ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΝΕΑ ΗΘΗ Μαύρο χρήμα στα Πομακοχώρια της Ξάνθης: λαθρεμπόριο και ναρκωτικά

Πολλές καταγγελίες δέχθηκε η εφημερίδα μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης σχετικά με το λαθρεμπόριο στο οποίο επιδίδονται διάφοροι Βούλγαροι. Τα μαγαζιά των Πομάκων έχουν δεχθεί τεράστια ζημιά από το λαθρεμπόριο αυτό με αποτέλεσμα να νεκρώσει η αγορά. Οι Βούλγαροι επιτήδειοι ξεκινάνε από τα σύνορα λέγοντας πως πηγαίνουν στην παραλία της Ξάνθης, ενώ μεταφέρουν στα αμάξια τους κάθε είδους εμπόρευμα χαμηλής ποιότητας και τιμής, το οποίο πουλάνε στα δρομάκια του κάθε Πομακικού χωριού.

Οι χωρικοί, χτυπημένοι από την κρίση, προτιμάνε την εύκολη λύση. Υπάρχουν άτομα που γυρνάνε πόρτα – πόρτα τα σπίτια, παίρνοντας παραγγελίες από τους κατοίκους των χωριών και έπειτα πάνε στη Βουλγαρία για τα ανάλογα ψώνια και ύστερα ξανά πίσω στα χωριά να παραδώσουν τις παραγγελίες τους.

Όλο αυτό το πανηγύρι του μαύρου χρήματος γίνεται από το άνοιγμα των συνόρων και έπειτα, χωρίς σοβαρή αντίδραση από την πολιτεία. Όπως καταγγέλλουν διάφοροι χωρικοί (για μία ακόμη φορά) «κράτος δεν υπάρχει» στην περιοχή ενώ η αστυνομία πολλές φορές βρίσκει δικαιολογίες για να μην επέμβει («δεν υπάρχουν καύσιμα»).

Επίσης, άλλο σημαντικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι η διάδοση των ναρκωτικών στα ορεινά μας Πομακοχώρια. Η τελευταία εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία είναι ναρκωτικά, κυρίως σε μορφή χαπιών, τα οποία κάνουν «θραύση» στο νεαρόκοσμο. Αποτελούν μία ακόμη … ευγενική προσφορά της Τουρκίας στους Πομάκους. Τα λεφτά που βγάζουν κάποια παιδιά με πολύ κόπο στο εξωτερικό φαίνεται ότι καταλήγουν στα προϊόντα του θανάτου εκ Τουρκίας.

Που είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν των θεμάτων αυτών; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι σε αυτόν τον τόπο;

Τεύχος 79, Ιούνιος - Ιούλιος 2015

Κατηγορία: