσαν την στήριξη τους σε ενδεχόμενη αίτηση εγγραφής μας στη ΦΟΥΕΝ.

    Γίνεται ξεκάθαρο έτσι, ότι όσες δηλώσεις και αν κάνει η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ περί «τουρκικής μειονότητας», η πραγματικότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον τελείως διαφορετική, καθώς αποτυπώνεται σιγά – σιγά σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς η αληθινή κατάσταση στην ελληνική Θράκη.

     Ήδη χάρη στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες του Πομακικού Κινήματος μας από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, η ύπαρξη των Πομάκων έχει αναγνωριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο (2001), από το EUMC (2001), τον ΟΑΣΕ (2009), από θεσμούς για τις ευρωπαϊκές γλώσσες όπως το EBLUL (1999), το Mercator (2004), το Euromosaic, κτλ.

     Τομή, βέβαια, σε διεθνές επίπεδο αποτέλεσε η αναγνώριση των Πομάκων από την σύγχρονη υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, στις Εκθέσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department (2007 – 2019), όπου αναγνωρίζονται οι Πομάκοι ως ξεχωριστή οντότητα από τους Τούρκους.

     Νέα, πρόσφατη, μεγάλη επιτυχία στον αραβικό κόσμο ήταν η πρόσκληση του  Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων στην Ισλαμική Διάσκεψη στην Τεχεράνη (2018), όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ισλαμικών χωρών και μουσουλμανικών μειονοτήτων από όλο τον κόσμο και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ύπαρξη των Πομάκων. Άλλωστε, από τη δεκαετία του 1990, πολλές ισλαμικές χώρες γνωρίζουν για τους Πομάκους χάρη στη Ζαγάλισα, η οποία αποστέλλεται ανελλιπώς στις αραβικές πρεσβείες.

     Τέλος, μην ξεχνάμε την διπλή ομολογία (Αθήνα, Κομοτηνή) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (2017) ότι στην ελληνική Θράκη ζουν Πομάκοι και Ρωμά. Όμως η δήλωση αυτή δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί αν δεν υπήρχαν οι σκληροί και μακροχρόνιοι αγώνες της ΖΑΓΑΛΙΣΑ και του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ σε τοπικό επίπεδο και διεθνές επίπεδο.

     Από το 2015 και έπειτα, η επιμονή μας η επιμονή μας να εγγραφούμε στη ΦΟΥΕΝ είχε αποτέλεσμα. Αντιπροσωπεία της ΦΟΥΕΝ αποτελούμενη από έναν εκ των αντιπροέδρων της, τον κ.Gosta Toft και τον νομικό σύμβουλο κ. Roman Roblek, ήρθε στην Κομοτηνή στις 13 Μαρτίου 2019 με αποκλειστικό σκοπό να εξετάσει την ύπαρξη ή μη των Πομάκων και να ελέγξει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων.  

     Οι περιοδείες που οργανώσαμε στα Πομακοχώρια και οι επαφές τους σε πολλά χωριά με μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, τους άφησαν ανεξίτηλες αναμνήσεις. Με ενθουσιασμό και με θετικές εισηγήσεις στις αποσκευές τους, επέστρεψαν στις χώρες τους.

     Η ροή των πραγμάτων δεν είχε πλέον γυρισμό.

     Η τεσσάρων ετών περιπέτεια της αίτησης μας στη ΦΟΥΕΝ – αρχικά όλως περιέργως είχε … χαθεί, στη συνέχεια όταν την υποβάλλαμε εκ νέου δεν εξετάστηκε, στη συνέχεια ζητήθηκαν νέα στοιχεία κλπ κλπ – φαίνεται ότι είχε λήξει.

     Οι εκπρόσωποι της ΦΟΥΕΝ έφυγαν ενθουσιασμένοι και με την υπόσχεση της θετικής εισήγησης, η οποία οδήγησε τελικά στην είσοδο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια της ΦΟΥΕΝ.

     Τέλος, παραθέτουμε απόσπασμα από τη δήλωση (6.5.19) του προέδρου της ΦΟΥΕΝ Loránt Vincze του οποίου ο τίτλος (Η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα είναι ανθρώπινο δικαίωμα) μας βρίσκει απολύτους σύμφωνους: «Για τις μειονοτικές κοινότητες η διατήρηση της ξεχωριστής τους ταυτότητας, γλώσσας και κουλτούρας είναι ο πιο σημαντικός σκοπός. Δυστυχώς πολλές μειονοτικές ομάδες αντιμετωπίζουν αφομοίωση και απώλεια της γλώσσας τους. Η εκπαίδευση στη μειονοτική γλώσσα είναι ο βασικός πυλώνας για να διατηρηθεί η μοναδική γλωσσική κληρονομιά τέτοιων κοινοτήτων και να περάσει στην επόμενη γενιά». Η δήλωση έγινε στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, τη γλώσσα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων.